NB I

Színmagyar, egyre fiatalabb és egyre inkább tolnai

Teljesült Csertői Aurél vágya: kettőnél többen nem távoztak a Paks tavaszi kezdőcsapatából.

Kapcsolódó cikkek

Csertői Aurél úgy fogalmazott a nyári átigazolási időszak előtt, hogy ha kettőnél többen nem távoznak a tavaszi kezdőcsapatból, és sikerül néhány poszton megerősíteni a keretet, akkor van esély a folyamatosság fenntartására a Paksi FC-nél. Összeállításunkban arra keresünk választ, vajon mennyire teljesült a sikeredző elképzelését teljesíteni.

Kezdjük a távozókkal! A tavaszi kezdő-tizenegyből valóban csak ketten mentek el. Először Haraszti Zsolt, aki a sok kérő közül végül a – jelenleg a tabellát veretlenül, toronymagasan vezető – Ferencváros ajánlatára bólintott rá és a zöld-fehér színt megtartva az Üllői útra tette át székhelyét. Az átigazolás utolsó napján, sőt konkrétan az utolsó órájában dőlt el, hogy a paksi vezetők – akik eddig is ismertek voltak a tisztességükről – elengedték a Vasashoz azt a Könyves Norbertet, aki az előző szezonban házi gólkirály volt Pakson. Az ő szerződése az idei naptári év végéig élt, és a nyár folyamán – némi meglepetésre – Angyalföldre írt alá. Sok helyen megszokott eljárás ilyenkor, hogy azt a játékost, aki nem hosszabbítja meg élő szerződését az adott klubnál, azt a második csapathoz, vagy a lelátóra száműzik. Nem úgy Pakson! Talán ezért is mennek szívesen a játékosok a Tolna megyei kisvárosba…

A két meghatározó emberen kívül nem tartozik már a zöld-fehérek kötelékébe két fiatal kapus, Máté Roland, aki az édesapját, Máté Csabát követve a Ferencvárosnál lett edző, míg Szemerédi Norbert – kölcsönszerződése lejártával – visszatért a Bp. Honvédhoz, hiszen Pakson sem tudott előrelépni. A mezőnyjátékosok közül Tamási Zsolt – aki a bajnokság végére kiszorult a kezdőcsapatból – Mezőkövesden kötött ki, Simon András pedig Gyirmótra igazolt. A fiatalok közül – akik 2014 nyarán kerültek föl az első kerethez – Szekszárdi Tamás nem tudott játéklehetőséghez jutni, így őt kölcsönadták Siófokra.

Lássuk az érkezőket! A kapusposztra Molnár Péter mögé, és a közben egyre inkább kapusedzővé váló Csernyánszki Norbert elé érkezett az U20-as válogatott színeiben a világbajnokságon parádézó Székely György, aki korábban évekig a német 1860 München csapatánál pallérozódott. A paksiak stabil védelmébe egy játékos jött, ő is kölcsönbe az MTK-ból: Asztalos Dávid, aki az elmúlt szezonban az NB II-es Ajkában kapott játéklehetőséget.

Ugyancsak új ember a Vácott nevelkedett, de már Gyirmótról igazolt Papp Kristóf, ő védekező középpályásként bevethető. A középpályán további erősítést jelenthet a kaposvári nevelésű, ám azóta sok csapatot megjárt, legutóbb Felcsúton futballozó Szakály Dénes is. Ketten Pécsről tették át székhelyüket Paksra, bár mindketten Tolna megyei születésűek: Kővári Róbert a középpálya közepén és szélén is bevethető támadó, míg Fröhlich Roland valódi és árnyékékként is jól érzi magát a pályán. A center Péter Antal is hazaköltözött (hiszen ő is Tolna megye szülöttje), a Ferencvárosból, igaz, ő egyelőre az NB III-as csapatban kaphat lehetőséget. Az átigazolási időszak végén robbant a bomba, amikor Pakson bejelentették, hogy érkezik Csertői Aurél korábbi győri húzóembere, Koltai Tamás a Videotontól, egy évre kölcsönbe.

A paksiak törekvése egyértelmű: továbbra is magyar (náluk régóta alapelv, hogy csak magyarok lehetnek a keretben), elsősorban saját nevelésű játékosokra építenek, és egyre inkább igyekeznek hazacsábítani a megyei kötődéssel rendelkező játékosokat is. A keretben feltűnően sok a fiatal: ketten 1993-as, hárman 1994-es, öten 1995-ös születésűek, de Lenzsér Bence 1996-ban látta meg a napvilágot. Az NB III-as második csapatban pedig jó néhány 1997-es születésű fiatal szerepel.

Összeállításunkból kiderül, hogy az a kívánsága teljesült a vezetőedzőnek, hogy a kezdőcsapatból csak ketten távoztak, sőt érkeztek is szép számmal új, tehetséges játékosok, akikről hamar kiderül, valódi erősítést jelentenek-e. Az azonban biztos: a Paksi FC stílusos, egységes játéka megmaradt erre a szezonra is, még ha az eddig megszerzett pontok mennyiségével nem is elégedett Csertői mester. Leginkább a Puskás Akadémia elleni vereség és a Diósgyőr elleni döntetlen után volt bosszús, hiszen ezen a két találkozón játszott a legjobban csapata. A Paks hét forduló után a hetedik helyen áll az OTP Bank Ligában.

Olvasói sztorik