Nemzetközi foci

Sztrájkolnak a francia klubok

A klubok attól tartanak, hogy Franciaország el fogja veszíteni a legjobb játékosait.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!Sztrájkba lépnek november utolsó hétvégéjén a francia labdarúgó-bajnokság első- és másodosztályának klubjai tiltakozásul a kiemelt jövedelmek tervezett 75 százalékos adóterhe ellen. A szupergazdagok megadóztatása Francois Hollande elnökválasztási kampányának egyik legszimbolikusabb ígérete volt. Az évi egymillió euró feletti keresetekre vonatkozó 75 százalékos adót előíró törvényt azonban az alkotmánytanács tavaly decemberben megsemmisítette annak elkobzó jellege miatt. Az államfő ezért márciusban bejelentette: nem az érintett munkavállalók, hanem az őket foglalkoztató cégek fogják befizetni az államkasszába két éven át az egymillió eurónál többet kereső alkalmazottak után az egymillió feletti részre vonatkozó 75 százalékos adót.

“Történelmi megmozdulás előtt állunk, teljes egységben és eltökélten igyekszünk megmenteni a labdarúgást” – közölte Jean-Pierre Louvel, a francia profi klubok uniójának (UCPF) elnöke.

A futballklubok irányítói attól tartanak, hogy Franciaország el fogja veszíteni a legjobb játékosait, a francia klubok versenyképessége zuhanni fog Európában és az állam is elveszti a legjobb adófizetőit. 14 klubot és mintegy 120 játékost érintene az új adókötelezettség.

Olvasói sztorik