NB I

Milliárdok tűntek el az NB I-ből

Általános tendencia a nemzetközi futballpiacon, hogy csökken a játékosok ára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az NB I három nap múlva rajtol, s a mértékadó transfermart.de összesítése alapján a tavalyinál (29 milliárd Ft) kevésbé értékes (23,5 mil­liárd Ft) csapatokkal. A 12 klubot ugyanis összesen mintegy 5,5 milliárd forintnyival kevesebbre taksálják, mint egy éve ilyenkor. Még az átigazolási piacon aktív élklubok, mint a Videoton és a Ferencváros játékoskeretét – amely a piac zárásáig, még nem végleges – is jóval olcsóbbnak tartják. Vajon mi lehet ennek az oka? – teszi fel a kérdést a Blikk.

– Általános tendencia a nemzetközi futballpiacon, hogy csökken a játékosok ára. Egyre több az ingyen igazolható szabadügynök, ezért nem szívesen fizetnek nagy pénzeket erősítésre. Ez nem csak a magyar viszonyokra jellemző – magyarázta Kövesdi Viktor (46), a CMG menedzseriroda társtulajdonosa. – Persze az európai topklubokra ez nem vonatkozik, az azokban szereplő focisták tartják az árukat, és ott hajlandóak is nagyobb összegeket fordítani erősítésekre.

A keret értékének csökkenésénél befolyásoló tényező lehet a német oldal kalkulálásában, ha drága futballisták távoznak a csapatból, ha 30 év fölött öregedéssel „amortizálódnak”, valamint, ha kevesebb játéklehetőséget kapnak. Az azonban feltűnő, hogy a 12 gárda közül mindössze kettő tudta növelni az értékét egy év alatt: az MTK és az NB II-ből feljutó Vasas, míg a Békéscsaba tartotta a szintjét, a többiek mind olcsóbbak lettek.

Tavalyhoz képest pedig kevés drága játékos távozott külföldre. A két, leginkább említésre érdemes eset, hogy Nikolics Nemanja (27) a Videotonból a Legia Warszawába, Kádár Tamás (25) pedig a DVTK-ból a Lech Poznanba igazolt. Ettől azonban még nem kellett volna bekövetkezni az árzuhanásnak. Általános tényező, hogy az NB I-es játékosok többsége veszített az árából.

– Szerintem leginkább annak köszönhető, hogy ezen az oldalon csökkent a hazai csapatok játékoskeretének értéke, hogy egyre kedvezőtlenebb a magyar foci nemzetközi megítélése – jegyezte meg Szabados Gábor (37) sportközgazdász. – Ez hosszú folyamat, az európai futballszövetségnél is követni lehet a nyomát a rangsorolásnál. A javuláshoz az kellene, hogy a klubok minél tovább jussanak a nemzetközi kupákban.

Olvasói sztorik