Nemzetközi foci

Vargát bejelentették Hollandiában

Az MTK fiatal tehetsége, Varga Szabolcs négy és fél évre írt alá a Heerenveen csapatához.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A holland élvonal ötödik helyén álló Heerenveen honlapján bejelentették, hogy a 18 éves Varga Szabolcs négy és fél éves szerződést kötött a klubbal.

Varga a klub második magyar játékosa, ugyanis ott szerepel az U21-válogatott kerettagságát a közelmúltban lemondó Otigba Kenneth is. Az MTK-tól távozó játékos máris csatlakozik Marco van Basten együtteséhez, amellyel portugáliai edzőtáborba utazhat, ám csak a közös edzések után dönti el a tréner, hogy az első vagy a második kerethez kerül az ifjú tehetség.

– Bízom benne, hogy az első keretbe kerülök, de a játék a lényeg. Nincs bennem stressz, még fiatal vagyok, és mindent megteszek a sikerért. Valódi szélső vagyok, gyors, és jól tudok összejátszani a csapattársakkal. Nem én vagyok a legerősebb játékos, de ezt talán kompenzálja a technikám. Inkább a bal oldalon szeretek játszani, de a jobb szélen is tudok – mondta a fiatal magyar középpályás új klubja honlapján.

Hans Vonk klubmenedzser is elismerte, hogy Varga Szabolcs egy nagy tehetség.

– Ezt tudtuk is róla, hiszen két éve már szerepelt nálunk próbajátékon. Amikor is mindenki elégedett volt, de nem tudtunk megegyezni, ám továbbra is figyelemmel kísértük őt, és most eljött a lehetőség a leigazolására. Nagyon izgatottak vagyunk az érkezése miatt – mondta a klubmenedzser.

– Emlékszem a városra, és a barátságos emberekre a klubban. Egy álom vált valóra számára, hogy visszatérhettem ide, és szerződést kaptam – folytatta Varga Szabolcs. – A csapat jól teljesít ebben a szezonban, és nagy a verseny. Ez a fiatal társaság, amelyben sok potenciál van. Számomra előny, hogy itt játszik Otigba Kenneth is, ő segíthet a beilleszkedésben. Az ő segítségével gyorsan megtalálom a helyemet ebben a nagyszerű klubban.

Az 1995-ös születésű labdarúgó az U19-es válogatott egyik alapembere, így fontos szerep hárul majd rá idén júliusban, a magyarországi rendezésű Európa-bajnokságon. A válogatott szövetségi edzője, Mészöly Géza az MLSZ honlapján elmondta: örömmel értesült arról, hogy Varga a holland bajnokságba szerződött.

– Jó választásnak tűnik a Heerenveen, a tapasztalat azt mutatja, hogy a holland bajnokság fekszik a magyar futballistáknak – fogalmazott a szövetségi edző. – Fontos szempont, hogy a fiatal játékosok olyan klubhoz kerüljenek, ahol jó esélyük van a rendszeres szereplésre, és ezt a Heerenveennél adottnak érzem. Szabi már az MTK-ben is egyre több lehetőséghez jutott ősszel, sokat fejlődött Garami József kezei alatt. Hollandiában a klubok többsége tizenévesen is be meri dobni a mélyvízbe a fiatalokat, remélhetőleg tétmérkőzéseken is lehetőséghez jut tavasszal, bízom benne, hogy nemcsak ő, de a válogatott is sokat tud majd profitálni a klubváltásból. Szabolcs érett játékos, gyorsasága, technikája magasan az átlag fölé emeli, ha egy kicsit megerősödik, az ütközésekben, párharcokban is javulni tud, nagy értéke lehet a Heerenveennek. Évek óta arra készült, hogy ha eljön az ideje, kipróbálja magát külföldön is, ezért a kezdetektől fogva támogattam a hollandiai átigazolását, örülök, hogy megkapta az esélyt egy nívós bajnokságban való bizonyításra.

Varga a tavasz folyamán gyakran látogathat majd haza, az Európa-bajnokságra készülő U19-es válogatott ugyanis hamarosan megkezdi idei programját, rendszeres foglalkozások, felkészülési mérkőzések előzik meg a nyári Európa-bajnoki szereplést. Az első idei program január végén egy mindenre kiterjedő orvosi felmérés lesz, februárban pedig már felkészülési mérkőzésen is pályára léphet az együttes. A válogatott szakmai stábja jövő héten országjárásba kezd, felkeresi a bő keretbe játékosokat adó klubokat, hogy szakmai egyeztetéseket folytasson az egyesületek edzőivel, vezetőivel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik