NB I

NB I: veszélyes újonc-küldetés

Az elmúlt húsz évben nem volt rá példa, hogy a két újonc három forduló után egyaránt pont nélkül álljon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Vasas és a Békéscsaba egyaránt három vereséggel, tehát nulla ponttal rajtolt az NB I új idényében. Az elmúlt két évtized eredményeit végigböngészve példátlan a két újonc ennyire gyenge rajtja, ugyanis az említett időszakban nem fordult elő, hogy az újonnan felkerülő együttesek egyike sem szerzett pontot az első három fordulóban.

Az említett időszak leggyengébb újonc-rajtja egyébként az 1996–1997-es szezonban történt, amikor a Siófok és a III. kerületi TVE két forduló után pont nélkül, három kör után pedig mindössze egy ponttal rendelkezett (az óbudaiak 0-0-t játszottak a Győrrel). A fővárosiak a bajnokságot a 15. helyen fejezték be, de miután a Diósgyőr 2-1-es összesítéssel jobbnak bizonyult náluk az osztályozón, elbúcsúztak az élvonaltól. A négy vereséggel rajtoló Balaton-partiak viszont huszáros hajrával a 12. helyig meneteltek, és végül gond nélkül bennmaradtak (érdekesség, hogy első pontjaikat ők is a Győr ellen szerezték).

A III. Kerület egy év után (szintén osztályozón) visszajutott a legjobbak közé, de az 1998–1999-es szezont három vereséggel indította, és végül a 18. (utolsó) helyen fejezte be a bajnokságot. 2000-ben a Matáv Sopron kezdett újoncként három zakóval, de végül különösebb gond nélkül kiharcolta a bennmaradást. Két évvel később a Békéscsaba négy kudarccal nyitott, de jó hajrával végül ugyancsak elkerülte a kiesést.

2004-ben a Diósgyőr is hasonlóan indított, de aztán meg sem állt a kilencedik helyig. Öt évvel később a Pápa tűnt menthetetlennek, három forduló után nemcsak pontja, de lőtt gólja sem volt. Aztán varázsütésre 3-0-ra nyert Újpesten, a bajnokságot pedig a 11. helyen zárta. Tavaly a Dunaújváros nyitott három vereséggel (szintén gólt ők sem lőtt), és bár a negyedik fordulóban a Pápa ellen megszerezte első pontját, a bennmaradást végül nem tudta kiharcolni.

1996 óta tehát hét újonccsapat rajtolt legalább három vereséggel az NB I-ben, közülük öt mégis kiharcolta a bennmaradást. A Békéscsaba (amely egyszer már végrehajtotta ezt a bravúrt) és a Vasas helyzete tehát egyáltalán nem reménytelen, de hogy ilyen rajt után mindketten bennmaradnak-e, az már egy másik kérdés…

Olvasói sztorik