Nemzetközi foci

Gianni Infantino a FIFA új elnöke

A korábbi UEFA-főtitkár lett a befutó a választáson.

Kapcsolódó cikkek

A korábbi UEFA-főtitkár, a svájci Gianni Infantino nyerte a FIFA pénteki, zürichi elnökválasztását.

Sepp Blatter tavaly nyári lemondása után rendkívüli elnökválasztást tartott a FIFA pénteken Zürichben, hogy a botrányok miatt azóta már eltiltott elnök helyére újat válasszanak – írja az index.hu

Az már korábban eldőlt, hogy Michel Platini nem indulhat, őt is eltiltották, így a két legnagyobb esélyes az UEFA-főtitkár Gianni Infantino és az ázsiai futballt irányító bahreini sejk, Salman Bin Ibrahim al-Kalifa volt. Rajtuk kívül a francia Jerome Champagne-ra és a tavaly is indult Ali bin al-Husszein jordán hercegre lehetett szavazni, a dél-afrikai Tokyo Sexwale már a beszéde után visszalépett.

A szavazás végkimenetele leginkább azon múlt, hogy a korábban Blatter-párti afrikai szövetség kire szavaz, a választás előtti napon kiszivárgott, hogy Salman sejket támogathatják. Az első fordulóból viszont Gianni Infantino jött ki elsőként, 88 szavazatot kapott, hárommal előzte meg Salman Sejket, míg Ali herceg 27-et, Jerome Champagne 7-et kapott, de mivel senkinek nem volt kétharmados többsége, ment tovább a szavazás.

Jött a második forduló, ahol már 104 szavazat elég lett volna a győzelemhez bárkinek, és Gianni Infantinónak ez meg is lett: 115-öt kapott, míg legnagyobb riválisa, Salman sejk 88-at. Ezzel eldőlt, hogy a negyvenöt éves svájci lesz a FIFA elnöke 2019-ig.

A megválasztása utáni beszédben azt mondta, a FIFA szomorú időszakon ment keresztül, de itt az idő, hogy kemény munkával változtassanak ezen, és akkor végre a futballra koncentrálhatnak.

Az UEFA-főtitkár Gianni Infantino azután került képbe a választáson, hogy az elnöki posztra pályázó UEFA-vezért, Michel Platinit eltiltották kenőpénz elfogadása miatt. Infantinót legtöbben a Bajnokok Ligája- és Európa Liga-sorsolásokról ismerhetik, ő vezényelte le ezeket az eseményeket.

Negyvencsapatos világbajnoksággal kampányolt, azaz a mostani harminckettes mezőnyt bővítenék ki további csapatokkal, vélhetően a kevesebb résztvevőt delegáló kontinensek járnának jól ezzel. Több pénzt ígért a tagszövetségeknek, mivel a FIFA pénzügyi helyzete erre lehetőséget ad, riválisa, Salman sejk viszont pont ezért kritizálta, mert szerinte az ilyen adakozással hamar felélnék a tartalékokat.

Megválasztásával elkezdheti kilencven napos reformprogramját: kinevez egy valószínűleg afrikai főtitkárt, rendbe rakja a 2026-os világbajnokság pályázati feltételeit többek között. Európa támogatását már a választás előtt elnyerte, az MLSZ-t vezető Csányi Sándor is rá szavazott, a kongresszus előtti napokon pedig az afrikai szövetségeknél lobbizott.

Olvasói sztorik