NB I

Nem kell szurkolói kártya a magyar–románra

Az MLSZ szerint a pozitív sport- és szurkolói élmény érdekében társadalmi összefogás szükséges.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A 12 csapatos első osztály résztvevői minden korábbinál kedvezőbb gazdasági feltételek mellett kezdhetik meg a küzdelmet, ám a nagyobb lehetőség a korábbinál nagyobb felelősségvállalást követel meg az összes labdarúgásban dolgozó szereplőtől. Az MLSZ elnökségének keddi ülésén hangsúlyos téma volt az NB I jövő hétvégi nyitánya – írja a szövetség honlapja.

Csökkenhetnek a fegyelmi büntetések

A közelmúltban meghozott – és a közvélemény tetszését elnyerő –, bizalomra alapozó döntések nyomán a klubok fokozott felelősségvállalása szükséges. A fegyelmi büntetések szövetség által elhatározott reformja (a FIFA és UEFA által büntetett vétségekre korlátozott fegyelmezési gyakorlat) például azt vonja maga után, hogy a kluboknak kell elérniük, hogy megújuló stadionjaikban sportszerű, az eddig távol maradó érdeklődők számára is vonzó hangulat uralkodjon.

Kiemelten fontos a szövetség vezetése számára, hogy a következő időszak igazolja a klubkártya-rendszer kötelező alkalmazását lehetőséggé változtató elnökségi döntésének helyességét, és ezzel megerősítse a kialakult bizalmat. Ehhez biztosan szükséges, hogy a klubok a korábbiaknál magasabb színvonalon és professzionálisan szolgálják ki a közönséget, míg a szurkolók sportszerű és szenvedélyes buzdításukkal, és a mérkőzések rendszeres látogatásával szolgálhatják a magyar futball fejlődését. Elengedhetetlen a klubok, a szurkolók és a szövetség korábbinál szorosabb és hatékonyabb együttműködése, a bizalom megőrzése.

Magyar–román: társadalmi összefogás szükséges

Az elnökség megvizsgálta a szeptember 4-én, a Groupama Arénában rendezendő Magyarország–Románia Európa-bajnoki selejtező előkészületeit, és örömmel állapítja meg, hogy a válogatott közelmúltbéli eredményeinek is köszöntően a megszokottnál is nagyobb várakozás előzi meg a meccset. Annak érdekében, hogy – az eredménytől függetlenül – pozitív sport- és szurkolói élményben legyen része az országnak, társadalmi összefogás szükséges.

A nemzeti csapatnak ezen az igen nehéznek ígérkező mérkőzésen szüksége lesz a szenvedélyes, és az európai értékeket tiszteletben tartó buzdításra. Az MLSZ a kártyakötelezettség felfüggesztésével mindenki számára hozzáférhetővé tette a mérkőzés megtekintésének lehetőségét, és arra kéri a szurkolókat, hogy varázsolják a magyar labdarúgás régóta várt ünnepévé a válogatott románok elleni mérkőzését.

Ellenőrzőrendszert hoztak létre

Az MLSZ elnökségének döntése értelmében a szövetség a kluboknak felosztott bevételek szakszerű felhasználása érdekében, egységes szempontok szerint kialakította az ellenőrző pénzügyi monitoring rendszer szabályait. Ez arra hivatott, hogy folyamatosan nyomon kísérje az egyes professzionális klubok gazdálkodásának hatékonyságát, pénzügyi-, számviteli fegyelmét és a gazdálkodás ésszerűségét, szem előtt tartva az UEFA pénzügyi fair play-szabályait. Az elnökség szándéka szerint mostantól nem alakulhatnak ki a múltban sajnálatosan előfordult botrányos pénzügyi fegyelmezetlenségek.

Az MLSZ elnöksége döntött arról is, hogy ebben az idényben az NB II-es csapatok a megyei első osztályban indíthatják tartalékcsapataikat annak érdekében, hogy a felnőtt csapatba bekerülni nem tudó, 19 év feletti labdarúgóiknak fejlődési lehetőséget biztosítson – feltéve, hogy nem más jogosult csapattól veszik el az indulás lehetőségét.

Változás a Magyar Kupában

A testület 2016-tól érvényesen változtatott a Magyar Kupa kiírásán, annak érdekében, hogy, az európai gyakorlatnak megfelelően egy bajnoki év alatt kerüljön lebonyolításra a teljes kupasorozat. Korábban a megyei selejtezőkre mindig egy évvel azelőtt került sor, hogy elindult a következő évadban az országos tábla kieséses küzdelemsorozata. A 2016–2017-es szezonban először a megyei selejtezők, majd a főtábla kieséses szakasza is az adott bajnoki évben kerül lebonyolításra.

Az elnökség a megfelelő felkészülési idő érdekében már most döntött arról, hogy a következő évtől nemcsak az NB I-es csapatok marketingbevételeinek elosztásában, hanem a TAO-pályázatok értékelési elveiben, valamint az utánpótlás-nevelésre kapott állami támogatásokra vonatkozó szerződésekben is érdemi súllyal alkalmazásra kerülnek a hazai játékosok és a fiatal hazai játékosok szereplésén alapuló értékelési szempontok.

Olvasói sztorik