NB I

Gera: tőlem csak örökölni lehetett a labdát

A válogatott középpályás a Ferencváros honlapján árult el számtalan érdekességet – a karrierjéről, a válogatottról és a családjáról.

Kapcsolódó cikkek

Milyen edzőnek tartja Thomas Dollt? Meddig futballozna a Fradiban? Hogyan nevezik egymást Böde Dániellel? Milyen jövőt jósol Nagy Ádámnak? Gera Zoltán őszintén felelt a fradi.hu oldalnak. A válogatott labdarúgóval készült hosszú interjú legérdekesebb részleteit szedtük csokorba.

– Thomas nagyon jóban van a játékosokkal, barátságos, de ha nem úgy mennek a dolgok, akkor odacsap. A csapat ezt jól kezeli. Tudjuk, hogy ha megcsináljuk, amit kér, és nem élünk vissza a közvetlenségével, akkor remek a kapcsolatunk vele. Ez nagyon tetszik nekem. Ráadásul ott van mellette Ralf és Csaba (Ralf Zumdick és Máté Csaba), akik megnyugtatják, ha esetleg túlságosan is szenvedélyessé válik – árulta el a lassan 37 éves Gera.

– Ádám értelmes, szerény srác, akinek nagyon jó a mentalitása, nála kisebb a kockázata annak, hogy elszálljon – vélekedett a csapattársáról, Nagy Ádámról. – Tudja, hogy rengeteg területen kell fejlődnie, de korához, rutinjához képest nagyon jól megoldja a feladatát a Fradiban és a válogatottban is. Szép jövő áll előtte, de fontos, hogy töretlenül fejlődjön. Amikor egy fiatalt bedobnak a mélyvízbe, nincs rajta nyomás, élvezi, hogy lehetőséget kapott. Aztán eljön az időszak, amikor elvárják tőle a folyamatos jó játékot, ekkor derül ki, mire képes igazán. Ahogy látom, Ádám ezt is jól kezeli, tudja, miben kell a leginkább fejlődnie, hogy később akár egy jobb bajnokságba továbblépjen. Figyel arra, amit mondunk neki, remélem, a Fradiban és a válogatottban is sok jó meccse lesz. Ádám alapvetően védekező középpályás. Én azért rugdostam a gólokat, persze, jóval előrébb is játszottam. Annak ellenére is teljesen más a stílusunk, hogy már egymás mellett futballozunk. Az ő játéka arra alapul, hogy sokat fut, nagyon jól passzol, nem adja el a labdákat. Azért ha magamra gondolok, hogyan játszottam… Tőlem csak örökölni lehetett a labdát.

– A szemem előtt lebeg az Eb – jegyezte meg „Gerzson”. – A futballban viszont bármi megtörténhet, ezért a jelenre kell koncentrálni. Nekem sem garantált a helyem, ezért tavasszal kiemelkedően kell játszanom, és jól szerepelni a Fradival. Persze azért dolgozom, hogy ott legyek, hiszen óriási siker, hogy kijutottunk. Fizikálisan jól érzem magam, így egy újabb szezon még biztosan bennem van, így is készülök. Ha minden jól alakul, legalább egy idényt szeretnék még játszani, aztán lehet, hogy jó pár évig itt rongálom még a levegőt.

– Hiányzik az a futballközeg, hiszen ha valaki egyszer belekóstol az angol futballba, nehezen hagyja ott – vallotta be Gera Zoltán. – Különböző okok miatt nem volt lehetőségem folytatni, de nem bánom, jól érzem magam itthon, jó csapatban, kiváló közösségben játszom. Persze azért figyelem az angol meccseket, sokszor irigykedem is.

– A fiatalok tisztelettudóak, nem mernek szemtelenkedni, de ha mernének, akkor biztos mondták már volna (nevet). Sőt, Böde Dani úgy hív engem, hogy „fiam”, és én nevezem őt „faternak”. Úgyhogy, ez egy érdekes párosítás – utalt a játékos a Ferencvároson belüli viszonyokra. – Először is meg akarjuk nyerni a bajnokságot. Szeretnék túl lenni egy MK-győzelmen és egy Európa-bajnokságon is. No, és egy Bajnokok Ligája-csoportkörön… Mindezt persze egészségesen. Ezzel a listával nagyon elégedett tudnék lenni.

A teljes interjú itt olvasható.

Olvasói sztorik