NB II

„Rohadék magyarok” – ebből lett a balhé

A játékvezetők csak Varga Attila szavait hallották meg, a Gyula román edzőjének szidalmait nem.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ fegyelmi bizottságának keddi határozatából kiderül, hogy Varga Attila, az NB III-as Soroksár edzője a Gyula elleni mérkőzésen becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartást tanúsított, amikor több alkalommal is sértő, az ellenfél román edzőjét és játékosait ócsároló bekiabálásokkal zavarta meg a meccset, ezért a játékvezető a kispadról elküldte. A tréner három hónapos eltiltást kapott.

A Rangadó.hu megkereste a 44 éves szakembert, aki elárulta, elfogadja a büntetést, nem fellebbez, és készségesen mesélt arról is, mi történt valójában…

– Ez a három hónapos eltiltás elég nagyot durrant – kezdte Varga Attila, aki játékosként megfordult az Újpest és a Csepel együttesében is, az élvonalban 117 mérkőzést játszott. – Itt három bajnoki mérkőzésről van szó, arról a három meccsről, ami még hátravan az őszi szezonból. A szövetség ezt úgy fogalmazta meg, hogy november tizedikétől február tizedikéig nem ülhetek bajnokin a kispadon. A fegyelmi határozat után meghallgatást kértünk, ugyanis videofelvételek, hanganyagok és fényképek állnak rendelkezésünkre, hogy miért is alakult ki ez az egész történet.

A dolog úgy kezdődött, hogy volt egy nagyon súlyos szabálytalanság, amit a játékvezető nem torolt meg. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a listavezető soroksáriak kapusa, Tarczy Pál nem sérült meg súlyosan.

– Mi azt kértük számon a román edzőn, hogy folyamatosan azt kiabálta a pályára, hogy „tartsatok rá” – mesélte Varga Attila. – Ez egyszer meg is történt, és orvosi leletünk van róla, hogy a kapusunknak milyen sérülése keletkezett. Mi felelősségre vontuk, hogy azért ilyenekre nem kéne buzdítania a játékosait, erre ő visszaszólt nekünk, hogy „Ti hülye kis rohadt magyarok, nektek nem való a kemény, férfias játék, menjetek el sakkozni, mert ti magyarok nem vagytok kemény emberek! Arra vagytok jók, hogy simogassanak titeket!” Erről hanganyagunk is van. Ezután én felelősségre vontam, hogy amíg Magyarországon a magyar emberek kenyerét eszi, és itt kapja a fizetését, addig ne beszéljen így a magyarokról. Ha ő úgy beszélt volna rólunk, ahogy megérdemeljük, akkor én is megadtam volna a tiszteletet, és nem használtam volna nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket.

Varga Attila ezúttal is elismerte, hogy sportemberhez nem méltó, vulgáris megjegyezéseket tett. A játékvezető nem hallott semmit az egészből, az asszisztens fülét viszont érdekes módon csak a hazai edző hozzászólásai ütötték meg.

– Odahívta magához a játékvezetőt, aki kiállított engem. Ennyi történt, és ezek után nem is volt semmilyen konfliktus. Úgy gondolom, hogy Magyarországon vagyunk, és a magyarok érdekeit kellene védeni – szögezte le a Soroksár edzője. – Még egyszer mondom, elismerem a hibámat, és azt is elismerem, hogy használtam csúnya szavakat, valamint a büntetést is elfogadom. Nem is azt akarjuk, hogy mérsékeljék a büntetést, hanem azt kifogásoljuk, hogy a román edző mondatai nem kerültek bele a jegyzőkönyvbe, és arról senki nem beszél, hogy az egész úgy robbant ki, hogy ő átszólt nekünk, hogy ti rohadék magyarok.

A Soroksár már az előző évadban is jól szerepelt, megnyerte a harmadosztály Alföld-csoportját, tavasszal osztályozót játszhatott, de a Cegléd ellen nem járt sikerrel, így maradt az NB III-ban. A fővárosiak 13 forduló után hat ponttal vezetik a Közép-csoport tabelláját. Varga Attila elmondta, továbbra is a feljutás a céljuk.

– Sokkal nehezebb bajnokságra készültünk idén. Kiegyensúlyozottabb is a mezőny, nekünk azonban annyira jó mentalitású és jól felkészített játékosaink vannak, hogy úgy néz ki, ez a félév nagyon jól sikerül – magyarázta az edző. – Nagyon taktikus, szervezett és jó játékot játszunk, csak dicsérni tudom a csapatot, mert maximálisan profi hozzáállással végzik a munkájukat a játékosok, ezáltal ott vagyunk az első helyen már hetek óta. A célunk természetesen nem változott, fel szeretnénk jutni, és ehhez az első lépés a remek őszi szereplésünk.

A Soroksár együttesében számos rutinos, ismert futballista szerepel, köztük van a közelmúlt egyik legjobb magyar játékosa, Lisztes Krisztián, aki korábban a Bundesligában is aranyérmet szerzett a Werder Bremen csapatában. A 37 éves középpályásról csak szuperlatívuszokban tud beszélni edzője.

– Lisztes Krisztián a mai napig vérbeli profi. Igazi húzóember a pályán és az öltözőben is, olyan vezéregyéniség, akire hallgatnak a játékosok – mesélte Varga Attila. – Én is mindent megbeszélek vele, mert úgy gondolom, a tapasztalata, a játékintelligenciája, és a pályán kívüli intelligenciája által is nagy segítség nekem. Szakmailag is toppon van, a hozzáállása és a futball iránti alázata olyan, mintha még mindig a Bundesligába játszana. Az edzésmunkája is kitűnő, és a mérkőzéseken is ugyanolyan elánnal játszik, mintha a legmagasabb szinten lenne. Amikor ő pályára lép, a profi mentalitása által óriási vezéregyénisége a csapatunknak.

Olvasói sztorik