NB I

Havi negyvenmilliót minimum keresnek a Puskás Akadémia légiósai

Tizenkét külföldi futballista, rengeteg pénz, borzalmas teljesítmény.

Több mint egy hónapja foglalkoztunk a Puskás Akadémia sajátos igazolási politikájával, nevezetesen, hogy a korábbi nyolc mellé a télen négy újabb külföldi labdarúgó érkezett Felcsútra. Megírtuk, az esztendőnek 12 (!) légióssal futott neki a Pintér Attila által irányított együttes (jelenleg ez a rekord a hazai élvonalban, az MLSZ a következő idénytől szigorítást tervez), amelyben nagyítóval kell keresni a hazai játékosokat, az akadémiáról kikerülők pedig jószerivel labdába sem rúgnak.

Két egyszerű kérdésre továbbra is keressük a választ:

  1. Hol vannak az akadémiáról kikerülő futballisták?
  2. Miért tagja a keretnek tucatnyi külföldi játékos?

Felelet, persze nincs, mint ahogy bajnoki győzelem sem nagyon, ebben a naptári évben három NB I-es találkozón két pontot kapart össze a Puskás, miután a Mezőkövesd és a Debrecen elleni 0–0-t követően 3–1-re kikapott Pakson. Na, majd szombaton az éllovas Ferencváros otthonában!

Páros lábbal beleszállt Storckba a 24-szeres magyar válogatott
„Mi lett volna, ha véletlenül még Andorrát is megverjük?”

Addig is megpróbáltunk utánajárni, mennyibe kerül a felcsútiak tizenkét külföldi játékosa. Kerestük a Puskás Akadémia illetékeseit, ám a bérekről nem kívántak beszélni, mint ahogy idehaza sehol sem szeretik elárulni, mennyi az annyi.

Felcsúti válasz híján több menedzsert is megkérdeztünk, milyen fizetéssel lehet a Pancho Arénába csábítani a megannyi horvát, szerb, uruguayi, belga, nigériai, szlovén, albán, kameruni és mali labdarúgót. A Rangadó által megkérdezett szakemberek három kategóriát említettek, hangsúlyozva, a felcsúti fizetések alighanem elmaradnak a Videotonnál és az FTC-nél előforduló csúcsbérektől:

  • havi 6-8 ezer,
  • havi 10-12 ezer és
  • havi 16-20 ezer eurós futballistákat.

Az „olcsóbb” külföldi játékosok tehát hozzávetőleg havi 2.2 millió forintba kerülnek (négy játékost vettünk ebbe a kategóriába), a nagyobb fizetésűek bére 3.4 millió forint (hat spílerrel számoltunk), míg az extra díjazás 5.6 milliót jelenthet (mondjuk, hogy ketten kapnak ennyit) a Puskásnál.

Mindez 40.4 millió forint – havonta. Majd elfelejtettük, a Puskás Akadémia a nyolcadik helyen áll, a 6-7-9-es mérlegéhez 27–34-es gólkülönbség társul.

Olvasói sztorik