Nemzetközi foci

BL-csaták magyar szemmel

Zsivóczky Gyula szerint Josep Guardiola érkezésével még hatékonyabbá és szervezettebbé válik a Bayern München játéka.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A csoportkör negyedik fordulója után már csak az Atletico Madrid és a Bayern München százszázalékos a Bajnokok Ligájában, ahol rajtuk kívül a továbbjutás küszöbén áll a Barcelona és a Real Madrid is. Nehéz helyzetben van azonban a tavalyi döntős Borussia Dortmund…

A Digi Sport televízió csütörtök reggeli adásában Zsivóczky Gyula, a Lombard Pápa korábbi, a Budaörs jelenlegi edzője úgy vélekedett, valódi szenzáció lenne, ha Jupp Heynckes elvállalná a magyar válogatott irányítását.

– Azt kapta a Barcelona–Milan meccstől, amit várt?
– Kettéosztanám ezt a mérkőzést. Az első félidőben egyértelmű volt a Barcelona dominanciája. Nagyon jól futballoztak, és tényleg azt kaptam a Barcától az első játékrészben, amit vártam – mondta Zsivóczky Gyula. – Milan játékosai nem tudták felvenni a mélységi indulókat, pedig nagyon megszervezték a védekezésüket. Neymar is mélységből indult a buktatása előtt. A második hazai gól pedig egyértelmű figyelmetlenségből adódott. Lemaradtak Busquetsről, és gólt fejeltek a katalánok, ami elég nagy ritkaság. Utána Kaká villanása egyértelművé tette, hogy a Milan nyíltabbá akarja tenni a második félidőben a találkozót.

– Piquét nagyon hibáztatja ezért a szerencsétlen megmozdulásért?
– Ez benne van a futballban, inkább Kaká pozitív dolgát emelném ki, hogy beindult, bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, és ebből lett a gól. Itt egy kicsit nyílt lett az összecsapás, és gondolom, az edzőkolléga egy sokkal nyíltabb támadójátékot kért a szünetben a Milantól, amit Balotelli beállításával egyértelműsített. A második félidőben már nem is dominált annyira a Barcelona, akkor is uralta a játékot, de a milánóiaknak is megvoltak a lehetőségei.

– Mennyiben látja a Barcelona stílusát változni az új vezetőedző keze alatt?
– Néha már felemelgetik a földről a labdát, de a stílusuk nem változott. A rövid passzos, nagyon kreatív, elmozgórendszerű támadójátékot játsszák folyamatosan. Az új játékosok is nagyon jól beilleszkedtek a csapatba, gondolok itt Neymar leigazolására. Messivel ők ketten világklasszisok, és a világklasszisok együtt is nagyon jól fognak tudni játszani, és úgy gondolom, egyre jobbak lesznek.

– Mit gondol a Milanról, amely már évek óta nem a régi nagy AC Milan, de a BL-ben egy-egy nagy meccsre nagyon össze tudják szedni magukat. Továbbjuthatnak ők a csoportból?
– Megvan az esélyük. A Barcelona ellen is nagyon szervezett volt az olasz csapat, és a második félidőben felvállalta a támadójátékot is. Nem tudom, hogy a bajnokságban miért van ez a hullámvölgy a játékukban, de a Bajnokok Ligájában meggyőző teljesítményt nyújtottak annak ellenére is, hogy három-egyre kikaptak.

– A halálcsoportban az Arsenalnak sikerült nyernie Dortmundban azt követően, hogy Londonban meg a németek örülhettek. A Napoli is tapad, sőt most a Borussia van kicsit nehezebb helyzetben…
– Csodálom a Dortmund játékát. Rengeteg fiatal játékosuk van, hihetetlen, hogy Jürgen Klopp milyen munkát végez. Idegenben és hazai pályán is olyan dinamikus játékot produkálnak, ami követendő példa. Ebben az évben az Arsenal játéka is kiemelkedő, és vezetik is a hazai bajnokságot. Nagyon kiegyenlített a csoport, mindhárom nagy csapat továbbjuthat, a Marseille már kicsit lemaradt.

– Mi hiányzott szerda este a Dortmundnál?
– Biztos vagyok benne, hogy Arséne Wenger rettentően megszervezte az Arsenal védekezését, de azt tudni kell, hogy az Ágyúsok játéka is nagyon kreatív, és ezzel voltak most eredményesek. Náluk is vannak olyan világklasszis játékosok, akik meg tudják ezeket a játékhelyzeteket oldani.

– A Barcelonán kívül a Bayern München és a Manchester City is meggyőzőnek tűnik idén a Bajnokok Ligájában…
– Sztárcsapatokról beszélünk, amelyek pontosan tudják, mi a feladatuk, nem hagynak kétséget afelől, hogy nekik tovább kell jutniuk, és ennek megfelelően futballoznak.

– A Guardiola-féle edzőváltás zökkenőmentesnek tűnik Münchenben…
– Pep Guardiola egy óriási példakép, az ő edzői kisugárzása és személyisége is példaértékű. Biztos vagyok benne, hogy zökkenőmentes ez az átmenet, és azt gondolom, hogy a Bayern az ő érkezésével még hatékonyabbá és még szervezettebbé fog válni.

– Ha már a Bayern München szóba került, akkor az csak álmodozás, hogy Jupp Heynckes magyar szövetségi kapitány lehet?
– Olvastam ezt a felvetést. Azt gondolom, ha fel is vették vele a szövetség vezetői a kapcsolatot, akkor is még nagyon tapogatózó fázisban van a történet. Jupp Heynckes egy nagyon komoly szakember, és szenzáció lenne, ha elvállalná a magyar válogatott irányítását.

– Nagyon fontos minden csapatnál az edző személye. A Manchester Citynél is úgy tűnik, hogy a tréner, Manuel Pellegrini volt a legnagyobb igazolás…
– Neki is nagyon komoly edzői múltja van. Igazából nagy nemzetközi trófeát még nem nyert, de szerintem mindent el fog követni annak érdekében, hogy ez változzon.

– Egyetért abban, hogy a Real Madridnak soha nem az ellenfél megfékezésére kellene készülnie, hanem inkább a saját játékát játszani?
– A Real Madridban Ronaldo játékának meghatározó szerepe van. A madridiak játéka nagyon ki van hegyezve rá. Ha jó napot fog ki, akkor tarthatatlanok a királyiak, ha pedig nem, akkor kicsit döcög a játékuk.

– Hogyan látja beérni a Ronaldo, Bale együttműködést?
– Kicsit nehezebb a történet, mint a Barcánál, de úgy gondolom, Bale is be fog illeszkedni a Madrid játékába. Neymarnak a stílusa révén sokkal könnyebb dolga van. Bale-nek nem annyira stílusa a Real játéka, de mivel világklasszis labdarúgó, ezért be fog illeszkedni.

– A Manchester United továbbra is gyengélkedik, legalábbis saját magához képest. Túl nagy a kabát David Moyes-nak?
– Moyes egy rutinos edző, aki az Everton kispadján rengeteget bizonyított. Ferguson is nyilatkozta, hogy időt kell adni neki, hiszen annak idején ő is így kezdte. Időt kell adni, és be fog érni a munkája.

– Budaörsön önnek hagynak időt? Ott lehet építkezni?
– Négy hónappal ezelőtt kaptam egy nagyon komoly kihívást, ami elsőre talán nem is tűnik annak. Egy NB III-as csapatot fel kell vezetni a másodosztályba. A vezetők részéről ehhez minden körülmény biztosítva van. Az utánpótlást is építjük, valamint stadion is tervben van.

Olvasói sztorik