NB I

„Bogdán a legjobb magyar kapus”

Az MTK hálóőrének, Hegedüs Lajosnak egyértelmű célja, hogy ott legyen az Európa-bajnokságon.

Kapcsolódó cikkek

Hegedüs Lajos 128 meccsen védett eddig az NB I-ben, az idei szezonban csak 21 gólt kapott. Az MTK kapusának teljesítményére a szövetségi kapitány is felfigyelt, aki így részt vett az Eb-re készülő keret legutóbbi összetartásán. A 28 éves hálóőr a Digi Sport reggeli műsorában beszélt tapasztalatairól és céljairól.

– Mire gondolt először, amikor meghívót kapott Bernd Storcktól?

– Jól eső érzés volt, a decemberi összetartásra kaptam az első felnőtt válogatott behívómat. Ez már egy kicsit szűkebb keret volt, még jobban fókuszálva az Eb-re, úgyhogy pozitív élmény volt. Azt azért látni kell, hogy most csak az NB I-es kapusok voltak ott, külföldről nem jöttek. Azt gondolom, hogy minden ilyen apró lehetőséget meg kell ragadni. Egyértelműen célom, hogy akkor is bekerüljek, amikor már mindenhonnan válogat a kapitány – kezdte Hegedüs Lajos.

– Kapusoknál persze más kérdés az életkor, de lehet azt mondani, hogy egy kicsit későn érő típus?

– Most kezdek rutint szerezni. Mindig el szoktam magammal kapcsolatban mondani, hogy amikor olyan helyzetbe kerültem, akkor éppen mindig jött egy kisebb vagy nagyobb sérülés, ami akadályozott és visszavett. Remélem, hogy ezek most elkerülnek.

– Kapusként mi az a sérülés, ami egy rémálom?

– Rémálom volt számomra például egy vállszalagszakadás. Az utóbbi időben már rendszeresen tudok játszani, úgyhogy remélem, hogy magam mögött hagytam a sérülékeny időszakot.

– A jó kapusteljesítményben azért a védők munkája is benne van. Az MTK-nál ebben kik a kulcsfigurák az ön számára?

– Az is fontos, hogy a védelmet a kapus irányítja. Ha a hálóőr butaságokat beszél, akkor saját magának nehezíti meg a helyzetét. Legalább az egyik belső védővel olyan kapcsolatot kell kialakítani, ha hátranéz, akkor már tudja, mire gondolok. Úgy érzem, hogy ez most Poór Patrikkal alakul, a Vukmirral pedig ez már egészen jól működött. Esetemben a védekező középpályás szerepe is fontos, hogy arra mozogjon, amerre én irányítom. Ez a két poszt kulcsfontosságú.

– A Fradi mögött szoros az élmezőny. Mi fog dönteni a dobogóért versengő csapatok között?

– A folytonosság fog dönteni, az, hogy melyik csapat milyen szériát tud elkapni a tavasszal. Mindenki lesz hullámvölgyben, és mindenkinek lesznek jobb periódusai. Aki a jobb periódust tovább tudja húzni, az biztos odaér a dobogóra. Valóban szoros a mezőny, egy olyan bajnokságot játszunk, amiben bárki bárkit legyőzhet. Nyerni kell a meccseket, mert a döntetlenekkel már nagyon le lehet maradni.

– A felkészülés alatt edzőváltás történt az MTK-nál. A kapus szemszögéből mit jelent ez a változás?

– A kapusedzőnk maradt, aminek személy szerint nagyon örülök. Talán annyi változott, hogy próbáljuk ismét a labdajáratásra, labdabirtoklásra helyezni a hangsúlyt, amelyben az én szerepem is biztosan jobban megnő. Az előző tréner azt kérte, hogy előre próbáljunk játszani, direktebben a kapu felé menjünk. Most próbáljuk nem előre rúgni a labdákat, hanem szebben kihozni, és azt gondolom, hogy ebben nekem is szerepem lesz.

– A szövetségi kapitány állítólag mindenkivel elbeszélgetett, hogy miben kell fejlődnie. Önnek mit javasolt?

– A kapusedzővel beszélgettem decemberben, akkor azt emelte ki többünknek, hogy próbáljuk több hangsúlyt fektetni az alap állóképességre. Ússzunk, vagy esetleg biciklizzünk hosszabb távokat, dolgozzunk tüdőre.

– Ön szerint ki ma a legjobb magyar kapus? Ki a kedvence a magyar kollégák közül?

– Bogdán Ádám a kedvencem – tette hozzá Hegedüs Lajos.

Olvasói sztorik