NB I

Doll: Amikor a Fradihoz jöttem, minden megváltozott

A Ferencváros edzője három játékosát is méltatta a Gazetta Worldnek.

Kapcsolódó cikkek

A Ferencváros meggyőző fölénnyel vezeti az NB I-et, amikor 33 fordulóból 19-et lejátszva a csapatok téli pihenőre vonultak. A csapat edzője, a korábban többek között a Dortmundnál és a Hamburgnál is dolgozó Thomas Doll neve külföldön sem ismeretlen. Nem véletlen tehát, hogy a Gazetta World angol nyelvű olasz lap is megkereste és interjút készített vele

– A Ferencváros nagyon nehéz időszakon van túl. 2006-ban kiestek és 2009-ig a másodosztályban játszottak. Káosz volt. Amikor idejöttem, minden megváltozott. Bizalmat szavaztam a fiataloknak és ez azonnal eredményekhez vezetett. 2014-15-ben 11 év után újra megnyertük a Magyar Kupát és most uraljuk a ligát. Ahogy elterveztük – kezdte a játékoskorában a Lazionál is megforduló szakember.

– A mostani keretünkből a balhátvéd, Cristian Ramírez akár a Serie A-ban is megállná a helyét. 21 éves és mindkét oldalon tud játszani. Szintén említésre méltó kapusunk, Dibusz Dénes, de a legígéretesebb tehetség Nagy Ádám, aki már ötször magára ölthette a címeres mezt, pedig még csak 20 éves. Bárki is igazolja le, nagyon jól fog járni – méltatta játékosait Doll.

A Fradi biztosan trénere nem a levegőbe beszél, amikor ilyen szavakat használ. Ő volt ugyanis az, aki Mats Hummelst a Dortmundhoz csábította, amikor még ismeretlen játékosnak számított.

– Mats akkoriban a Bayern München második csapatában futballozott. Akkoriban a középpályán játszatták, ezért is ilyen ügyes a labdával védőként. Nem szeretném ugyanakkor, ha csak enyém lenne a dicsőség, rengetegen részt vettek a leigazolásában. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen karriert futhat be. Szerencsére a Bayern sem, ezért is engedték el.

Ha már Bayern: a jelek szerint Doll hasonló elveket vall a futballról, mint a müncheniek jelenlegi mestere, Pep Guardiola.

– Az a meggyőződésem, hogy minden meccs nyerhető, ezért csak akkor vagyok elégedett a játékosaimmal, ha legalább megpróbálják. Mindig igyekszünk dominálni és 70%-os labdabirtoklást kialakítani, ezzel párhuzamosan pedig helyzetekig jutni. A Bayern ugyanakkor a legmagasabb szinten műveli ugyanezt, ezért sok összehasonlítgatásnak nincs helye. Persze én is sokat követelek a játékosaimtól, szeretem, ha kimerültek az edzés végére.

Thomas Doll a Hamburg és Borussia Dortmund kispadján is megfordult, előbbivel harmadik helyen végzett, majd akkor került lapátra, amikor a következő bajnokságban az utolsó helyen szerénykedtek. A német edző szerint ma már ez nem történhetne meg.

– Hibáztam. Mostanra azonban már 50 éves lettem és változtam. A játékosokhoz való hozzáállásom sem ugyanaz, biztosan nem mennék kocsmázni velük…- mondta múltbéli vétkeiről a Fradi mestere.

Olvasói sztorik