NB I

FOTÓK: Ilyen lesz a Haladás új stadionja

Szombathelyen bemutatták a módosított terveket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be a Haladás-stadion terveinek hivatalos, végleges változatát. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar polgármester nem csak focit ígért, hanem 2024-es olimpiát is – írja a haladasfc.hu.

Hende Csaba szerint fontos mérföldkő a város életében ez a stadion, ami az új M86-os úttal és az új kórházi tömbbel együtt komoly lehetőségeket jelent Szombathely számára. Kiemelte, hogy ez az új sportcentrum nem csak a focistáknak épül, hanem a Haladás mind a 12 szakosztályának, ahol eddig sanyarú körülmények uralkodtak. A három ingatlant a város ingyen kapta meg a magyar államtól, és a stadionépítés tízmilliárdos költségét is száz százalékban a magyar állam fogja finanszírozni, legalábbis a honvédelmi miniszter ígérete szerint.

Ezek a beruházások együtt fejlesztik a várost, így nem csak a sportélet és az ifjúság egészsége, sportszeretete lesz biztosított, hanem például turisztikai szempontból is fontosak ezek a fejlesztések.

Ez a szállóige már Puskás Tivadartól származik, aki a részletekbe is engedett némi betekintést. Az új stadion UEFA 4-es besorolású lesz és ötven évre meghatározza a környék arculatát, funkcióját. Jó szolgálatot fog tenni az új stadion a városnak, a sporteseményeken túl koncertek és színházi előadások színhelye is lehet.

A tervek szerint a 2024-es Olimpia női labdarúgó-selejtezői és gyeplabda-mérkőzések lehetnek az új stadionban – az atlétikai versenyekért hiába lobbiztak, azok maradnak Pesten.

Lóvásártérből stadion

1923-ban kezdődött a sportterület kialakítása a Rohonci úton, azelőtt lóvásártérként funkcionált ez a terület. A mostani stadiont 1969-ben kezdték el építeni, a jelenlegi formáját 1975-ben nyerte el a stadion, akkor lett kész például a fedett lelátó is. Az 1975-ös avatómérkőzésen a Magyar nemzeti tizenegy 8-1 arányban győzte le Luxemburg válogatottját. Ami pedig az Olimpiákat illeti, a legeredményesebb országok közül csak Magyarország nem rendezett még Olimpiát.

Olvasói sztorik