NB II

Nincs hol aludniuk a kaposváriaknak

Rajczi Péter szerint vékony jégen táncol a Rákóczi, amelynek nagy tőkeinjekcióra lenne szüksége.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hazatért Kaposvárra, ám végül zavaros helyzetbe került Rajczi Péter. A korábban Újpesten, Kecskeméten, Mezőkövesden és külföldön is szereplő támadó 13 meccsen játszott ősszel a másodosztályú Rákócziban, de a szintén Újpestről ismerős tulajdonos, Sólyom Sándor több játékosnak, köztük a 34 éves csatárnak is több havi bérrel tartozik, így áll a bál, amelyről Rajczi a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában beszélt.

– Nem kezdték el időben az edzéseket…
– A szakmai stáb döntött úgy, hogy ezen a héten kezdjük az edzéseket, hiszen a múlt héten még azt sem tudtuk, ki a tulajdonos. Elvileg Sólyom Sándor az, de a szerződés szerint január tizedikéig kellett volna törlesztenie, illetve átütemeznie a tartozásokat. Ez azonban nem történt meg, és egyelőre nem tudjuk, miért nem. Reméljük, változik ez a helyzet, és tiszta vizet öntenek a pohárba – kezdte Rajczi Péter.

– Azt sem tudják, ki lesz a tulajdonos, ha napokon belül nem történik meg a törlesztés?
– Ha nem történik meg, akkor a tulajdonrész visszaszáll az önkormányzatra. Úgy gondolom, mindegy, milyen megoldás születik, de sürgősen lépni kell, mert tényleg áldatlan állapotok vannak Kaposváron.

– Mikor kapott utoljára fizetést?
– Augusztus közepén igazoltam Kaposvárra, és azóta még nem kaptam teljes fizetést. Az augusztusi fizetésem felét valamikor ősszel kaptam meg. Nekem konkrétan négy hónappal tartoznak, de valakinek hattal, héttel.

– Mikor kezdődött a mellébeszélés, hitegetés?
– Tudtuk, hogy nincs minden rendben Kaposváron. Nyáron is volt egy hasonló történet. Egy amerikai befektető visszalépett, aztán a tulajdonosi viszonyokban is voltak vitás kérdések, amelyek aztán rendeződtek. Voltak ígéretek az önkormányzat részéről is, hogy milyen támogatásokat kap majd a klub. Tudtuk, hogy nem rózsás a helyzet, de azt nem vártuk, hogy ennyire elszaladjon a szekér.

– Akkor ön is sokáig türelmes volt…
– Természetesen, hiszen a nevelőegyesületemről van szó. Úgy gondolom, van egy egészséges határ, amit el lehet viselni a tartozások terén. Ha a prémiumok rendben vannak, akkor kéthavi csúszás benne lehet a pakliban, vagy ha a fizetések rendben vannak, akkor a prémiumoknál még féléves csúszás is tolerálható. Négy-öt hónapos fizetéscsúszások azonban már észrevehetőek egy csapaton. A prémiumokat szerencsére egy szponzor révén megkaptuk.

– Amikor karácsony előtt negyvenezer forintot akartak adni, azt nyilatkozta, hogy alamizsna, és inkább annak adják, akinek szüksége van rá. Milyen tartalékokkal készül ilyenkor egy labdarúgó?
– A pályám végén vagyok, és voltam külföldön is, szóval nekem nem akkora érvágás, hogy négy hónapig nem kaptam fizetést, de a dolgozók sem kapták meg rendesen a bérüket. A múlt héten voltunk egy csapatgyűlésen, és láttam, hogy a mosónő sírva megy haza, mert ő sem kapott négy hónapja fizetést. Így nem lenne pofám felvenni azt a negyvenezer forintot. Nekem nem kenyérre kell, de vannak ott olyan helyzetbe lévő emberek, akik minimálbér környékén keresnek, és ők ezt megérzik sajnos.

– Amikor nyáron hazatért, mennyit lehetett sejteni abból, hogy nem lesz egyszerű a helyzet?
– Tudtam, hogy nem rózsás, de voltak biztató jelek arra, hogy a klub kijöhet ebből a helyzetből. Szerettem volna segíteni a csapatnak, hiszen kötődöm hozzá. Most azonban nagyon féltem a klubot, hiszen ott van egy jó stadion, egy akadémia háromszáz gyerekkel, és úgy látom, hogy nagyon vékony jégen táncol az egyesület.

– Hisznek még a jelenlegi tulajdonosnak, aki egyelőre nem tudja finanszírozni az üzletet?
– Sólyom Sándorra nem haragudhatunk, hiszen nem ő halmozta fel ezt az összeget, amivel tartozik a klub. Ő egy megoldás lehet, beszéltem vele, azt mondta, voltak még vitás kérdések az önkormányzattal, ezért nem tudott még utalni.

– Labdarúgóként milyen tervei voltak, amikor visszatért Kaposvárra?
– Extra tervem nem volt. Szerettem volna jól érezni magam, és segíteni a klubomnak.

– Új csapat épült az ősszel a Kaposváron. Mennyire támaszkodott a vezetőedző a volt újpestiekre?
– Abszolút mértékben, hiszen a tapasztalat mellettünk szól. Nagyon fiatal csapatunk van, olyan játékosok alkotják a gárda zömét, akik tavaly még utánpótlásban vagy NB III-ban játszottak. Az őszi bajnokság végén ez meg is látszott, hiszen az utolsó nyolc meccsből hatszor vereséget szenvedtünk. Ezek a játékosok tavaly egy teljes szezon alatt maximum harminc meccset játszottak, most pedig csak ősszel kellett ennyit a felnőttek között, hiszen volt Ligakupa és Magyar Kupa is. A végére elfáradt a csapat, de úgy gondolom, reális a tizenkettedik hely. Fizikálisan még fel kell ehhez nőniük. Ha marad ez a csapat, akkor szerintem a tavaszi szezonban jobban fogunk teljesíteni, egy-két erősítéssel még előrébb is tudunk lépni. Mindehhez előbb a mostani helyzetnek kell rendeződnie.

– Vermes Krisztián Kaposvárra csábításához volt köze?
– Igazából az edzők kérték ki a véleményemet róla. Elmondtam, és szerencsére odakerült hozzánk.

– Milyen forgatókönyvet tart a legvalószínűbbnek?
– Ha bármi probléma adódna az új tulajdonossal, akkor a szerződés szerint a jog visszaszáll az önkormányzatra. Reméljük, hogy az önkormányzat meg fogja ezt oldani, hiszen ott az akadémia is, amit nem szabad hagyni elveszni. A Kaposvárnak abszolút létjogosultsága van legalább az NB II-ben. A másik megoldás, hogy Sólyom Sándor rendezi a nézeteltéréseit az önkormányzattal, és finanszírozza tovább a klubot, illetve törleszti az adósságot.

– Meddig tart a türelme?
– Szerintem az én türelmem lesz a leghosszabb, de vannak olyan játékosok, akiket kiraktak az albérletből, vagy pénzügyi problémái vannak. Ezt el kell fogadni, meg kell érteni, és tényleg az utolsó órában vagyunk. Nem beszélve az említett dolgozókról, akikkel maximálisan együtt érzek, és borzasztóan sajnálom őket. Remélem, ők lesznek az elsők, akik megkapják a bérüket. Egy nagyobb tőkeinjekció kell a csapatba, hogy legalább a munkát el tudjuk kezdeni. Van négy-öt játékos, akinek nincs albérlete, nem tud hol aludni, így hogyan kezdjük el az edzéseket?

– Ha rendeződnek a dolgok, akkor Kaposváron fejezné be a pályafutását?
– Szeretnék Kaposváron játszani, nyárig van szerződésem. Nyilván ez függ attól, hogy milyen tervek lesznek, de elsősorban a következő két hétben fogom látni, hogy mi fog történni. Szeretném legalább ezt a félszezont lejátszani Kaposváron.

Olvasói sztorik