NB II

„Egy éve sokan aláírták volna ezt”

Kis Károly önkritikusan kimondja, hogy többet vártak maguktól a másodosztály 11. helyénél.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egy évvel ezelőtt tért vissza a Szolnoki MÁV FC vezetőedzői posztjára a paksi sikerkovács, Kis Károly. Tavaly decemberben szinte kilátástalan helyzetben volt az együttes, hiszen a legutolsó helyen szerénykedett a másodosztály Keleti-csoportjában, de a remek tavaszi szezonnak köszönhetően végül sikerült a bennmaradás.

Az egycsoportos NB II-ben viszont a várakozásoknál gyengébben teljesítenek a szolnokiak, hiszen a 15. forduló után hátulról a negyedik, magyarul a 13. helyen álltak a tabellán, és csupán egyetlen ponttal előzték meg a kiesőhelyen tartózkodó Ceglédet. Pénteken megkerestük Kis Károlyt, hiszen a mostani szereplés tükrében nem kis meglepetés, hogy a jövő nyáron lejáró szerződését a klub 2015. június 30-ig meghosszabbította.

A tréner azt kérte, halasszuk hétfőre az interjút, hiszen egy meccsük még hátravan. Nos, mint kiderült, volt értelme néhány napot várni, hiszen a Szolnok nagy bravúrt vitt véghez, ugyanis 3-1-es hátrányból 4-3-ra nyert a Gyirmót otthonában, így a 11. pozícióba lépett előre, bár a kiesőhelytől továbbra is csak egy pont választja el.

– Megérezte a bravúrgyőzelmet?
– Nem, de meccs előtt nem igazán szeretek nyilatkozni. Nagy diadal volt, hiszen jó csapat a Gyirmót, amelyet a saját otthonában nem sok ellenfél tud legyőzni – mondta Kis Károly.

– Ha ilyen jó teljesítményre, ilyen bravúrra képesek, akkor miért sikeredett a vártnál gyengébben az őszi időszak?
– Több olyan mérkőzésünk volt, amelyen a mezőnyjátékkal nem volt probléma. Kimondottan jól játszottunk a siófoki tévés meccsen, illetve Nyíregyházán is. Legalább három-négy olyan találkozónkra emlékszem, amelyen mi szerezhettünk volna előnyt, vagy amikor előnyt szereztünk, eldöntethettünk volna a meccset, mert óriási ziccereink voltak. Amikor döntetlent érhettünk volna el, azokat elbuktuk, amikor nyerhettünk volna, azokból döntetlen lett. Persze, volt egy-két kimondottan gyenge meccsünk is, amelyeken nem játszottunk jól, ezért nem tudtunk olyan eredményesek lenni, mint tavasszal.

– De miért?
– A tavaszi szezon parádésan sikeredett. Bárki bármit mond, az utolsó helyről bennmaradni nagy fegyvertény. Bíztunk benne, hogy át tudjuk menteni a lendületet, bár tudtuk, hogy az egycsoportos NB II teljesen más kávéház. Az utolsó pillanatig vártunk arra, hogy Busai Attila itt tudjon maradni, de végül nem sikerült, mert a Fradi visszarendelte. Nagyon hiányzott, hiszen tavasszal tizenkét gólt rúgott. Az ő helyettesítését nem tudtuk úgy megoldani, ahogy szerettük volna. Csapatban gondolkozunk, nem egyénekben, de az ő hiánya sokat jelentett negatív értelemben. Sok problémánk volt, amit nem is hangoztattunk. A kulcsjátékosaink sokat bajlódtak sérülésekkel. Bár Nagy István a gyirmóti kivételével az összes meccsen játszott, és nagyon meg voltam elégedve a teljesítményével, nem tudott annyit edzeni, amennyit kellett volna, főleg az idény elején. Most lesz is egy kisebb műtétje. Sipeki István és Grúz Tamás is hagyott ki mérkőzéseket. Elég sokan beleestek ebbe, ezért alig tudtunk ugyanabban az összeállításban pályára lépni.

– Az előző bajnokságban az utolsó helyről is összejött a bennmaradás, de gondolom, most nem bánja, hogy a gyirmóti sikernek köszönhetően nem kiesőhelyről várják a tavaszt.
– El kell mondani őszintén, ha az ember elvállal egy ilyen feladatot, akkor alaposan át kell gondolnia mindent. Tényleg bravúr kellett, hogy bennmaradjuk. Hátulról küzdeni nagyon nehéz feladat, és rengeteg feszültség van benne. Hatalmas a tét, hiszen mindenki tudta, hogy aki kiesik, annak az NB III-ban kell szerepelnie, és onnan feljönnie, márpedig ez hosszú időre visszavetheti egy város csapatát. Örülök, hogy most nem a kiesőhelyről vágunk neki a tavasznak. Jónak tűnik a sorsolásunk, hiszen az első négy meccsből hármat otthon játszhatunk. Bízom benne, hogy elkapjuk a rajtot, és a mezőny első felébe még odaérhetünk. Persze, ez csak akkor sikerülhet, ha a támadójátékunkon javítani tudunk, a védekezésünk pedig stabilabbá válik. Szóval lesz mit csinálni a télen. Egy éve, amikor elkezdtük a közös munkát, sokan aláírták volna ezt, de önkritikusnak kell lenni, és kimondani, hogy bár kiegyensúlyozott a mezőny, azért többet vártunk magunktól.

– A Ligakupa-szereplés kötelező rossz, vagy a továbbjutás miatt inkább büszkeség?
– Büszkék vagyunk arra, hogy meg tudtunk előzni NB I-es csapatokat, ez szép eredmény. Hasznos volt, hiszen azok is játéklehetőséget kaphattak, akik nincsenek a kezdőcsapatban a bajnoki meccseken. Hogy elsőként jutottunk tovább, az külön öröm. Ahol eddig dolgoztam, mindenhol komolyan vettük a Ligakupát, a Pakssal sikerült is megnyernünk.

– A szerződéshosszabbításnak milyen üzenete van egy gyengébb őszi szezon után?
– Ahogyan a klub indoklásában is szerepel, az egész évről van szó. Régebb óta beszéltünk már erről a lehetőségről. Ez a bizalom jele, de amióta itt vagyok, folyamatosan érzem, hogy nagyon bíznak bennem. Volt egy speciális feladat, amit teljesítettünk, a remek tavaszra gondolok. Azóta is éreztették, hogy dolgozzak nyugodtan, és próbáljunk meg feljebb kapaszkodni. Ezzel a győzelemmel ha nem is sokat, de javítottunk a helyzetünkön. A mai világban ritka ez a bizalom, éppen ezért felelősséggel is jár. Továbbra is rá kell szolgálni, élni kell vele. Ez a másfél év arra is jó, hogy stabilizáljuk a helyünket. Most már mindenki megismerte, milyen kiegyensúlyozott az egycsoportos másodosztály.

– Milyen mértékű változások várhatók a keretben?
– Nincsenek titkaink. Van két-három játékos, akikkel nem számolunk. Neveket csak azért nem mondok, mert még nem ültünk le velük. Mindenképpen szeretnénk két-három embert igazolni, olyanokat, akik azonnal beépíthetők a csapatba. Próbajáték nálunk nem igazán lesz, mert megvannak az átigazolási terveink. Egy ütőképes csapattal olyan tavaszt szeretnénk produkálni, ami előremutathat, mert a következő bajnokságban meghatározóbb szerepet akarunk játszani.

– Hogyan alakul a téli holtidény edzésprogramja?
– Kedden még van egy edzés, de a folytatásban is minden napra lesz feladatuk a játékosoknak. Persze, pihenésre is lesz lehetőségük, de fontos, hogy ne a nulláról kelljen kezdeni a felkészülést. Ezt meg is fogják csinálni, eddig sosem volt ilyen gond. Lesz még egy összejövetel december közepén, a hagyományos MÁV Karácsony, amikor az egész klub együtt lesz, és a fiatalok együtt focizhatnak a felnőtt keret tagjaival.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik