NB II

Edzőváltás a sikercsapatnál

Németh Zoltán munkáját megköszönték, csütörtöktől Vass László irányítja az NB II-es csapatot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sokat cikkeztünk az őszi időszakban az FC Ajka csapatáról, amely veretlenül menetelt az NB II Nyugati-csoportjában, és a téli szünetben a második helyen állt. Bár a bakonyi városban elkészült az évek óta várt műfüves pálya, amely megkönnyítette a felkészülést a leghidegebb évszakban, a tavaszi eredmények egyelőre felemásan alakultak: győzelem Tatabányán, illetve a BKV Előre ellen, döntetlen a Sopron és a Kaposvár II elleni meccsen, viszont vereség Szigetszentmiklóson, Zalaegerszegen, a Puskás Akadémia otthonában, valamint hazai környezetben, a megyei rivális Veszprém ellenében. Az ajkaiak jelenleg a negyedik helyen állnak, céljuk természetesen továbbra is az öt közé kerülés, hogy automatikusan biztosítsák helyüket az egycsoportos második ligában, de előnyük a hatodik helyezettel szemben már csak öt pont.

A helyzet persze egyáltalán nem reménytelen, éppen ezért is meglepő, hogy a vezetők edzőváltásra szánták el magukat: a tavaly nyáron érkezett Németh Zoltán nem fejezte be a szezont, kedden távozott.

– Tényleg menesztették az ajkai kispadról?
– A helyzet az, hogy nem menesztettek, hanem én mondtam fel – kezdte Németh Zoltán.

– Miért döntött így? Tavasszal miért nem jöttek úgy az eredmények, ahogy ősszel?
– Ez egy hosszabb folyamat volt… Nagyon szép őszt produkáltunk, egy kicsit magasra tettük a lécet, ezáltal az én elvárásaim is nagyobbak lettek. Amikor Ajkára kerültem, az volt a cél, hogy bármi áron őrizzük meg az NB II-es tagságot, akár osztályozó árán is, ennek még teljes mértékben megfelelünk. Télen kicsit átfogalmaztam az elvárásokat, úgy voltam vele, ha már a második helyről fordulunk, akkor tartsuk is meg ezt a pozíciót. A januári felkészülésünk nem sikerült olyan jól, és itt most nem az időjárásra gondolok… Volt egy-két fegyelmezetlenség, amire sokkal szigorúbban kellett volna reagálnom. Tatbányán nagyon jól kezdtünk, és magabiztosan nyertünk, de Szigetszentmiklóson vereség következett, és megtört a csapat. Az öltözőben is éreztem egy kis feszültséget, már nem volt meg az a pozitív alkotói légkör, mint korábban. Az eredmények is elmaradtak a várttól, a veszprémi meccs az, ami nagyon hiányzik, hiszen győzelmi esélyünk volt, de végül kikaptunk kettő-egyre. Kicsit úgy érzem, hogy a vezetők részéről is megtört a bizalom, de nem keresek kifogásokat, én voltam a vezetőedző, teljes mértékben vállalom a felelősséget. Úgy gondoltam, hogy úgy tudok most segíteni, ha távozom.

– Mihez kezd a jövőben? Van már konkrét elképzelése?
– Elég sok helyen dolgoztam, ha nem is vezetőedzőként, sokszor szép sikereket értem el. Nyitott vagyok mindenre. Nagyot hibáztam, de én ebből tanultam. A veretlenségi sorozatunk nagyon szép volt, viszont talán túl magasra tettem a mércét, és három vereség után úgy néztünk ki, mintha kiestünk volna az NB II-ből, pedig még mindig tudnánk menni a dobogóért, ami az ajkai csapat történetének legnagyobb sikere lenne.

Az FC Ajka új edzője csütörtöktől nem más, mint a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, aki korábban a Honvéd trénere volt, illetve Csank János segítőjeként sikeresen dolgozott a Ferencvárosnál, Zalaegerszegen és Siófokon is. Legutóbb az NB III-as RTK-Vasló vezetőedzője volt, onnan a hétvégi, Pénzügyőr elleni győzelemmel köszönt el.

– Szakmai kihívásnak tekintem a feladatot. Gyorsított eljárásban történt minden, mert gyorsan kellett megegyeznünk – nyilatkozta Vass László. – A feladat nagyon tetszik, állok elébe, hogy ismét megmérjem magam az NB II-ben. Nem zavar, hogy sok meccse van a csapatnak rövid idő alatt. Taktikailag kell felkészülni, és fel kell rázni a csapatot. Ismerteim szerint monotónia lett úrrá a társaságon, ami versenyidőszakban nem jó. Ezen kell módosítani. Persze, jobb lenne egy tiszta felkészülés után elkezdeni a bajnokságot a csapattal, de most ez van, ehhez kell hozzátenni az edzői, szakmai részt.

Érdekesség, hogy az NB II előrehozott harmincadik fordulójában, május 1-én, jövő szerdán az Ajka éppen Csank János jelenlegi csapata, a Gyirmót otthonában lép pályára!

Az ajkai klub elnöke, Kaibás Dezső a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, Németh Zoltánnal minden mérkőzés után tartottak egy értékelést. A hétfői napon, a Sopron elleni 0-0-s meccs után voltak olyan észrevételek az elnökség részéről, amelyek az edzőnek nem tetszettek.

– Miután a tavaszi szereplés eddig elég gyengére sikeredett, a megszerzett nyolc pont nagyon kevés ahhoz képest, amit ősszel produkáltunk – magyarázta Kaibás Dezső. – Ezért beszélgettünk arról, hogyan tovább. Estébe nyúló beszélgetés volt hétfőn, és Németh Zoltán felkínálta, ha a távozása segít a csapaton, akkor ezt ő felajánlja. Mondtam, hogy aludjunk egyet erre mindketten, nézze meg, milyen lehetőséget lát arra, hogy esetlegesen ezen változtasson, hogy a csapat felkészítése olyan lehessen, amilyen ősszel is volt. A kedd délelőtti beszélgetésen azt mondta, úgy látja, az lesz a jó, ha távozik a posztjáról. Felajánlotta a lemondását, és közös megegyezéssel elváltak útjaink. Barátságban váltunk el, a későbbiekben még lehet, hogy számítunk a munkájára valamilyen formában. Jelen pillanatban a pályaedző, Jákli Péter látja el a vezetőedzői feladatokat, de tárgyalunk több személlyel is. Végeredmény egy-két nap múlva várható.

Olvasói sztorik