NB II

Így rajtoltak az újoncok

A Dunaújváros remeklése kapcsán összegyűjtöttük az elmúlt öt év legjobb NB II-es szerepléseit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megállíthatatlanul menetel az NB II újonca, a Dunaújváros PASE. A másodosztályba egy év szünet után visszajutó alakulat 13 forduló elteltével a második helyet foglalja el a tabellán, 28 ponttal. A csapat ráadásul egy elképesztő szériát is magáénak tudhat hazai pályáján: utoljára 2012. augusztus 25-én szenvedett vereséget tétmeccsen, azóta csupán egyetlen Ligakupa-meccsen játszottak döntetlent, az összes többit megnyerték.

A kiváló rajt kapcsán a Rangadó.hu legújabb összeállításában annak járunk utána, vajon az elmúlt öt évben volt-e példa hasonlóan erős újonc-rajtra a második vonalban.

Közel sem kezdtek ilyen jól

Az előző idényben a Nyugati-csoportba felkerülő Haladás II állt a legelőkelőbb helyen 13 kört követően: a szombathelyi fiatalok 19 pontot gyűjtve a nyolcadik helyről várták a folytatást. Keleten a Putnok is a középmezőny közepén foglalt helyet, nekik ehhez eggyel kevesebb pont is elég volt. A szezon végére azonban egy harmadik újonc, a Csákvár lépett az élre az új csapatok rangsorában, de a kilencedik hely nekik is ugyanúgy kiesést ért az átszervezések miatt, mint a többi NB II-es újoncnak.

Feljutás után feljutás

A 2011–2012-es szezon 13. fordulóbeli tabelláját nézve még csalóka képet kaphatunk az erőviszonyokról: az újoncok közül keleten a Balmazújváros rajtolt a legjobban, a negyedik helyet foglalta el 21 ponttal. A szezon végén azonban a másik keleti újonc, az Eger ünnepelhetett, hiszen bár csak a kilencedik helyen állt a 13. kör után, a szezon végén megnyerte a bajnokságot, így feljutott az élvonalba. Érdekesség, hogy a most remek formában szereplő Dunaújváros akkor jóval szerényebb eredményeket produkált: a 16. helyen állt hat ponttal, majd a szezon végén búcsúzott is az NB II-től.

A Baját másolja a DPASE

A Dunaújváros rajtja nem egyedi eset, hiszen 2010 őszén a Baja is hasonlóan remek formában indította az évet: 28 pontot szerzett az első 13 bajnokiján, és holtversenyben az élen állt a Gyirmóttal. A szezont végül a negyedik helyen zárta Bognár György együttese, 54 ponttal.

A Mezőkövesd is hamar az élmezőnybe verekedte magát

A 2009–2010-es idény legjobb NB II-es újoncának a Mezőkövesd mondhatta magát. A 13. körre a csapat a hatodik helyet foglalta el a Keleti-csoportban, és az akkor megszerzett húsz pontját további 22-vel növelte még a szezon végére, így az ötödik helyen fejezte be a bajnokságot.

Meneteltek a debreceni tartalékok

A 2008-as ősz két tartalékcsapatnak, a ZTE II-nek és a DVSC-DEAC-nak sikerült a legerősebbre. Előbbi nyugaton gyűjtött 23 pontot, így a harmadik helyen állt 13 fordulót követően, keleten pedig a DEAC-nak a negyedik helyre volt elég ugyanez a pontmennyiség. A Zalaegerszeg szezon közben lemaradt, végül csak a tizedik helyen fejezte be a bajnokságot, a debreceni fiatalok viszont kiválóan szerepeltek, és végül a második helyen zárták az idényt – csupán az élvonalba évek óta visszavágyódó Fradi előzte meg őket.

Olvasói sztorik