NB II

Filozófiája a belobbantott környezet

Az NB II-es Ajka új edzője, Vass László szinte csak a pozitívumokat emeli ki, és máris munkához látott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem most kezdte a szakmát, hiszen már 24 évesen megszerezte első edzői papírjait. Most, 62 esztendősen pedig leült az FC Ajka kispadjára. Ebből is látszik, már játékos-pályafutása alatt határozott elképzelése volt arról: edző lesz. Így aztán, miközben az Építők SC-ben tíz éven keresztül az NB II-ben kergette a labdát, folyamatosan végezte a szakmai képzéseket. Végül a Malév felnőtt csapatának kispadjára ült le először. Akkor 32 éves volt.

– Amikor visszamentem az Építők utánpótlását vezetni, megérkezett Palicskó Tibi bácsi – mesélte a veol.hu oldalon Vass László, a Rangadó.hu állandó szakértője, az ajkaiak új mestere. – Később együtt mentünk Vácra, majd egy évvel később találkoztam először Csank Jánossal. Ez 1989-ben történt, mellette, vele hosszú ideig dolgoztam.

Közben persze voltak megszakítások, például amikor Kuvaitba ment egy U19-csapatot irányítani.

– Napimádó vagyok, így az időjárással nem volt gondom – idézte fel ezt a kalandot. – Három évig voltam ott, ezalatt először és utoljára nyert a csapat bajnoki aranyérmet. Aztán hazajöttem, és újabb Csank-időszak jött: Videoton, Siófok, és persze a Ferencváros.

A trénerpáros sikereket ért el együtt, de vajon milyen volt a közös munka?

– János mellett teljes értékű edző lehetett az ember – mondta komolyan Vass László. – Nem a bójaállítgató szerep jutott nekem, hiszen belevett minden feladat kidolgozásába. Időnként a meccs közbeni cseréknél is kikérte a véleményemet.

Persze azért az önálló munka és felelősség mégiscsak más.

– Viszonylag gyakran előfordult, hogy rám bízták a csapatot, ahol korábban másodedzőként dolgoztam. Sopronban, vagy a Honvédnál is voltak ilyen szakaszok, ami azt jelentette, hogy korábban jó munkát végezhettem. Egyébként is az edzői kihívás érdekel, legyen az bármilyen feladat, akár a másodedzői is.

Ajkán egyértelmű a cél: megtartani az NB II-es tagságot. A téli szünetet a második helyen töltötte az együtt, és veretlen volt, de a tavasz eddig nem sikerült valami fényesen, és immár csak negyedik a csapat.

– Budapesten élek, a BKV Előre meccseire rendszeresen kijártam – beszél a mindennapokról Vass László. – Így tulajdonképpen az egész mezőnyt megismertem, az Ajkát is láttam. Szerdán már edzettünk, rendes társaságot ismertem meg. Én a munkában mindig a pozitívumokat emelem ki, nem vagyok hibacentrikus. Amit viszont mindenhol igyekszem elérni: lobbanjon be a környezetem, szenvedéllyel játszó futballisták vegyenek körül. Itt az állandóságot Jákli Péter biztosítja, benne maximálisan megbízom, ő mindent tisztán lát. Nyilván nagy átalakításba belevágni nem szabad ilyen rövid idő alatt, pici módosítások lesznek. Hét meccsünk van hátra, természetesen huszonegy pontot tervezünk. Baján nem lesz könnyű nyerni, de remek lenne sikeresen kezdeni az együttműködésünket. Mihalecz Péter sérült, nélküle fogunk felállni, és bízom benne, hogy megszerezzük mindhárom pontot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik