NB II

Mindenki felköszöntötte az 50 éves edzőt

Zoran Szpisljak pályafutásának egyik legszebb emléke a Bajnokok Ligája-szereplés a Debrecennel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A múlt héten ünnepelte ötvenedik születésnapját a másodosztályú Békéscsaba trénere, Zoran Szpisljak. A korábban Újpesten vezetőedzőként, Debrecenben pedig pályaedzőként tevékenykedő szakember irányításával a viharsarkiak remek őszt zártak, és a második helyen telelnek az NB II-ben. A kerek évforduló alkalmából a Rangadó.hu megkereste a vajdasági születésű trénert, aki pályafutása legszebb emlékeiről, a lilák felkészüléséről és tavaszi céljairól is mesélt.

– A felkészülés első három napján a teszteléseken volt a hangsúly. Az alapozást pontosan kidolgozott terv alapján csinálja a csapat. Kidolgoztunk pontos részleteket, hogy hol és miben kell még fejlődnie a gárdának. Abban előrébb voltunk, hogy a nyárihoz képest a játékosok jobb állapotban tértek vissza. Magasabb szintű felkészülést tudtunk elkezdeni, és eddig meg vagyok elégedve. Sok-sok munka vár még ránk, a tervek alapján több mint hatvan foglalkozás vár a csapatra. Ez nem csak a fizikális részekből adódik össze, benne vannak a mentális, taktikai és technikai jellegű dolgok is. Eddig minden a tervek szerint alakul – kezdte Zoran Szpisljak.

– Hamarosan az edzőmeccsek is belépnek a felkészülés menetébe, az eredmény ilyenkor még másodlagos?
– Mi egy kicsit más felfogással edzünk. Nekünk már az elején is fontosak az eredmények, és nem csak a fizikális dolgokra figyelünk oda. A Debrecennel találkozunk először és úgy tervezzük, hogy minden játékosunk negyvenöt perc terhelést kap. Nem csak egy-egy részre kell figyelni, mindent igénybe kell venni, és abból a maximumot kell kihozni.

– A második helyen telel a csapat. Hogyan értékelné az őszi szezont?
– Elértük azokat a célokat, amelyeket kitűztünk. Vannak dolgok persze, amelyeken javítanunk kell ahhoz, hogy még erősebb legyen a csapat. Voltak olyan dolgok is ősszel, amelyeket az együttes elfogadott, és egyből ki tudott használni. Nem mondom azt, hogy meg vagyok elégedve, de tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a bajnokságban nagyon nagy a konkurencia. Ezt a szintet végig kell tartanunk, ha el akarjuk érni a kitűzött céljainkat, és pozitívan akarjuk zárni az előttünk álló félévet.

– A kitűzött cél nem más, mint a feljutás?
– Ebben az évben elsősorban a csapatépítésre fektetjük a legnagyobb hangsúlyt. A csapatépítés mellett persze az a célunk, hogy minél feljebb legyünk a tabellán. Ha ez elég a feljutáshoz, akkor az lesz, de ha nem, akkor mindenféleképpen olyan csapatot akarunk előkészíteni, amely jövőre még nagyobb célokat tűzhet ki, és a feljutásért harcolhat. Természetesen nem zártuk ki azt az opciót, hogy már ebben a szezonban elérjük ezt. Ha úgy adódik a lehetőség, akkor megpróbáljuk kihasználni.

– Milyen erősítéseket tervez a téli időszakban?
– Már sikerült leigazolnunk Spitzmüller Istvánt és Fehér Zsoltot, ők mindenképp erősítést jelentenek számunkra. Továbbra is figyelünk, és ha a piacon lesz olyan játékos, aki illik az elképzeléseinkbe és stílusunkba, akkor reagálni fogunk. Keresünk olyan játékosokat, akik tudnak nekünk segíteni. Konkrétan a kapus, a balhátvéd és a bal oldali támadó posztot szeretnénk még megerősíteni.

– A múlt héten ünnepelte ötvenedik születésnapját. Mi az eddigi legszebb emléke a pályafutásából?
– Hatalmas momentum volt az életemben a debreceni sikerkorszak, amikor bejutottunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ez az egyik legszebb emlékem, ami örökre bennem fog maradni. Nagyon értékes és pozitív élményekkel gazdagodtam, ezt az időszakot mindenképp kiemelném.

– Volt nagyobb ünneplés a jeles évszám alkalmával?
– Pont azon a napon kezdődött a felkészülés, így mindenki felköszöntött, de ott próbáltam a csapatra és a munkára koncentrálni. Igazából csak családi körben ünnepeltem, de nagyon jó hangulatú nap volt, amely szintén örökre bennem fog maradni – mondta Zoran Szpisljak.

Olvasói sztorik