Nemzetközi foci

Eljött Gulácsi Péter ideje

A magyar kapus kirobbanthatatlan az Európa Ligában pontot sem veszítő Salzburg csapatából.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egészen kiváló szezont fut az osztrák bajnokságban szereplő, Gulácsi Pétert is foglalkoztató Red Bull Salzburg. A bajnokaspiráns együttes 26 bajnoki meccs elteltével 64 ponttal áll a tabella élén, 25 ponttal megelőzve a második Grödiget. Az osztrák Bundesligából még tíz forduló van hátra, vagyis a csapat legfeljebb két sikerre van a bajnoki címtől. A hazai kupasorozatban is áll még, ahol áprilisban az elődöntőbe jutásért szállhat harcba.

Azonban nem csak odahaza remekel az együttes: igaz, a Bajnokok Ligájától nagyon hamar búcsúzott, az Európa Ligában viszont nagy menetelésbe kezdett, és tavaly nyár óta minden meccsét megnyerte.

Gulácsi Péter, a csapat első számú kapusa a fenti sikerekben oroszlánrészt vállalt, egyetlen bajnoki és egy kupamérkőzés kivételével ugyanis minden találkozón az ő nevével kezdődött a Salzburg összeállítása. A Rangadó.hu legújabb összeállításában a magyar hálóőr eddigi szezonját tekintjük át.

Már a rajt is jól sikerült

Remekül kezdődött az idény a Salzburgnak és Gulácsi Péternek is: a magyar kapus nyáron szerződött az osztrák ezüstérmeshez, és nagyon hamar beverekedte magát a kezdőbe. Igaz, az első öt fordulóban még adós maradt a hibátlan teljesítménnyel – minden bajnokin kapott egy-egy gólt –, így sem lehetett panasz munkájára. A hatodik körben aztán odahaza az Admira Wacker ellen húzta le először a rolót, melynek köszönhetően csapata 1-0-s sikert aratva szerezte meg addigi negyedik győzelmét.

Bár októberben ujjtörést szenvedett, a bajnokságot tekintve szerencsésen jött ki a lépés: csupán egyetlen bajnokit kellett kihagynia a válogatott szünet miatt, és a hónap végén már újfent ő állt a vonalon. A Salzburg ősze kiválóra sikeredett: húsz bajnokijából 18 találkozón maradt veretlen.

A tavaszi hat forduló sem mutat más képet: hatból hat a mérlege 2014-ben a csapatnak. Gulácsi Péter mind a hat sikernek részese volt, igaz a Rapid Wien elleni bajnokin csak az első félidőben segítette csapatát, mivel egy ütközést követően enyhe agyrázkódást szenvedett, így lecserélték a szünetben.

Feledtették a BL-búcsút

A Bajnokok Ligája selejtezőjében a török Fenerbahce jutott ellenfélül, amely összesítésben 4-2-es sikerrel lépett túl a magyar kapussal felálló együttesen.

A folytatás viszont parádésra sikeredett az Európa Ligába visszacsúszó Salzburgnak: a litván Zalgiris elleni selejtezőket 7-0-s összesítéssel tudta le, majd a csoportkörben a dán Esbjerg, a svéd Elfsborg és a belga Standard Liége ellen sem veszített pontot. A hibátlan csoportküzdelmeket követően az Ajaxot idegenben 3-0-ra, odahaza pedig 3-1-re verte. Gulácsi Péter ezen sikerekről sem maradt le: mind a BL-ben, mind az EL-ben végig ő őrizte a salzburgi kaput, úgy, hogy a találkozók felén gólt sem kapott.

A csapatra csütörtökön vár a következő megmérettetés: a tavasszal még veretlen, ősszel a BL-ben teljesítő svájci FC Basel otthonában kezdik az Európa Liga nyolcaddöntőjét.

Gulácsi szezonja számokban

A magyar kapus 39 tétmérkőzésen lépett pályára: 31-szer volt győztes csapat tagja, ötször játszottak döntetlent, háromszor pedig pont nélkül maradtak. Harminc gólt kapott, vagyis meccsenként egy kapott gól alatt van az idei átlaga, és 15 találkozón egyáltalán nem tudtak túljárni az eszén. Csupán két mérkőzésen nem lépett pályára klubjában: a Wacker elleni bajnokin sérült volt, míg a Lankowitz ellen vívott kupameccset csereként nézte végig.

Meccs Győzelem Döntetlen Vereség Kapott gól Gól nélkül
Bajnokság 25 19 4 2 21 8
Bajnokok Ligája 2 0 1 1 4 0
Európa Liga 10 10 0 0 4 6
Osztrák Kupa 2 2 0 0 1 1
Összesen 39 31 5 3 30 15

Gulácsi idei szezonja áttörést jelenthet karrierjében: az elmúlt éveket tekintve messze az idei évadban védett a legtöbb tétmérkőzésen, és úgy tűnik, sikerült megragadnia egy európai porondon is jegyzett együttes kapujában.

Válogatott: pechszéria

Bár klubcsapatában kiváló szezont tudhat maga mögött, válogatott szinten eddig nagyon szerencsétlenül jött ki ez az év: ahogy már említettük, két alkalommal hátráltatta komolyabb sérülés a munkában, és mindkétszer a magyar válogatott mérkőzései előtt történt a baj. Őszi ujjsérülése miatt Hollandia és Andorra ellen nem lehetett ott a csapatban, és bár a tavaszi, finnek elleni felkészülési mérkőzésre is meghívót kapott, agyrázkódása miatt akkor is elmaradt a bemutatkozás a felnőtt keretben.

Európa Liga, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések

Március 13. csütörtök

19 óra: Ludogorec (bolgár) – Valencia (spanyol)

19 óra: FC Porto (portugál) – Napoli (olasz)

19 óra: FC Basel (svájci) – Red Bull Salzburg (osztrák)

21 óra: Juventus (olasz) – Fiorentina (olasz)

21 óra: AZ Alkmaar (holland) – Anzsi Mahacskala (orosz)

21 óra: Olympique Lyon (francia) – Viktoria Plzen (cseh)

21 óra: Sevilla (spanyol) – Real Betis (spanyol)

21 óra: Tottenham Hotspur (angol) – Benfica (portugál)

Olvasói sztorik