Nemzetközi foci

Messze volt a bravúrtól a Fradi

A Zeljeznicar otthonában 2-0-ra kapott ki az FTC az Európa Liga-selejtezőben, így kiesett.
Európa Liga-selejtező, 2. forduló, visszavágó
FK Zeljeznicar (bosnyák) – Ferencvárosi TC 2-0 (1-0)
Szarajevó, 10000 néző. Játékvezető: Grinfeld (izraeli)
FTC: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Gyömbér, Leandro – Gera, Somalia – Varga R. (Radó, 41.), Hajnal (Sesták, a szünetben), Lamah – Böde (Busai, 58.). Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Kokot (23.), Djelmic (91.)
Továbbjutott: Zeljeznicar, kettős győzelemmel (3-0)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Bravúrra készült a Ferencváros az Európa Liga-selejtező második fordulójában. Thomas Doll együttese a Zeljeznicar elleni párharc első felvonását odahaza veszítette el 1-0-ra, így a bosnyák csapat otthonában kellett fordítania. A továbbjutóra a következő körben a belga Standard Liége vár.

A mérkőzés első perceiben nem estek egymásnak a csapatok: a bosnyákoknak nem volt sürgős támadni, a Fradi pedig inkább csak „ismerkedett” ellenfelével. A kilencedik percben adódott az első nagyobb lehetőség a magyar együttes előtt: Hajnal 11 méterre a kaputól vehette át a labdát, az ötösön álló védő azonban blokkolta a lövését. Inkább a hazaiak térfelén járt a labda, de a labdabirtoklás egál volt az első negyedóra végén. A 23. percben Gerától vették el a labdát a középpályán: bár a védelem fölényben volt a támadókkal szemben, Zoran Kokot simán léphetett ki a két belső védő között, és a kapufa segítségével a hosszú sarokba lőtt (1-0).

Egy percre rá majdnem kettőre nőtt a hazai előny: Dibusz saját lábába rúgott, de a lecsorgó labdát végül megkaparintotta. A 32. percben Leandro kínálta meg egy lökettel Antolovicot, azonban a bosnyák hálóőr magabiztosan védett. Valamivel többet birtokolta a labdát a Ferencváros, kontrákra rendezkedett be a Zeljeznicar. Thomas Doll vezetőedző érthetően elégedetlen volt: a 41. percben Varga Roland helyére Radó Andrást küldte be frissítésként, de sokat ő sem tudott hozzátenni az első félidő hajrájához.

Az 52. percben Radó lövése jelentette az első helyzetet, viszont a bosnyákok kapusán nem jutott túl a játékszer. Nem sok lehetőséget jegyezhettünk fel a játékrész első részérében: a Zeljeznicar azt játszotta, amit kell, a Fradi viszont szinte teljesen ötlettelen volt támadásban. A 68. percben Leandro elé került egy lecsorgó beadás, a Fradi-játékos azonban nyolc méterről az égbe lőtte a labdát. A 75. percben közel került a gólhoz a Fradi, Gera lövése a kapufáról pattant vissza. Nem sokkal később Lamah egy szöglet után visszalőtt labdát pörgetett kapura, de ez nem okozott gondot Antolovicnak.

A hajrában gyakorlatilag egykapuzott a Ferencváros, de ez csak meddő fölényt jelentett. A ráadásban aztán Ognjen Djelmic is bevette a magyar kaput egy lepattanó labdából (2-0), így a Zeljeznicar gyakorlatilag százszázalékos helyzetkihasználással ejtette ki a Fradit az Európa Ligából.

A találkozót a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte:
Az előző meccsen is mondtam, hogy egy válogatott centernek egy olyan helyzetet, mint ami Böde előtt adódott, be kell fejelni. Nem volt túl jó formában. És ez a lényeg: a Fradi nagyon kevés pihenőt kapott, egy kemény, nagyon jó tavasz, közönségcsalogató tavasz után nem lendült formába. A védelmen is látszott, hogy nagyon sebezhető. Ha a budapesti meccsen a helyzetek bemennek, akkor nagyobb sansz lett volna a továbbjutásra.
Változtatva az eddigi idegenbeli felállásán, az FTC most egy 4-1-4-1-es formációval állt fel. Gyakorlatilag Somalia volt az egyetlen szűrő, míg Gera, Hajnal, Lamah és Varga játszotta a négy középpályást. Nagyszerűen kezdett a Ferencváros, és ha azt mondtam, hogy Bödének illik azt a helyzetet befejelni, akkor Hajnalnak is illet volna belőni azt a ziccert a kilencedik percben, és akkor másként alakulhatott volna a mérkőzés.
Enyhe fölényben játszott a Ferencváros, de egy előrerúgott labdából gólt szerzett az ellenfél. Somalia sajnos nem egy vérbeli védekező középpályás, nem támadta a labdást. A két belső védő pedig óriásit hibázott: vonalban védekeztek, ráadásul Nalepa elmozdult az átadás irányából, és engedték, hogy bevigye a támadó a labdát. Nagyot hibáztak, csak úgy, mint a második gólnál, bár abban Leandro is benne volt, aki szintén nem lendült még formába, csak úgy, mint Dilaver sem.
A második félidőben már gyakorlatilag négy támadó típusú, szabadon mozgó játékos volt a pályán, gólt akart rúgni a csapat, de Gerát továbbra is kikapcsolták a játékból, ez kulcspontja volt a mérkőzésnek. Gera robotolt, de a kapufáján kívül túl sok mindent nem tudott hozzátenni a mérkőzéshez, a játékot nem tudta építeni. A cserék sem tudtak sokat hozzátenni, sem Radó, sem Sesták. Lamah-t nem is igen lehetett látni a második félidőben a pályán, így nem is igazán volt gólhelyzet. A bekapott gól után úgy tűnt, hitehagyottá vált a csapat, így teljesen megérdemelten nyert az ellenfél.
Glázer Róbert bővebb értékelését pénteken olvashatják honlapunkon.
Olvasói sztorik