Nemzetközi foci

Felülmúlni Détárit és Lisztest

Szalainak és Husztinak is kevés esélye, hogy a Bundesliga történetének legjobb magyar játékosa legyen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Bundesliga 1963-as indulása óta kétségkívül Európa és a világ egyik legerősebb és legszínvonalasabb bajnokságává nőtte ki magát. Rengeteg légiós megfordult már a német pontvadászatban, köztük természetesen magyarok is. A Rangadó.hu legújabb összeállításában velük foglalkozunk, és bemutatjuk, kiket kellene túlszárnyalnia Huszti Szabolcsnak vagy Szalai Ádámnak ahhoz, hogy a Bundesliga történetének legjobb magyar játékosa legyen.

Az első légiósunk Sztáni István volt, aki két részletben közelítőleg hat évig szolgálta a liga egyik alapítócsapatát, a Frankfurtot. Az Eintracht a későbbiekben az egyik kedvenc klubja volt azoknak a magyar futballistáknak, akik ki akarták magukat próbálni légiósként. Megfordult itt többek között Détári Lajos, Dombi Tibor, Pisont István és Hrutka János is.

Détári Lajos 33 meccsen erősítette a Frankfurtot, ezeken 11 gólt rúgott. Legfontosabb találata és sikere az 1988-as Német Kupa-győzelem, amelyen az ő szabadrúgásgóljával verte meg csapata a VfL Bochum együttesét.

Az 1. FC Kaiserslautern csapatában három magyar játékos Szűcs Lajos, Hrutka János és Hajnal Tamás is megfordult. A kapus három, a védő 17 meccsen lépett pályára. Elmondhatják magukról, hogy azon kevesek közé tartoznak, akik magyarként Bundesliga-elsőséget ünnepelhettek.

Az Energie Cottbus csapatában öt magyar játékos szerepelt. Szélesei Zoltánon és Lőw Zsolton kívül Sebők Vilmos és Mátyus János is megfordult a kelet-németeknél. Utóbbi kettőről elmondhatjuk, hogy 45 illetve 57 meccsükön meghatározó emberek voltak. Vasile Miriuta 121 meccsen 23 gólt szerzett a Cottbusban, de futballozott az MSV Duisburg csapatában is.

A Fortuna Kölnben a kapus Hajdu Attila, az 1. FC Kölnben a csatár Tököli Attila és Szabics Imre játszott, ám utóbbi Stuttgartban töltötte a legszebb éveit. Hajnal Tamás megfordult a Schalke 04, a Kaiserslautern, a Dortmund és a Stuttgart csapatában is. A Hertha BSC-ben Király Gábor és Dárdai Pál is játszott, mindketten a klub ikonjaivá váltak.

Lisztes Krisztián a Werder Bremen csapatával ünnepelhetett bajnoki címet, de megfordult a Stuttgartban is. Varga József és Stieber Zoltán a Greuther Fürth csapatával járta meg a Bundesligát, míg Bajner Bálint ezidáig húsz perc játéklehetőséget kapott Jürgen Klopptól a Borussia Dortmundban.

Huszti Szabolcs és Szalai Ádám az a két magyar játékos, akiknek megvan az esélyük, hogy túlszárnyalják elődeiket. Huszti Szabolcs a Hannover csapatában tölt be meghatározó szerepet. 2006-ban került be a Bundesliga vérkeringésébe, és bár 2009-ben Oroszországba távozott, 2012-től újra a Hannovert erősíti. Nem csak klubjában, de az egész Bundesligában topjátékossá nőtte ki magát.

Ugyanezt elmondhatjuk Szalai Ádámról is, akit nyáron szerződtetett a Schalke 04 csapata, előtt pedig a Mainzot erősítette. Itt meghatározó embernek számított ugyan, de ez nem mondható el jelen pillanatban. Lényegesen nagyobb a versenyhelyzet a klubnál, elég csak Klaas-Jan Huntelaar és Kevin-Prince Boateng nevét említeni. Viszont Szalainak nagy esélye van arra, hogy a Bundesliga történetének legjobb magyar játékosa legyen, ám ehhez meg kell ragadnia a Schalke kezdőcsapatában, és elengedhetetlen, hogy trófeákat nyerjen.

Olvasói sztorik