NB I

„Sikerült elvarrnunk a szálakat”

A Videoton FC tulajdonosa, Garancsi István az elmúlt napok változásairól nyilatkozott.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszi bajnoki cím óta csak negatívumok kötődnek a Videoton FC nevéhez: a sikeredző menesztése, a korábbi kulcsjátékosok elengedése, a Magyar Kupa-döntő és a Szuperkupa-mérkőzés elvesztése, kiesés a Bajnokok Ligája-selejtezőből, pocsék rajt a bajnokságban, a klubigazgató lemondása, majd újabb edzőváltás. Garancsi István klubtulajdonos szerdán az elmúlt napok változásairól nyilatkozott a vidi.huoldalon.

– Amióta Ön a klub tulajdonosa már második bajnoki címét szerezte a Videoton FC az előző idény végén, most mégis az a kérdés, hogy nagy a baj a Vidinél?
– Nagy volt. Ezt el kell ismerni. Ezért is kellett fontos döntéseket hozni. Tulajdonosként azt vallom, nem a sikerek idején kell a csapat körül szerepelni, nyilatkozatokat adni, hanem az olyan helyzetekben kell határozottan fellépni, amikor bajban van a klub. Az elmúlt két napban úgy érzem sikerült orvosolni ezeket a problémákat, és most már az a fontos, hogy csak előre tekintsünk, és minél jobban megoldjuk az előttünk álló feladatokat – kezdte Garancsi István.

– Az elmúlt időszakban a szurkolók egy része gyakorlatilag kampányt folytatott a klubigazgató és a vezetőedző távozását követelve. Nehéz volt meghozni a váltással kapcsolatos döntést?
– Nem volt nehéz döntés, mert ezt hozta az élet. A csapat által nyújtott eredménytelen teljesítmény után Burcsa Győző felajánlotta a lemondását, én pedig elfogadtam. Ebben a helyzetben nem is tehettem mást. A vezetőedzővel történt tárgyalások során nem volt könnyű dolgunk, mert semmilyen rugalmasságot nem tanúsított, de ma délelőttre ezt is megoldottuk. A szurkolóknak pedig szíve joga, hogy véleményt nyilvánítsanak, ha valami nem tetszik nekik. Aki a labdarúgásban dolgozik, annak bírnia kell a kritikát.

– Burcsa Győző távozása után azonnal megtalálta az új szakmai vezetőt. Kovács Zoltán milyen feladattal lett megbízva?
– Gyors, de megfontolt döntést kellett hozni a poszt betöltésével kapcsolatban. Kovács Zoltánnak ugyanúgy a futballszakmai felügyelet lesz a feladata a klubnál, mint korábban Győzőnek volt. Most elsődlegesen stabilizálnia kell a csapatot, mentálisan rendbe tenni a játékosokat, hogy mindenki nyugodtan végezhesse a munkáját. Egyetértettünk abban, hogy a jelen helyzetben az a legjobb döntés, ha nem kapkodunk, és az Európa Liga-mérkőzésen az eddigi másodedző, Pető Tamás irányítja az együttest, és próbálja sikerre vinni a párharcot. Örülök, hogy vállalta feladatot, ami nem megoldhatatlan, és egyben nagy lehetőség számára. Kovács Zoltán kinevezésével kapcsolatban pedig még el kell mondanom, hogy köszönet illeti a BFC Siófok és a Vasas Kubala Akadémia tulajdonosát, György Tamást, amiért rendkívül korrekten állt a kérdéshez, és élő szerződése ellenére elengedte Zolit, aki így mostantól már a Vidi kötelékébe tartozik.

– Az elmúlt évi sikerek, a bajnoki cím megszerzésének idején nem mondott véleményt a klubnál folyó munkával kapcsolatban. Miért várt eddig a megszólalással?
– Itt nem a megszólalás a lényeg, hanem az, hogy adódott egy helyzet, amiben fontos döntéseket kellett meghozni. Ha pedig meghoztam ezeket a döntéseket, sikerült elvarrnunk a szálakat, és rendeztük a klubon belüli helyzetet, akkor erről tájékoztatni kell a szurkolókat. Tulajdonosként az a feladatom, hogy megtartsam a befektetésem értékét. Az öröm mindig a szurkolóké, a döntések mögött álló küzdelem és fájdalom a tulajdonosé. Ezek a döntések nem lehetnek mindig, mindenki számára szimpatikusak. A Vidinél most meg kellett állítanom egy rossz irányba tartó folyamatot. Mostantól pedig nem a szavaké, hanem a munkáé lesz a főszerep.

Olvasói sztorik