NB I

A labdáikat szedte, most a helyükre pályázik a Vasasban

Vida Máté úgy véli, sokra hivatottak korosztálya válogatottjai.

Kapcsolódó cikkek

Az idei tíz élvonalbeli bajnokin kilencszer lépett pályára a Vasas színeiben Vida Máté. A 19 éves játékos nyolcszor kezdő volt, legutóbb, a Haladás ellen pedig csereként jutott szóhoz. Az U20-as világbajnokságot is megjárt középpályás jelenlegi pozíciójáról, illetve jövőjéről beszélt a Presztízs Sport magazinnak, melynek interjúját az angyalföldi klub honlapjais leközölte.

– Kétezer-tizennégy nyarán a Vasas vezetői úgy ítélték meg, hogy a feljutáshoz a rutin elengedhetetlen, ezért több idősebb játékost igazoltak. Hogyan élted ezt meg? Nem féltél, hogy nem lesz helyed a csapatban?
– Abszolút nem. Többször láttam őket játszani, és amikor a Vasashoz igazoltak, rám nagyon jó hatással volt, hogy testközelből ismerhettem meg azokat a játékosokat, akiket addig csak a nézőtérről vagy a tévéből láttam. Van olyan játékos a jelenlegi Vasasban, akinek korábban még labdát szedtem – mondta Vida Máté.

– Most ismét nagy változás következett be a pályafutásodban; ha nem is klubot, de osztályt váltottál. Tudjuk, hogy nagy a színvonalkülönbség az NB II és az élvonal között. Mit vársz a csapattól és önmagadtól az elkövetkezendő bajnokságban? Érett-e a csapat az élvonalra? Ezen belül te érett vagy-e arra, hogy a csapatban maradj?
– Azt várom, hogy a tizenkét résztvevős, nagyon erős élvonalban ne a kiesés ellen játsszunk. Azt szeretném, hogy ebben a szezonban is – ugyanúgy, mint tavaly – csak előre nézzünk, ne kelljen a hátunk mögé tekintgetnünk.

– És te érett vagy arra, hogy a csapatban maradj?
– Tudom, hogy az NB I-ben sokkal gyorsabb a játék, ezt eddig is tapasztaltam, amikor NB I-es csapatokkal játszottunk edzőmérkőzést. Ehhez kell alkalmazkodnom, és fogok is. Ezenkívül gólerősebb is akarok lenni.

– Említetted, hogy idő kellett, míg beverekedted magad a korosztályos válogatottba. Ez nem csoda, mert az 1995/96-os korosztály – a honi szakemberek véleménye szerint – sokra hivatott. Megfeleltetek-e a fokozott elvárásoknak?
– Ha a csapat eredményeit nézzük, akkor nem, más szempontból viszont igen. Többször is nagyon balszerencsések voltunk. Háromszor veszítettünk a mérkőzések hosszabbításában figyelmetlenség miatt. Legjobban a 2012-es hazai Eb-selejtezőn a svédek elleni döntetlen fáj. A hosszabbításban kapott góllal estünk ki úgy, hogy egy szöglet után a lecsorgó labda a kapufa mellett bevánszorgott a kapunkba. Ott, ahol addig egyik védőnk állt, de kimozdult onnan egy üres emberre. Jobb gólkülönbséggel Svédország utazott a vb-döntőre. Idén júniusban az Új-Zélandon megrendezett U20-as világbajnokság egyenes kiesési szakaszában – ismét a hosszabbításban – egy szerencsétlen öngóllal kaptunk ki a végső győztes Szerbiától.

– Ha az eredmények nem jöttek, melyik az a szempont, amelyik alapján pozitív a kép?
– Ebben a korosztályban véleményem szerint több olyan játékos van, aki a jövőben stabil élvonalbeli, később válogatott játékos lesz. Kalmár Zsolt már szerepelt is a válogatottban a felnőttek között, de Mervó Bence és Varga Szabolcs is nagy valószínűséggel viseli majd a címeres mezt.

– És a te terveid?
– Először is biztos kezdő akarok lenni a Vasas NB I-es csapatában, ezután következhet a válogatott! Onnan már csak egy lépés az, ami talán minden fiatal magyar futballista álma…

– A külföldre szerződésre gondolsz? Volt már megkeresés?
– Volt, de szerintem be kell tartani a lépcsőfokokat. Bízom magamban, hiszen eddigi pályafutásom alatt minden jól alakult.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik