NB I

Vasárnap jön a Szuperkupa-döntő

Rangadó
Rangadó

2015. 06. 30. 11:20

Összecsap a bajnok Videoton és a kupagyőztes Ferencváros a 2015–2016-os szezon első serlegéért.

Jegyinformációk

A mérkőzésre szóló jegyek megvásárolhatóak a meccsjegy.mlsz.hu oldalon, valamint országszerte a Ticket Express több mint 300 jegyirodájában, a Groupama Arénában valamint a Sóstói Stadionban. A kluboknál történő jegyértékesítés részleteiről a két klub hivatalos honlapja ad bővebb információkat.
Jegyvásárlásra a mérkőzés napján a helyszínen, a Sóstói Stadionban is lesz lehetőség. A jegyvásárláshoz szurkolói kártyára van szükség, futballkártya, valamint a Ferencváros, illetve Videoton FC klubkártyájának kiváltására a két klub, valamint az MLSZ biztosít lehetőséget.
A mérkőzésre két kategóriában lehet jegyeket vásárolni: a tribünre a felnőtt jegyek 1000 forintba, a 14 éven aluli gyermekek belépői 500 forintba, míg a többi lelátórészre a felnőtt jegyek 500 forintba, a gyerekjegyek 300 forintba kerülnek.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A magyar Szuperkupa történetének második legsikeresebb csapata, a Ferencvárosi Torna Club a vasárnapi, 2015-ös finálé egyik résztvevője. A zöld-fehérek legutóbb 2003-ban játszottak a serlegért, majd egy évvel később, duplázóként, játék nélkül nyertek. Az ellenfél, a Videoton FC ötödször játszik a trófeáért, eddig kétszer nyert – írja az mlsz.hu a vasárnap 20.15-kor Székesfehérváron kezdődő találkozóról.

A Szuperkupa-döntő ötletgazdája az MLSZ korábbi elnöke, Szepesi György volt, aki – a már évek óta meglévő külföldi mintákat ismerve – kitalálta, induljon a magyar bajnoki idény (is) a bajnok és a kupagyőztes találkozójával. 1992. augusztus 12-én az első finálét a bajnok Ferencváros és a kupagyőztes Újpest FC vívta a Népstadionban. A meccs bizonyos szempontból a magyar futballtörténelem része lett: túl azon, hogy ez volt az első Szuperkupa-döntő, itthon ekkor ajánlott fel először egy támogató külön pénzdíjat egy kupafinálé megnyeréséért. A felajánlott egymillió forintot, s egyben a trófeát végül a lila-fehérek nyerték meg. A találkozó hőse, a két gólt is szerző Eszenyi Dénes volt az igazi győztes: a belga KV Mechelen megfigyelője Fodor Imre és Wukovics László játékát jött el megnézni, de aztán a kiválóan játszó újpesti csatárt szerződtette le. A lila-fehérek legendájának, az utódokat e találkozón vezetőedzőként irányító Bene Ferencnek ez volt az utolsó megnyert titulusa a magyar labdarúgásban.

A második döntőt már nem elveszítette, hanem megnyerte a Fradi, amely ezúttal a Magyar Kupa győzteseként szerzett jogot a mérkőzésen való részvételre. A zöld-fehérek, akik között játszott a nem sokkal korábban Olaszországból hazatért Détári Lajos is, sokkal motiváltabban futballoztak, mint a hétvégi bajnoki találkozójukra az erejüket spóroló kispestiek. Az 1993. augusztus 25-én játszott találkozót – amelyre egyébként 20 000 néző volt kíváncsi a Népstadionban – már a bajnoki rajt után rendezték. A meccsen kipróbáltak egy újítást, a partdobás mellett partrúgással is játékba lehetett hozni a labdát az oldalvonalon kívülről. Nem vált be…

1994 augusztusában ismét a a kupagyőztesé, s ismét a Ferencvárosé lett a trófea, a bajnok Vácot legyőzve. Közepes első félidő után a másodikban feljavult a játék, a végjáték pedig kifejezetten emlékezetes maradt. A Novák Dezső által irányított zöld-fehérek Páling Zsolt révén az 53. percben vezetést szerzetek, a váciak Füle Antal révén a 87. percben kiegyenlítettek. Ám a 88. perc meghozta a legendás fradista, Simon Tibor pályafutásának egyetlen, „kupát döntő” gólját: 15 méterről Koszta János kapujába küldte a labdát. 1995-ben a duplázó Fradi játék nélkül elnyerte a serleget, majd hosszú szünet következett.

2002-ben játszott ismét a bajnok és a kupagyőztes a Szuperkupáért, először nem a Népstadionban, hanem Siófokon – némi túlzással Budapest és Zalaegerszeg között félúton. A Magyar Kupát védő Újpest simán, 3-1-re legyőzte a bajnok Zetét, a meccs hőse a két gólt is szerző Kovács Zoltán volt. A lila-fehérek kispadján a szlovákiai Molnár László ült, személyében először nyerte meg külföldi állampolgárságú edző a Szuperkupát.

Csak 2003-ban nyerte el először a bajnok pályán a Szuperkupát: az Egervári Sándor által irányított MTK, két fiatal, Torghelle Sándor és Czvitkovics Péter egy-egy góljával 2-0-ra verte a Ferencvárost. Egervári mester öt új játékosának is debütálási lehetőséget adott: hivatalos mérkőzésen Végh Zoltán, Torghelle Sándor, Pusztai Olivér, Zabos Attila és Lengyel Roland is akkor játszott először a kék-fehéreknél. Zavadszky Gábor lett az első játékos, akit két klubbal, a Fradi után az MTK-val is elnyerte a serleget. A 2003-as vesztes Fradiban pályára lépet az elmúlt éveket Cipruson töltött Leandro, aki immár ismét a zöld-fehérek játékosa, s aki 2007-ben egyébként nyert már Szuperkupát, debreceniként, a Honvéd ellen.

2004-ben ismét játék nélkül nyert a zöld-fehér gárda, az volt eddig az utolsó alkalom, hogy a duplázó egyben „automatikusan” a Szuperkupa győztese is lett. A győztes oldalon játszott Juhász Roland, aki vasárnap, 12 év után ismét Szuperkupát nyerhet a Ferencváros ellen.

Tíz éve, 2005-ben megkezdődött a következő években a hazai porondot uraló DVSC nagy sorozata: a Loki egymást követő hat esztendőben is játszott a magyar Szuperkupáért. (Sőt: 2005 és 2014 között csak egy évben, 2011-ben hiányzott a fináléból. Dombi Tibor négyszeres Szuperkupa-győztes, s ezzel Lipcsei Péterrel társrekorder, igaz, a Fradi ikonja 1995-ben és 2004-ben játék nélkül lett kupagyőztes.) De vissza a Lokihoz: 2005-ben a Sopron ellen nyert, két mérkőzésen. Noha némi meglepetésre az előző idény vége után alaposan átszervezett ellenfél (elsősorban új, román játékosai vezérletével) magabiztosan, 4-2-re megnyerte az első meccset, a másodikon a DVSC fordított. Különösen Sándor Tamás és Kerekes Zsombor játszott nagyszerűen: mindketten gólt szereztek a 3-0-ra megnyert visszavágón, s mindketten adtak még egy gólpasszt is.

2007-ben a DVSC sorozatban harmadszor nyerte meg a pályán a Szuperkupát. Ez részben beállítása volt a Fradi korábbi (1993–1995) „triplázásának”, részben annak túlszárnyalása, hiszen a zöld-fehérek a harmadik döntőt nem nyerték meg, hanem duplázóként automatikusan megkapták a titulust. A nyolc évvel ezelőtti, a Bp. Honvéd elleni párharcban az első 90 perc döntetlent hozott Kispesten, Ivancsics Gellért és nem sokkal korábban a Tatabányától hazai átigazolási rekordért megszerzett, új klubjában az első hivatalos mérkőzését játszó Dorge Rostand Kouemaha szerezték a gólokat. A visszavágón a DVSC egy bő félóra alatt mindent eldöntött. A mezőny legjobbja, Dzsudzsák Balázs két gólját Kiss Zoltán még megtoldotta egy találattal. 2008-ban az MTK nyert, megtörve a DVSC nagy sorozatát. A kék-fehérek a végig remekelő Végh Zoltán vezetésével 0-0-val kihúzták a rendes játékidőt, majd megnyerték a tizenegyes-párbajt, annak ellenére, hogy az első két lövésüket elrontották. A találkozó előtt a résztvevők és a nézők egyperces tisztelgéssel adóztak a néhány nappal korábban elhunyt olimpiai bajnok kenus, Kolonics György emlékének.

A következő három döntő egyaránt egyetlen gólt hozott, a DVSC és a Videoton FC is kétszer szerepelt benne. A hajdúságiak 2009-ben viharos időben, Siófokon, a Bp. Honvéd ellen nyertek 1-0-ra. A csereként beállt Szilágyi Péter kihasználta, hogy a kispestiek az utolsó negyedórát emberhátrányban játszották Benjamin kiállítása után. 2010-ben a duplázó DVSC a bajnoki ezüstérmes Videotont kapta ellenfélnek. A szakadó esőben egy kapushiba döntötte el a mérkőzést: Mladen Bozsovics hibáját Szakály Péter használta ki, s váltotta gólra.

Akkor még nem lett Szuperkupa-győztes a Vidi, egy évvel később, Kecskeméten már igen. A bajnok – immár Paulo Sousa irányításával – egy régi játékos, André Alves góljával nyert a Hírös város lila-fehérjeinek pályáján, a Széktói Stadionban. Ez már az „új” Vidi volt: négy olyan külföldi játékos kapott helyet a kezdőcsapatban, aki nem játszott a 2010–2011-es bajnokcsapatban. 2012-ben a Vidi, még mindig Sousa irányításával, megvédte Szuperkupa-elsőségét. A Sóstói Stadionban, hazai pályán rendezett fináléban Kovács István vezető gólját Bódi Ádám még kiegyenlítette, de aztán tizenegyes-párbaj döntött a trófeáról. Ezt a fehérváriak nyerték 5-3-ra. A Loki 2012 tavaszi duplázása után a Videoton FC bajnoki másodikként játszhatott a Szuperkupáért. Az első olyan győztes csapat lett, amely az adott félévben előtte sem bajnoki címet, sem Magyar Kupát nem nyert. A 2012-es fináléban már helyet kaptak olyanok a székesfehérváriaknál, akik ma is a keret tagjai: Szolnoki Roland, Paulo Vinícius, Gyurcsó Ádám és Kovács István is játszott. Nem kapott játéklehetőséget, de a kispadon ült Haraszti Zsolt, aki immár az ellenfél, a Ferencváros játékosa.

2013-ban a Győri ETO a Puskás Stadionban nagyon simán, 3-0-ra megverte a Magyar Kupa-győztes DVSC-Tevát. Koltai Tamás (miként Kalmár Zsolt és Nikola Trajkovics) gólt szerzett a mérkőzésen. Vasárnap, ha Bernard Casoni beállítja, s nyer a csapat, csatlakozhat a két különböző klubbal a trófeát elnyertekhez. Pátkai Máté, a Vidi egy másik „győri szerzeménye” (a harmadik Lang Ádám) még nagyobb sikert érhet el. 2008-ban az MTK-val, 2013-ban a Győri ETO csapatával nyert, a Videoton FC lehet a harmadik klubja, amellyel elhódítja a Szuperkupát. Ezzel e tekintetben rekorderré lépne elő. Ha már a volt győrieknél tartunk: a 2013-as Szuperkupa-döntőben az immár a Ferencváros keretéhez tartozó Varga Roland is tagja volt Pintér Attila győztes legénységének.

Az Újpest 2014 derekán két hónap alatt két trófeát nyert meg tizenegyes-párbajban, a Diósgyőri VTK elleni Magyar Kupa-finálé után a DVSC-Tevával szemben a Szuperkupát. Nebojsa Vignjevics, aki 2013 őszén került a lila-fehérekből, az első négy trófeából, amelyért harcba szállt a csapatával, kettőt megnyert. A Szuperkupa 90 perce során az első félidőben a lila-fehérek játszottak fölényben, de éppen úgy nem tudtak gólt szerezni, mint a második félidőre feljavult debreceniek. Döntöttek a tizenegyesek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Apoel FC's Hungarian midfielder Roland Sallai (L) vies for the ball against Tottenham Hotspur's Belgian defender Toby Alderweireld (C) during the UEFA Champions League football match between Apoel FC and Tottenham Hotspur at the GSP Stadium in the Cypriot capital, Nicosia on September 26, 2017.  / AFP PHOTO / Florian CHOBLET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.