NB II

Szép volt, de későn jött…

A bennmaradás szempontjából kis túlzással hiábavalónak nevezhetjük az NB II-es békésiek Vasas elleni sikerét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Ha csak a fele igaz annak, ami a városban kering a foci jövőjéről, akkor jobb, ha már most imára kulcsoljuk a kezünket! Ha bejön az, amit rebesgetnek, itt a focinak reszeltek…” – egy orosházi szurkoló a klub honlapjának fórumában.

„Az Orosháza biztos nem fog megszakadni, hiszen a hírek szerint az önkormányzat nem támogatná az egycsoportos NB II-t” – részlet a kazincbarcikai klub honlapjának esélylatolgató cikkéből.

A szurkolók mindig kombinálnak. A csalódott szurkolók pláne! Márpedig az orosházi szurkolók mostanság nem ok nélkül csalódottak, hiszen kedvenceik tavaly a Keleti-csoport hatodik helyén végeztek, a téli szünetben pedig a még előkelőbb negyedik helyen álltak, most viszont már csak matematikai esélyük van a bennmaradásra, hiszen csupán két csapatot, valamint a kizárás miatt törölt Vácot előzik meg, és a 13. helyen tanyáznak.

Mindez a gyatra tavaszi produkció miatt lehetséges: három győzelem és egy döntetlen mellett kilenc vereséget szenvedett a békési együttes. A tények, az eredmények makacs dolgok, úgyhogy a Rangadó.hu megpróbált utánajárni, vajon tényleg direkt akar kiesni az együttes a másodosztályból? Ha így van, akkor viszont nem illik a képbe a legutóbbi siker, a Vasas elleni 4-1-es királycsináló győzelem, amellyel rásegítettek a Mezőkövesd bajnoki címére.

– Nagyon szép volt, de talán egy kicsit későn jött. Nagyon fontos, hogy korrekt volt a játékvezetés, nem véletlenül nyilatkoztam ezt a mérkőzés után is. Bízom benne, hogy a következő meccsen, Kazincbarcikán is sikerül nyernünk, és egy pici esélyünk marad az utolsó fordulóra. Attól függetlenül, hogy hol zárunk, ez a csapat a lehetőségeihez képest tisztességesen helytállt, a játékosok a tudásuk nyolcvan százalékát kihozták magukból – mondta érdeklődésünkre Major László vezetőedző, aki készségesen, bár szűkszavúan nyilatkozott. Az önkormányzati témával kapcsolatban annyit reagált, hogy ebben nem akar állást foglalni, mert nem látja át, és nem is akar belefolyni.

A kérdés tehát továbbra is kérdés marad: az önkormányzat nem tudná, vagy nem akarná finanszírozni az egycsoportos folytatást? Esetleg más összetevők állnak a háttérben?

A játékvezetőkkel az egész szezon során meggyűlt az orosháziak baja, számos kiállítás és tizenegyes sújtotta őket, amelynek a jelentős része téves, vagy túlságosan szigorú ítéletből fakadt. Legtöbb csoporttársához képest az OFC kis csapatnak számít, ezt éreztették is a bírók a mostani bajnokság során.

Amíg a riválisok közül a Békéscsaba, a Balmazújváros, a Vasas és a Szolnok is el tudott menni külföldre edzőtáborozni, addig az orosháziaknak mindig áldatlan állapotok között, nem ritkán salakos pályán kell végezniük a téli felkészülést. Ezúttal sem tudtak úgy felkészülni, ahogy azt a megerősödött NB II megkívánja. Persze, mindennek a pénz az oka, ezen a szinten a legtöbb klubnak kétszáz millió forint körül van a költségvetése egy szezonra, az OFC-nek viszont csak ötvenmillió, ráadásul a játékoskeret tíz tagja dolgozik a foci mellett.

Úgy tűnik, a nagyvárosok csapatai a szezon végére oda kerültek, ahol a helyük van, hiszen minden bizonnyal a Szeged, a Nyíregyháza, a Szolnok és a Békéscsaba is ott lesz a következő idényben az egycsoportos NB II-ben – és ez a színvonalra is jó hatással lehet –, viszont a kisebb településnek számító Putnok, Kazincbarcika, Cegléd és Orosháza viszont elvérzik… Földrajzi értelemben csak a Balmazújváros, és az élvonalba feljutó Mezőkövesd a kakukktojás.

– Orosháza pici város, nagy bravúr lenne, ha oda tudnánk kerülni – mondta Major László. Csapata a kazincbarcikai vendégjáték után a Szegedet fogadja. Ha a két találkozón összesen hat ponttal gazdagodnának a békésiek, még akkor is szurkolniuk kell, hogy a többi eredmény is számukra szerencsésen alakuljon. Jó közelítéssel talán tíz százalék esélyük van a sikerrel, mindenesetre a Vasas elleni játék és eredmény bizakodásra adhat okot.

Az élvonalbeli Egri FC bizonytalan helyzete a másodosztályban is találgatásokra ad okot, hiszen amennyiben a hevesiek nem kapnak NB II-es licencet, egy kieső megmenekülhet. A józan ész azt diktálja, hogy ebben az esetben a két csoport kilencedik helyezettjei játsszanak egymással oda-vissza, úgyhogy talán a kiesőhelyen végzők sorrendje sem lesz mindegy. Vagy így, vagy úgy, de mindenképpen van még miért küzdenie az Orosházának.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik