NB I

Lelátói megtisztulás a Fradinál

Orosz Pál vezérigazgató szerint aki szereti a Ferencvárost, az most különösen a klub mellé áll.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Orosz Pál szerint azok a szurkolók, akik valóban szeretik a Ferencvárost és megtehetik, azok bemennek a stadionba és drukkolnak a csapatnak, amelynek most különösen nagy szüksége van a támogatásra ahhoz, hogy megvalósítsa hosszútávú terveit.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek adott szombati interjújában többek között arról is beszélt, hogy csütörtökön, a bosnyák FK Zeljeznicar otthonában elszenvedett 2-0-s Európa Liga-selejtezős vereség során – amelyet követően 3-0-s összesítéssel búcsúzott a magyar együttes – munkássága elmúlt négy és fél évének egyik legszánalmasabb másfél óráját élte át.

Gúnyosan mosolyogtak a bosnyákok

„A vezetőknek fenntartott részben nagy tisztelettel fogadtak bennünket, én még az itthoni vereség után is szinte biztos voltam a továbbjutásunkban, ugyanis reálisan nézve a Ferencvárost jobb játékosok alkotják, komolyabb anyagi és sportszakmai háttérrel dolgozik. Ők sem titkolták, hogy mi vagyunk az esélyesebbek, mégis a végén kettő-nullnál egy-két gúnyos mosolyt is láttam” – mondta a sportvezető, aki szerint ugyanakkor nem szabad elfejteni, hogy bár hatalmas csalódás a kiesés, még mindig az építkezési fázisban vannak.

„Sajnos, ilyen pofonok előfordulnak, ez olyan, mint amikor az ember épít egy házat, leesik egy tégla, de felveszi és visszateszi. Természetesen tudjuk, hogy csalódást okoztunk sok szurkolónknak, de ez a csapat megérdemli, hogy kiálljanak érte. A csütörtöki kudarc is azt mutatja, van még min dolgoznunk” – fogalmazott.

Nem engedték vegyülni a drukkereket

Orosz Pál cáfolta a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint egy szurkolói csoportot a magyar klub döntése miatt nem engedtek be a szarajevói stadionba. A mintegy 250 fős tábor – amely a hazai találkozókat a vénaszkenner bevezetése óta bojkottálja, így nincs regisztrálva az egyesületnél – a csoport honlapjának beszámolója szerint a Ferencváros jegyvásárlási rendszerét megkerülve egy hazai szektorba vásárolt belépőket, azonban állításuk szerint Szarajevóban a stadionba már nem jutottak be, mivel az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) illetékese nem vállalta ezt a kockázatot. Ugyanakkor – ahogyan cikkük fogalmaz – a Ferencváros vezetőire bízta a döntést, akik állítólag ehhez nem járultak hozzá.

„A Ferencváros előre külön felhívta a szurkolók figyelmét, hogy ne induljanak el a vendégszektorba szóló érvényes jegy nélkül, mert előfordulhat, hogy nem engedik be őket. A közlemény szándékosan fogalmazott feltételes módban, jót akartunk, azt tudtuk előre, hogy a döntés nem a Fradi kezében van, sosem volt abban, csak szerettük volna jelezni, feleslegesen senki ne induljon útnak, ne kockáztasson” – mondta Orosz Pál, aki nemleges választ adott arra a kérdésre, valóban volt-e megkeresés az UEFA részéről, hogy hozzájárulnak-e a csoport beengedéséhez.

Végleg kiveti magából?

„Az UEFA ellenőre látott veszélyforrást a szurkolók keveredésében. Az FTC-nek a legfontosabb a saját szurkolóinak a biztonsága, minden mérkőzésen, legyen szó hazai vagy idegenbeli találkozóról, ezt tartjuk szem előtt, szakembereink ennek szellemében végzik dolgukat” – szögezte le.

Orosz Pál emlékeztetett rá, az előző évben a klubot a máltai Sliema Wanderers és a horvát HNK Rijeka elleni Európa Liga-mérkőzést követően is megbüntették, utóbbi különösen nagy bevételkiesést jelentett. A korábbi évek hasonlóan súlyos büntetései után komolyan az a veszély fenyegette a Ferencvárost, hogy az európai futball végleg kiveti magából, ami végzetes is lehet. Ezért hoztak olyan döntést, hogy a teljesen legális vénaszkenner alkalmazásával újítják meg a beléptető rendszert, illetve a regisztrálást, és csak azok vásárolhatnak belépőt a klub hazai és idegenbeli összecsapásaira, akik ennek alávetették magukat.

Idén nem történt atrocitás

„A döntés helyesnek bizonyult, több jelzés is érkezett az európai színtéren is komolyan vehető személyektől, hogy példamutatóan jár el a Fradi, és a biztonságért, a lelátói magatartásért tett lépéseinket elismerik, támogatják. Biztatnak bennünket, s már egyáltalán nem a fekete bárány szerepét osztják ránk. Ezért köszönet jár azoknak a szurkolóinknak is, akik elfogadják az új beléptetési, jegyvásárlási, mérkőzésbiztosítási intézkedéseinket. Nem akarom elkiabálni, de két EL-forduló lement úgy, hogy nem történt atrocitás, várhatóan nem kapunk semmilyen büntetést” – mondta Orosz Pál. A vezérigazgató hozzátette: jelenleg több mint 65 ezer ferencvárosi szurkoló rendelkezik azzal a kártyával, amelyet a regisztrációt követően kapnak a drukkerek, ráadásul ezek a drukkerek számos kedvezményhez is jutnak ezáltal.

„Ha valaki szereti a Ferencvárost és megteheti, az bejön és szurkol a csapatnak, de akkor is alá kell vetnie magát a regisztrációnak. Utána felőlem akár engem is szidhat a stadionban. Van egy olyan szűk réteg, amely kifejezetten a jelenlegi vezetés ellen van, de azt nekik is látni kell, hogy ha Kubatov Gábor elnök nem lenne, akkor ma nem itt tartana a Ferencváros” – hangsúlyozta Orosz Pál.

Visszaigazolást jelent a kiesés

„Egy kis józanságot kérünk, ez a csapat az előző szezonban a klub elmúlt évtizedének legjobb szezonját produkálta, ezen a két meccsen elbuktunk, de pont ez az, ami visszaigazolást ad, hogy keményen dolgozni kell tovább. És ugye azt senki nem hiszi komolyan, hogy az elnöknek kell gólt is rúgnia. Az ő feladata a körülmények megteremtése, márpedig Magyarországon pillanatnyilag itt a Ferencvárosban vannak a legideálisabb feltételek, a játékosoknak, az edzői stábnak minden a rendelkezésére áll, az elnök elvégzi a feladatát, most a fiúkon a sor, hogy visszaszerezzék a szurkolók bizalmát.”

Orosz Pál kiemelte, hogy az új vezetés alatt épült fel a nemzetközi díjat is elnyert Groupama Aréna, teljes egészében megújult a klub népligeti utánpótlásképző bázisa, az egyesület anyagilag talpra állt, van komolyan vehető jövőképe, a labdarúgócsapat hosszú idő után ezüstérmes lett a bajnokságban, elnyerte a Magyar Kupát, valamint a Ligakupát, sőt a Szuperkupát is.

Továbbra is számítanak Dibuszra

„Pontosan tudom, mit jelent a Ferencváros, én is a stadionban nőttem fel, de el kell fogadni, hogy a mai világ eljutott oda, hogy nem lehet olyan dolgokat csinálni a lelátón, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt. Kimondott célunk ma már a bajnoki cím, és az, hogy öt éven belül bejussunk egy Európa Liga-csoportkörbe. Ehhez bizonyos megtisztulási fázisokon keresztül kell menni, ez is egy ilyen…” – mondta Orosz, akinek az édesapja, az olimpiai bronzérmes Orosz Pál 1952-től 1966-ig erősítette a zöld-fehéreket, többek között bajnoki címeket és Vásárvárosok Kupáját nyert a csapattal.

A klub vezetője az interjúban kitért Dibusz Dénesre is. Az együttes válogatott kapusával kapcsolatban a napokban többször is megjelent a hír, amely szerint a Dárdai Pál irányította német Hertha BSC-hez igazolhat, azonban Orosz Pál kijelentette, a kiváló hálóőrért a berlini csapattól egyetlen ajánlat sem érkezett.

„Dénest 2018-ig köti szerződés hozzánk, számítunk rá, a tudására” – zárta le a témát a vezérigazgató.

Olvasói sztorik