NB I

A Ferencvárosé a Szuperkupa

A Fradi harmadszor is kiütötte egy kupadöntőben a Videotont; hatvan percig emberhátrányban játszva.

Kapcsolódó cikkek

Szuperkupa-mérkőzés
Videoton FC – Ferencvárosi TC 0-3 (0-2)
Székesfehérvár, 3700 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Videoton: Danilovics – Szolnoki, Juhász R., Vinícius, Fejes A. (Koltai, 76.) – Simon Á., Trebotics – Gyurcsó (Kovács I., 56.), Pátkai, Oliveira – Feczesin (Ivanovszki, 36.). Edző: Bernard Casoni
FTC: Dibusz – Nagy Á., Nalepa, Leandro, Ramirez – Varga R. (Somalia, 60.), Gyömbér, Busai, Ugrai (Nagy D., 66.) – Böde, Lamah (Haraszti, 87.). Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Lamah (21.), Varga R. (26.), Somalia (89.)
Kiállítva: Nalepa (36.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az új szezon első hazai tétmeccsére már szurkolói kártya nélkül mehettek be a nézők, de ez a létszámon nem nagyon látszott; úgy tűnt az emberek a vízpartot választották a meccs helyett. Fehérvári részről persze az is közrejátszhatott az óvatosságban, hogy a Fradi elleni két legutóbbi kupadöntőjét (Ligakupa, Magyar Kupa) egyaránt elvesztette a Videoton – 1-9-es gólkülönbséggel…

A debütáló új Vidi-edző, Bernard Casoni egy helyen kényszerből változtatott az elképzelt kezdőcsapaton a Szuperkupa-mérkőzés előtt: honfitársa, a francia Maréval megsérült, helyette Fejes András került be balhátvédként. Érdekesebb döntés volt, hogy a felkészülési meccseken gyönyörű gólokat szerző Kovács István sem kapott helyet a csapatban. Thomas Doll, a Fradi trénere a Go Ahead Eagles elleni Európa Liga-selejtező visszavágója előtt kihagyott néhány kulcsembert, Mateos és Gera a keretben sem szerepelt.

Az új felszerelést avató bajnok első lehetőségére másfél percet kellett várni, szöglet után Feczesin lőtt fölé-mellé. A Fradi az ötödik perc végén veszélyeztetett először, tetszetős támadás után Varga Roland elől fejelték ki a labdát a hazai védők. A tizedik percben Pátkai lőtt balról, 15 méterről, Dibusz fogta a védőn is felpattanó labdát.

A Fradi első helyzete viszont gólt eredményezett. A 21. percben Busai vette át a labdát a borzasztóan helyezkedő Vinícius mellett, azzal a mozdulattal ott is hagyta a védőt, a tizenhatoson belül elemelte a kifutó Danilovics mellett, Lamah pedig egy lépésről sodorta az üres kapuba a labdát (0-1). Öt perc múlva a másik középhátvéd, Juhász Roland nagy bakija után jött a második: a válogatott hátvéd hanyatt esett a kapu előtt, Böde szabadon lőhetett, a védőről levágódó labda Varga elé került, aki a kapu bal oldalába lőtt. Az egykori remek hátvéd, Bernard Casoni aligha ilyen védekezésről álmodott első hazai meccsén.

A támadásban is nagyon halvány Videoton elvesztette egy szem centerét, de emberelőnybe került. Feczesin lesántikált a pályáról, miután Nalepa korábban felrúgta. A lengyel bekk aztán Ivanovszkit is rögvest felvágta, így megkapta második sárgáját. Ez nem a középső védők meccse volt… A semmiből visszakapta az esélyt a házigazda. A Fradi visszaállt a kapuja elé és kontrázott, amikor lehetett: a 43. percben Ugrai ment el, lövését fogta Danilovics. A félidő zárásaként egy Ramirez-lesgólt követően Ivanovszki szólója után Pátkai helyzetbe került, Dibusz azonban védett.

A létszámfölényben lévő Videoton megnyomta a második félidő elejét és kevésen múlt a szépítés: Pátkai remek indításával Ivanovszki kilépett a leshatáron, de nemcsak Dibusz, a kapu mellett is elemelte a labdát. Az első tíz percben folyamatosan a vendégek tizenhatosa előtt folyt a játék, de mindig volt egy blokkoló vagy a labdát elfejelő fradista. Casoni beküldte Kovácsot Gyurcsó helyett, válaszul Somalia érkezett a Fradiba.

A zöld-fehérek pánik nélkül hozták ki a labdákat a kapujuk elől, ahogy telt az idő, látszott, hiába vannak többen a hazaiak, ha nem találnak egy gólt, nem tudják elbizonytalanítani az ellenfelet. A 68. percben nagyon kevés hiányzott a harmadikhoz: Trebotics elvesztette a labdát, a Fradi szinte az egész pályán végigvitte, végül Lamah lövését Danilovics saját hátvédjére ütötte, Fejesről pedig mellé pattant a labda.

Az utolsó negyedórán belül egyre türelmetlenebbül figyelte a hazai közönség az ötlettelen támadójátékot, Ivanovszki kihagyott helyzete után pedig a „k…rva gyenge!” rigmus is felhangzott. Trebotics 25 méteres, épphogy mellé csúszó lövését azért megtapsolták. Oliveira bombáját Dibusz tolta szögletre, de a sarokrúgásokkal semmire sem ment a Vidi.

A 87. percben Oliveira átívelését Koltai lőtte kapásból fölé. A Fradi-tábor pedig már kupagyőztesként ünnepelte csapatát. És ennek örömére a Fradi bebiztosította sikerét: Somalia elfutott egy kontrával, Simont lerázta magáról és higgadtan a bal alsó sarokba lőtt. Az FTC a Ligakupa és a Magyar Kupa döntője után egy harmadik fináléban is kiütötte a Videotont és megérdemelten szerezte meg a szezon első trófeáját.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Ferencváros egykori válogatott játékosa értékelte:

Előjöttek a hibák a Videoton részéről, de sok mindent nem láttunk. Az biztos, hogy tart a Fradi elleni fóbia, nem csak nyerni nem tudnak a fehérváriak, de gólt sem tudnak rúgni. Pedig adva volt a lehetőség, hiszen emberelőnyben játszottak a hazaiak. Annyit láthattunk az új edző által képviselt szisztémából, hogy megalkuvás nélkül mentek, csinálták a dolgukat, de az egész egy munkás dolog volt, sok ötletességet nem láttunk.

Nem láttunk kidolgozott helyzetet. Tisztán látszik, amit Burcsa Győző mondott, hogy féléves előnyben van a Ferencváros a Vidivel szemben. A zöld-fehérek a bajnokság közben kezdtek építkezni, új embereket beépíteni, míg a fehérváriak ragaszkodtak a korábbiakhoz, márpedig az új embereknek be kell épülniük. Nem tudjuk, mennyi időbe telik mindez, de reméljük, nem sokba, ebben a felállásban is sokra hivatott a csapat, és ezt már a nemzetközi kupában is láthatjuk.

Olvasói sztorik