NB I

Csak a becsületéért küzd az Újpest?

Bár a lila-fehérek jelenleg másodikok, biztosan nem indulhatnak a nemzetközi kupában.

Kapcsolódó cikkek

Bizonyára sokan emlékeznek még – bár a 2015 tavaszi NB I-es létszámcsökkentés és licencmegvonás mellett szinte apróságnak tűnik -, hogy az Újpest FC 2014 márciusában csaknem a kizárás sorsára jutott az NB I-ben. Roderick Duchatelet tulajdonos ugyanis megelégelte, hogy időről időre újabb és újabb ciprusi offshore-cégek lépnek fel követelésekkel, ezért úgy döntött, egy frissen előkerülő, 620 ezer eurós számlát nem hajlandó kifizetni (a belga üzletember a klubot egy Spontefor Limited nevű, szintén ciprusi offshore-cégtől vette és állítása szerint azokat a tartozásokat, amikről tudomása volt, rendezte).

Az ügyben mintegy háromhetes, heves vita bontakozott ki, megszólalt többek között Tolnai Sándor korábbi tulajdonos, Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, Csehi István korábbi ügyvezető igazgató is.

Az Újpest végül maradhatott az élvonalban, köszönhetően annak, hogy az Országgyűlés még korábban, 2013. december 17-én rendkívüli ülés keretében elfogadta a sporttörvény azon módosítását, amely kibővítette a bajnokságban való indulási jog átruházhatóságának körét. Ez lehetőséget teremtett ugyanis arra, hogy az NB I-ben való indulási jogot az Újpest FC Kft. az Újpesti Torna Egyleten (vagyis az anyagyesületen) keresztül az Újpest 1885 Futball Kft.-re ruházza. Az új indulási jogtulajdonos vállalta, hogy a (büntetések és késedelmi díjak nélküli) több mint 194 millió forintos tényleges adótartozást kifizeti – enélkül az MLSZ nem engedélyezte volna az átadást.

Ezzel a változtatással a lila-fehérek 2014-15-ben az ilyenkor szokásos NB III helyett az NB I-ben maradhattak, de az már az ügy folyásakor is világos volt, hogy amennyiben sor kerül az átadásra, az UTE az európai kupaküzdelmekben három évig nem vehet majd részt – az MLSZ az UEFA véleményét kikérve ezt március 20-án hozta nyilvánosságra.

Az első szezon máris fájdalmas lehetett a drukkereknek, hiszen az Újpest óriási küzdelemben elhódította a Magyar Kupát a Diósgyőr ellenében, ám az Európa Ligában mégis a DVTK képviselhette Magyarországot.

2014-15-ben aztán az UTE 3. lett, míg a kupában az elődöntőben a Videoton múlta felül 5-1-es összesítéssel, így nem érezhették közvetlenül a büntetés hatását, az idén – az eltiltás utolsó, harmadik évében – azonban egyelőre ezüstérmes pozícióban vannak. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha most érne véget a szezon, a kupagyőztes mellett a Ferencváros, a Haladás és a 4. Debrecen indulhatna a BL-ben, illetve az EL-ben.

Az üggyel kapcsolatos legfrissebb hír, hogy az Újpest enyhítési kérelemmel fordul az UEFA-hoz.

Az UEFA egyébként a 2011-12-es Európa Ligában az azóta BL-csoportkört is megjárt FC Astanát azért nem engedte indulni, mert (az akkor még Lokomotiv Astana néven futó) a klubot mindössze 2009-ben alapították – pontosabban ekkor olvadt össze az FC Alma-Ata és az FC Megasport együtteseiből – és fiatalabb volt három évesnél.

Olvasói sztorik