NB III

A Magyar Kupa történelmének harmadik legnagyobb bravúrját hozta a Budafok

Legfeljebb harmadosztályú csapat elődöntőben még csak ötödik alkalommal jár a 107 éves sorozatban.

Kapcsolódó cikkek

Ahogy arról a Rangadó.hu is beszámolt, a Budafoki MTE a Soproni VSE ellen hazai pályán szerencsétlen körülmények között elszenvedett 2-1-es vereséget követően idegenben 2-0-ra győzött és bejutott a Magyar Kupa 77. kiírásának elődöntőjébe. A négy között a pénteki sorsolás után a Ferencváros, a Vasas vagy a Mezőkövesd lehet az ellenfél.

Az már első hallomásra is egyértelmű, hogy az NB III-as gárda elődöntős szereplése óriási szenzáció, olyan dolog, ami nem fordul elő minden nap (főleg, hogy az oda vezető úton a 2010-es évek talán legsikeresebb magyar csapatát, a jelenleg is listavezető Videotont is búcsúztatták).

Legutóbb hasonló cselekedetre még az 1999-00-es kiírásban volt példa, amikor a kis Pest megyei Germán SE Tápiószentmárton negyedosztályú gárdaként (az akkor az NB III Mátra csoportot jelentette, de a kiírásnak még megyecsapatként, a megyei selejtezőkön át futottak neki) jutott el az elődöntőbe, többek között a Vác testén keresztül.
Ott a Vasas jelentette a végállomást, az angyalföldiek 4-1-re nyertek. Érdekesség, hogy a találkozót az akkor 24 éves Kassai Viktor vezette. A döntőben az MTK diadalmaskodott.

A harmadik legnagyobb siker

A Rangadó.hu kiszámolta: az első ízben 1909-10-ben kiírt Magyar Kupa történelmében a mostanin és a 17 évvel ezelőttin felül csak mindössze három (!) alkalommal fordult elő, hogy legfeljebb harmadosztályú együttes eljusson az elődöntőbe.

2000 előtt 27 esztendeje nem volt rá példa, amikor is a Szolnoki MTE (mai Szolnoki MÁV) a harmadosztálynak minősülő NB II végül 14. helyezettjeként a negyeddöntőben a Rába ETO-t búcsúztatta, így készülhetett a későbbi győztes Vasas elleni összecsapásra, amelyet csak 1-0-ra veszített el.

Ha még visszább megyünk az időben, az 1968-as kiírásban bukkanhatunk a következő példára. Akkor a másodszor és legutoljára 1944-ben NB I-es, a harmadosztálynál 1963 óta soha feljebb nem jutó Szegedi VSE hajtotta végre a bravúrt: az előző két példában a döntős álmokat összetörő Vasas testén keresztül mentek el a négy közé, ahol a későbbi győztes MTK 2-1-gyel kerekedett felül rajtuk.

A non plus ultra azonban egyértelműen a Testvériség SE. Ők 1964-ben mindössze a Budapest I II. csoportjában szerepeltek, amely az ötödik vonalnak felelt meg, amikor történetük legnagyobb sikerét véghez vitték (egyébként 1947 óta nem jártak az élvonalban, 1960 óta a harmadikban sem). A Magyar Kupa legjobb 32 csapata között kiejtették a Salgótarjáni BTC-t, aztán a Kiskunfélegyházát és a Vasast is, a még nagyobb álmoknak a négy között a későbbi győztes Budapest Honvéd vetett véget 3-0-s sikerével. Rendeztek bronzmeccset is, azt a Ferencváros nyerte 6-1-re.

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy a Budafoki MTE 2016-17-es menetelése a Magyar Kupa 107 évének és 77 kiírásának harmadik legnagyobb bravúrja – legalábbis ha azt vesszük, hogy legfeljebb harmadosztályú csapat hányszor jutott el legalább az elődöntőbe.

A „bravúrtabella” így néz ki:
1. Testvériség SE (1964, 5. osztály)
2. Germán SE Tápiószentmárton (1999-00, 4. osztály)
3. Budafoki MTE (2016-17, 3. osztály)
3. Szegedi VSE (1968, 3. osztály)
3. Szolnoki MTE (1972-73, 3. osztály)

A Budafok sikerét megelőző négy alkalomból háromszor a későbbi győztes ejtette ki a menetelő kiscsapatot, vagyis annak, aki majd az elődöntőben esetlegesen felül tud kerekedni rajtuk, statisztikailag jó esélye lesz nyerni…ha pedig a döntőbe jutna a BMTE, ahhoz már tényleg minden tekintetben csak a Siófok, még az NB I/B-ből megnyert 1984-es címe lenne mérhető!

Olvasói sztorik