Nemzetközi foci

Tüntetések nyomában

A spanyolok az elmúlt években sokszor hangot adtak elégedetlenségüknek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egy perc után ért véget a csütörtöki Racing Santander – Real Sociedad spanyol Király Kupa-negyeddöntő visszavágója. A hazai játékosok már korábban jelezték, hónapok óta nem kaptak fizetést, így kiállnak a találkozón, de játszani nem akarnak.

Az elmúlt években több kisebb-nagyobb tüntetés zavarta meg az európai bajnokságokat. A Rangadó.hu legújabb összeállításában ezeket gyűjtöttük össze.

Anglia

2011 szeptemberében a szebb napokat is látott, negyedosztályú Playmouth Argyle játékosai hirdettek sztrájkot. A helyzet hasonló volt a spanyolokéhoz: nem kapták meg a fizetésüket, ezért folyamodtak volna tüntetéshez. Ám amikor a sajtó felkapta az esetet, a klub azonnal elkezdte törleszteni adósságát, így végül teljes kerettel állt ki az együttes a Burton elleni bajnokin.

Olaszország

2011 nyarán a játékosok sztrájkja miatt késve indult el az olasz első osztály. A Serie A kezdetéig ugyanis nem sikerült megegyeznie a játékosok és a klubok szakszervezeteinek a kettejük között fennálló kollektív szerződések megújításáról. A vita egyik sarkalatos pontja az olasz kormány által kivetett új válságadó volt: a magas jövedelműekre kirótt új kötelezettséget ugyanis a klubok szerették volna áthárítani a játékosaikra, akiknek így jelentősen csökkentek volna bevételeik. Ebben nem jutott időben egyezségre a két szakszervezet, így a tervezetnél két héttel később, szeptember 9-én kezdődhettek meg a bajnoki küzdelmek.

Spanyolország

A spanyol bajnokságban az elmúlt években sem volt ritka, hogy tömeges megmozdulásra készültek a játékosok, vagy a futballban szereplők. 2010 novemberében az úgynevezett Beckham-törvény módosítása ellen lázadtak volna fel a labdarúgók, ám ekkor végül nem kellett fordulót elhalasztani az élvonalban. A szezon második felében azonban már nem maradtak el a munkabeszüntetések: a csapatokat tömörítő Professzionális Liga az új sporttörvény ellen emelte fel a hangját, ugyanis egy új rendelet miatt az jelentős bevételtől esett volna el a sportfogadásokból, illetve tévés közvetítésekből befolyó összegekből. Márciusban így egy fordulót el kellett halasztani a bajnokságban, mire dűlőre jutottak a felek.

Még mindig 2011-ben járunk, de már a következő idény rajtja előtt: augusztusban újabb sztrájk kezdődött, ezúttal a játékosok részéről. A labdarúgók ugyanis a többi között egy olyan alap létrehozását követelték, amely biztosítja számukra, hogy amennyiben klubjuk csődöt jelent, ők akkor is megkapják a nekik járó jövedelmeiket. A tüntetés miatt egy héttel később indult a szezon. 2012 márciusában a Rayo Vallecano csapata döntött úgy, hogy sztrájkba lép – az együttes tagjai a 2011–2012-es spanyol politikai demonstrációk felé fejezték ki szolidaritásukat.

Norvégia

Norvégiában 2002-ben és 2011-ben is egy-egy forduló maradt el a játékosok tüntetései miatt: előbbi sztrájkot a sportolók biztosítási feltételeinek hiányosságai miatt hirdették meg, míg utóbbi esetben olyan pontokban kellett dűlőre jutniuk a feleknek, mint a labdarúgók szabadságolása, vagy éppen az, hogy a játékosok maguk dönthessenek például abban, milyen cipőt viselnek.

Franciaországban tavaly novemberben volt a 2011-es olaszhoz hasonló bojkott: a klubok az ellen tiltakoztak, hogy a kormány kitalálta, az egymillió euró feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalók 75 százalékos adóterhét – mivel a játékosokra nem háríthatja egy korábbi határozat miatt – a munkáltatókra hárítja. Így aztán úgy tűnt, november végén szünetelni fog az első- és másodosztály, ám végül mégis zavartalanul ment tovább a versengés.

Skócia

Skóciában a játékvezetők bojkottja miatt maradt el egy élvonalbeli forduló 2010. november végén. A bírók azok után adtak hangot nemtetszésüknek, hogy az októberi Celtic–Rangers rangadó játékvezetőjét több életveszélyes fenyegetés is érte, valamint a Celtic tulajdonosa is durva hangnemben kritizálta egyik későbbi mérkőzésük bíráját. A skót sporiknál ekkor lett tele a pohár, és egyfordulós munkabeszüntetéssel jelezték, egyre több durva támadás éri őket, és úgy érzik, nincsenek biztonságban a skót bajnokságban.

Egyesült Államok

A tengerentúlon a szerződések különböző záradékai, valamint a szabad átigazolás mellett álltak ki a játékosok 2010 márciusában, nem sokkal a kezdés előtt. Azonban itt sem maradt el a bajnokság (MLS) rajtja – még időben egyezségre jutott a szövetség, illetve a játékosokat képviselő szervezet.

Olvasói sztorik