NB I

Kiss László: A Ferencvárosnak jobban ki kéne emelkednie

Messzire szakadt hazánk fia fedezte fel Gerát, Lovrencsicset és Dibuszt; Dárdai semmi olyat nem hozott, amit ő ne tudott volna.

Kapcsolódó cikkek

Újabb labdarúgóedző szerepelt a DigiSport Reggeli Start című műsorában. Ezúttal az ideiglenesen itthon levő, egyébként Kanadában dolgozó Kiss Lászlót, számos magyar NB I-es klub korábbi trénerét kérdezte Szombathy Pál műsorvezető.

– Kanadában mindig nagyon nehéz dolgozni – kezdte Kiss. – Szinte semmit nem sikerült megvalósítani abból, amit korábban elterveztünk. Szeretnénk a magyaroknak egy jó csapatot csinálni, de nagyon nehéz helyzetben vagyunk.

A Toronto Vasas útját egyengető szakember most már abban sem biztos, visszatér-e még Észak-Amerikába. Viszont itthon sem könnyen találna állást, hiszen állítása szerint az ő neve itthon már mindenhol le van írva (1975 óta a Vasas Izzó, a Pénzügyőr, a Honvéd Bem SE, a Ganz-Mávag, a Keszthely, az ETO, az MTK, a Debrecen, a Volán, a Vasas, a Honvéd, a Videoton, a Sopron, a Pécs, a Ferencváros, a Kaposvár, ismét a Vasas, ismét a Pécs és végül a Cegléd edzője is volt).

– Pedig azt hiszem én vagyok az egyetlen, aki most már huzamosabb ideje külföldön dolgozik – tette hozzá Kiss, aki három különböző időszakban irányította a maldív-szigeteki Club Valenciát, illetve egyszer a szintén maldív VB SC-t és az egyesült arab emírségekbeli Dibba Al Hissint.

– Senki nem kíváncsi arra, mit tanulok én ott, mit tudnék hazahozni – mondta a tréner.

A kissé sértettnek ható edzőt Bernd Storckról is kérdezte Szombathy Pál.

– Ha volt edző, aki a kinevezésének örült, az én voltam. Az általam elég sokszor elmondott dolgokat láttam megvalósulni. Az első jó húzás Pintér Attila leváltása volt, és bár Dárdai semmi újat nem hozott, egyszerűen a kommunikációjával nyerte meg magának a játékosokat és a közvéleményt is. Én már jóval előtte elmondtam, hogy a magyar futballal csakis ezt lehet kezdeni, amit ő csinált. Eleinte úgy tűnt, Storck elefánt a porcelánboltban; de aztán ahogy jöttek az eredmények, azt kellett mondanom: valamit nagyon jól tud.

– Teljesen kizárta a magyarokat és olyan „nevenincs” játékosokat kezdett el futtatni, akikre senki nem számított. Olyan prűden beszélt és cselekedett, ami ritka Magyarországon. Persze ez csak azoknak hihetetlen, akik nem ismerik a világ futballját. Számomra Dárdai és Bernd viselkedésében és kommunikációjában semmi új nem volt, én ezeket évek óta mondom – csak mivel én magyar vagyok, rám nem figyeltek. Amikor azt mertem mondani, hogy az akadémiai képzéssel gondok vannak itthon, másnap fenyegető levelet kaptam az MLSZ egyik funkcionáriusától, amit a mai napig meg tudok mutatni – mondta Kiss.

– Ugyanakkor minden magyar edzőnek szeretnék gratulálni, akinek köze volt a mostani válogatott játékosok felneveléséhez. Én személy szerint háromért vagyok felelős: Gera, Dibusz és Lovrencsics mind az én „találmányaim”. Utóbbi kettőt azelőtt, hogy hozzám kerültek volna, válogatott edzők trenírozták, de nem vették észre, mekkora tehetségekkel van dolguk – büszkélkedett a sok csapatnál megfordult edző.

Magáról a kijutásról Kiss László azt mondta, hogy a két gyenge csapat közül a pályára több munkát kivivő jutott tovább – ezek pedig a magyarok voltak, ami Bernd Storck érdeme. Ami az MLSZ-t illeti, véleménye szerint az ő legnagyobb eredményük az, hogy hagyták a német szakembert dolgozni.

– Ne kezdjünk el álmokat kergetni. Maradjunk szerények. Ha lehet, jussunk tovább, de semmiképp ne ez legyen az elvárás! – figyelmeztette a magyarokat.

Végezetül az NB I-ről esett szó.

– Thomas Dollnak azzal kellene foglalkoznia, hogy miért ilyen gyenge futballt játszik a Ferencváros. Ilyen lehetőségekkel, ilyen kerettel sokkal jobban ki kéne emelkednie az NB I-ből, mint amennyire teszi. Mindenkit le kéne söpörnie. Ez kevés – zárta gondolatait a szakember.

Olvasói sztorik