NB I

Ismét Diagne volt az Újpest megmentője

Nagy Zsolt hatalmas bombájával vezetett a Puskás, de a ráadásban jött a csattanó.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 15. forduló
Puskás Akadémia FC–Újpest FC 1-1 (0-0)
Felcsút, 400 néző
Játékvezető: Andó-Szabó – Huszár, Kóbor – Theodoros
Puskás Akadémia: Pogacsics – Pauljevic, Kelic, Fodor, Nagy Zs. – Márkvárt, Sallai (Zsótér, 87.), Bacelic-Grgic (Pintér B., 92.), Pekár – Lencse (Hudák, 91.), Tischler
Vezetőedző: Robert Jarni
Újpest: Balajcza – Heris, Kálnoki Kis, Litauszki, Mohl – Hazard, Balogh B. (Andric, 74.), Balázs B. (Perovic, 74.), Bardhi – Cseke, Diagne
Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Nagy Zs. (67.), illetve Diagne (94.)

A Puskás Akadémia óriási lépést tett a bennmaradás felé vezető hosszú és rögös úton, amikor múlt szombaton idegenben győzte le, és taszította még mélyebbre a Vasast. A felcsútiak ezzel meccsen kívülre kerültek a kiesőhelyektől. Ettől függetlenül nem állhattak le, tovább kellett gyűjtögetniük a bajnoki pontokat. Kedden éppen a jó formába lendülő Újpest ellen.

A lila-fehérek a pocsék rajt után már az ötödik helyen tanyáztak a forduló előtt, egy pontra a dobogó alsó fokán álló MTK-tól. A nemzetközi kupaindulás kiharcolásához azonban vélhetőleg a dobogó, de legalábbis a negyedik pozíció szükségeltetik, ezért az ő céljuk sem lehetett más, mint a győzelem.

Az Újpest indította útjára a labdát. A labdát, amely az első negyed órában nemigen került közel egyik kapuhoz sem. A 18. percben Bardhi fektette el Márkvártot, majd 24 méterről szépen tüzelt a jobb alsó felé, Pogacsics leért. A szögletet követően kontra indult, Lencse elől Balajcza rúgta el nagy mentéssel a labdát.

Ezt követően aktívabb volt az Újpest. A 24. percben Lencse rúgta fel Csekét, sárgát kapott. A 31. percben látványos újpesti akció végén Mohl adott be bal oldalról pontosan Diagne fejére, aki az ötösről nem jól találta el fejjel, így mellé ment a labda. A 41. percben Heris és Balogh Balázs együttes erővel szerelték Nagy Zsoltot, majd utóbbi élesen, laposan adott be jobbról, középen Fodor és Balázs Benjámin csúszott, a labda utóbbiról csorgott mellé veszélyes helyzetben.

A második játékrészben, az 50. percben Pauljevic tüzelt 25 méterről, a labda megpattant, éppen Balajcza kezébe ment a veszélyes próbálkozás. A 62. percben egy szögletet lőtt el kapásból az ötös túlsó sarkán Litauszki, a blokkról végül szögletre pattant a labda.

A 67. percben megszerezte a vezetést a Puskás Akadémia. Sallai bal lábbal, gyönyörűen indította Nagy Zsoltot, aki kissé kisodródva, az ötös sarkától 3 méterrel kifelé hatalmas ballábas löketet engedett el, a labda a felső lécről pattant a vonal mögé (1-0). Ez volt Nagy Zsolt első gólja az NB I-ben.

Két változtatást is eszközölt a következő percekben Nebojsa Vignjevic, a 74. minutumban Balogh helyére Andric, Balázs helyére Perovic jött. A 80. percben kis híján helyzetbe került az UTE, Diagne kapott jó indítást, de Andric lecsapott a labdára, így viszont lest intett az asszisztens. Két perccel később Diagne rúgta meg Márkvártot, jutalma sárga lap volt. A 87. percben Sallai helyére Zsótér jött. A 93. percben Balajcza adta el a labdát, Zsótér azonban méterekkel melléemelt az üres kapunak.

Az ellentámadásból jött a csattanó: a kirúgás után, már a 94. percben (két perc ráadás volt hivatalosan) Bardhi tette tovább Litauszkinak, aki a levegőből továbbított a tizenhatosra, ott Diagne előzte meg Kelicet és a bal alsóba továbbított (1-1).

Bár az Újpest javarészt kontrollálta a meccset, a hazaiak vezetése után nem volt elég erő bennük az egyenlítéshez – egészen az utolsó utáni támadásig…

A Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest csapatában több mint 350 meccsen pályára lépő magyar válogatott támadó:

– A meccset nézve az jutott eszembe, hogy bármiféle elképzelés nélkül játszott a két csapat. Csapkodó játék, rossz labdakezelések, eladott labdák jellemezték a találkozó első félidejét, enyhe újpesti fölény volt megfigyelhető. Bardhinak volt egy lövése és Diagne-nak egy szinte 100%-os ziccere. A második félidőben inkább a Puskás volt veszélyesebb, felvállalták a támadásokat. Ívelgetés volt túlsúlyban, kevés passzt láthattunk. Ez a hazaiaknak jött be, Nagy Zsolt ritkán látható hatalmas gólt ragasztott Balajcza kapujába. Az utolsó pillanatban, amikor az Újpest már mindent egy lapra feltéve feltolta védelmét, egy figyelmetlenséget kihasználva Diagne a kapuba helyezte a labdát. Akár azt is lehetne mondani, hogy ez így igazságos, az egyik csapat az egyik, a másik a másik félidőben volt veszélyesebb; de nem szabad elfelejteni, hogy a felcsútiak gyakorlatilag kiadták a kezükből a biztos győzelmet és két pontot. Az Újpest egy sikerrel dobogóra kerülhetett volna, így ez elmarad. Kissé hiányoltam azt a jó játékot, amelyet az utóbbi időben mutattak. Tartottak egymástól a felek, nem volt öldöklő az iram. Arról inkább nem mondok semmit, hogy szabadna-e egy szombati mérkőzés után ennyire fáradtnak lenni (Litauszki ugyanis ezt nyilatkozta a találkozót követően), hiszen ma kedd van; ez az ő dolguk…

A találkozót állandó szakértőnk, Glázer Róbert korábbi magyar szövetségi kapitány is értékelte, véleményét szerdai cikkünkben olvashatják.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik