NB II

Hat év után tört meg a csabai átok

A Békéscsaba 2-1-re nyert a Szolnok otthonában az NB II 11. fordulójának nyitómérkőzésén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Békéscsaba majdnem pontosan hat évvel ezelőtt, 2008 novemberében tudott legutóbb bajnoki meccset nyerni a Szolnok ellen. A hazai csapatból Urbin Péter, Hamar Ádám, Tóth Bence és Racskó Roland is sérülés miatt hiányzott.

A pályán a heves esőzések miatt állt a víz. Hosszas tanakodás után a játékvezető csak ennyit mondott: „Elkezdjük!” Persze, ekkor még egyáltalán nem volt biztos, hogy be is fejezik a meccset.

A pocsék talajviszonyok ellenére élénk játék jellemezte a meccs elejét. A hatodik percben Szilágyi Péter kapott remek labdát, de az üres kapu fölé lőtt, a másik oldalon pedig Nagy István távoli lövése szállt a kapu fölé. A 11. percben Kertész fordult le a védőjéről, már csak Pokorni Péterrel állt szemben, de a hazai kapus kitolta a labdát. Amikor a középpályán zajlott a játék, az óriási tócsák miatt sűrűn cserélt gazdát a labda. A folytatásban egy ideig helyzet nélkül zajlott a játék, ellenben nagyot harcoltak a játékosok a vizes talajon.

A 24. percben Mile Krisztián nagyot esett a saját büntetőterületén belül, de a tizenegyes elmaradt. Ezután Nagy István szabadrúgását a csabai védők Antal Gábor elé fejelték ki, lövése azonban centikkel a kapu mellé ment. Időközben a két oldalvonal mellett szinte teljes hosszában használhatatlanná vált a pálya. A kezdeti helyzetek ellenére nem volt valami izgalmas az első félidő, erről leginkább a pálya állapota tehet.

Az 56. percben Mile utolsó emberként lerántotta ellenfelét, jogosan villant a piros lap. Két perccel később Bagi István szabadrúgása elkerülte a kaput. A 63. percben Rokszin elvitte a labdát egy védő mellett, azonban a visszaérő Koszó Balázs szabálytalanul megállította. A szabadrúgást Nagy István nagyjából húsz méterről a hálóba tekerte (1-0). A hetvenedik percben egy szöglet utáni kavarodásból Koszó Balázs bombázott közelről a léc alá (1-1). A két gyors gólt követően leült a játék, középen adogattak a csapatok.

A 78. percben Nagy István tekert kapura, de a keresztlécet találta el, majd a lepattanót Fritz tette vissza, de egy védő szögletre blokkolt. Három perccel később Pokorni kapus előbb Kertész lövése, majd a vendégszöglet után is kiütötte a labdát. A 86. percben Balázs Richárd tekerte a labdát a kapu bal alsó sarkába (1-2) – tudósított az onlajnok.com.

A nehéz pályaviszonyok ellenére három gólt is hozott a mérkőzés, amelyen a Békéscsaba megszakította a Szolnokkal szembeni, hatéves bajnoki nyeretlenségét. A hazaiak hiába szereztek vezetést, emberhátrányban nem tudták kihúzni a hátralévő időt. Sikerüknek köszönhetően a viharsarkiak pontszámban utolérték mai riválisukat a tabellán, és több győzelmük miatt meg is előzték őket.

– A pálya nem volt sáros, de álltak rajta a tócsák, amelyekben vagy megállt a labda, vagy nem, ezért nehéz helyzetben voltak a játékosok – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Bontovics Ferenc, a Szolnok korábbi vezetőedzője, jelenlegi utánpótlásedzője. – A békéscsabaiak az első húsz percben megleptek, mert inkább ők tudtak alkalmazkodni a nehéz talajú pályához. Volt két ziccerük, de utána rendeződött a Szolnok és kiegyenlítetté vált a játék. A kiállítás megpecsételte a hazaiak sorsát ezen a meccsen, mert bár ők szereztek vezetést egy nagyon szép szabadrúgás-góllal, de az emberhátrány rányomta a bélyegét a végjátékra. A Szolnok ebben az időszakban azt játszotta, amit kellett, megpróbálta lezárni a területeket, de a nehéz talaj sokat kivett a játékosokból, ezért nem tudták elviselni a létszámhátrányt. A csabaiak sikere azért volt megérdemelt, mert a nagyobb helyzeteket ők dolgozták ki, bár Nagy Istvánnak a hajrában volt egy kapufája. Szerencsével kihúzhatták volna döntetlennel, de ezúttal nem volt szerencséjük.

NB II, 11. forduló

Szolnoki MÁV-Stadler Rail FC – Békéscsaba 1912 Előre FC 1-2 (0-0)

Szolnok, 300 néző. Játékvezető: Oláh G.

Szolnok: Pokorni – Rokszin, Kenderes, Mile, Lengyel B. – Antal G., Nagy I., Vári, Zvara (Tóth D., 79.), Fritz – Zsolnai (Papucsek, 59.). Edző: Kis Károly

Békéscsaba: Póser – Bényei, Koszó, Balog Zs., Juhász Gy. – Borbély, Bagi (Király P., 82.), Berki P. (Balázs R., 60.), Viczián – Kertész, Szilágyi (Birtalan, 90.). Edző: Zoran Szpisljak

Gólszerzők: Nagy I. (64.), illetve Koszó (70.), Balázs R. (86.)

Kiállítva: Mile (56.)


Aqvital FC Csákvár – Mezőkövesd Zsóry FC 0-3 (0-0)

Csákvár, 250 néző. Játékvezető: Berger

Csákvár: Szabó B. – Ambrus, Sötét, Kocsis G., Köntös (Wild, 66.) – Domján – Molnár Cs. (Gajdos Zs., 54.), Bakos, Mihály D. – Molnár T. (Imrik, 72.), Horváth R. Edző: Toldi Gábor

Mezőkövesd: Kunsági – Hegedűs Cs.,Csató M., Izing (Tajthy, 58.), Búrány – Hegedűs D., Szeles – Molnár G. (Baracskai, 89.), Kulcsár K. (Menougong, 84.), Balajti – Máté J. Edző: Tóth László

Gólszerzők: Hegedűs D. (54.), Máté J. (83., 88. – a másodikat tizenegyesből)

A 11. forduló további programja

Október 25. szombat

14.30: Szeged 2011-Grosics Akadémia – FC Ajka

14.30: Szigetszentmiklósi TK-Erima – Kaposvári Rákóczi FC

14.30: Ceglédi VSE – Vasas FC

14.30: Soroksár SC – Balmaz Kamilla Gyógyfürdő

14.30: FGSZ Siófok – Soproni VSE-GYSEV

16 óra: Zalaegerszegi TE FC – Gyirmót FC

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik