NB I

Az MLSZ-ben örülnek Infantino elnökké választásának

Rangadó
Rangadó

2016. 02. 27. 12:43

Csányi is ott volt Zürichben, mégsem ő szavazott...

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Labdarúgó Szövetség örül a FIFA-elnökválasztás eredményének, Gianni Infantino győzelmének – mondta az MLSZ honlapjának Berzi Sándor MLSZ-alelnök, miután hazatért a nemzetközi szövetség (FIFA) pénteki, zürichi rendkívüli kongresszusáról.

„A Visegrádi Hatok szövetségének országai Gianni Infantinót támogatták, vagyis a választás során az MLSZ akarata is érvényesült” – fogalmazott Berzi, aki Csányi Sándor elnökkel és Vági Márton főtitkárral együtt képviselte az MLSZ-t a svájci eseményen, amelyen a tagországok küldöttei az európai szövetség (UEFA) eddigi főtitkárát választották meg a szervezet élére.

Berzi elmondta: Infantino átfogó programmal jelentkezett az elnöki posztra, és elsősorban tudásával, felkészültségével, tapasztalatával, részben pedig szimpatikus személyiségével sikerült meggyőznie a tagszövetségek nagy részét arról, hogy a FIFA-nak rá van szüksége ebben a rendkívül nehéz időszakban, amikor a szervezet teljes megújulását kell előkészíteni és levezényelni.

„Azzal, hogy európai vezetője lesz a nemzetközi szövetségnek, a kontinens labdarúgásának érdekei kiemelt hangsúlyt kaphatnak a következő időszakban, de ennél is fontosabb, hogy Gianni Infantino a szolidaritásra építve a labdarúgás fejlesztését és hosszabb távú érdekeit figyelembe véve fogja végezni a munkáját” – jelentette ki Berzi.

Az alelnök hozzátette: fontos, hogy Infantino az Európán kívüli szavazókat is meggyőzte, ez korábban nem volt jellemző az elnökválasztások során.

„Már az első körben is ő kapta a legtöbb szavazatot, a második kör végeredménye pedig egyértelműen azt mutatja, hogy a világ nagyon sok részéről kapott támogatást az újonnan kinevezett elnök” – mondta a FIFA 45 éves új vezetője, a svájci-olasz kettős állampolgárságú jogász zürichi sikeréről Berzi.

Arról nem ír az MLSZ honlapja, hogy ha Csányi Sándor elnök ott volt a zürichi kongresszuson, akkor miért nem ő szavazott, hanem Vági Márton főtitkár, és miért nem ő nyilatkozott, hanem Berzi…

Infantino a FIFA kilencedik elnöke, akinek megbízatása 2019-ig szól. Az eddigi elnököt, a 79 éves Joseph Blattert 1998. június 8-án választották meg a FIFA élére, majd 2002-ben, 2007-ben, 2011-ben és 2015-ben újraválasztották. A tavalyi megválasztását követően négy nappal viszont lemondott posztjáról a szervezetnél kirobbant korrupciós botrány miatt, amelyben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával a tisztújító kongresszus előtt két nappal.

Az elnöki teendők ellátását vállalta utódja megválasztásáig, ugyanakkor elnöki jogkörét nem gyakorolhatta mostanáig, mivel a FIFA etikai bizottsága október 12-én előbb felfüggesztette tisztségéből, majd december 21-én nyolc évre el is tiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől – akárcsak Michel Platinit, az európai szövetség elnökét, FIFA-alelnököt. A fellebbviteli bizottság szerdán mindkettőjük büntetését hat évre csökkentette, de a tisztújító kongresszuson nem vehettek részt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Barcelona's Spanish midfielder Andres Iniesta (C) hugs Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi before leaving the field during the Spanish Copa del Rey (King's Cup) final football match Sevilla FC against FC Barcelona at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid on April 21, 2018.  / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.