NB I

Zavarosban halászó légiósok

Javában zajlik a keretalakítás az újonc Békéscsabánál; magyarokat és külföldieket is tesztelnek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az NB I-ben újonc Békéscsaba szakmai stábja a tervek szerint szerdáig valamennyi lejáró szerződésű régi játékosnak meghosszabbíthatja a megállapodást azok közül, akikkel a jövőben együtt kívánnak működni. Reményeik szerint az első új, erősítést jelentő kiszemeltekkel is sikerül majd közös nevezőre jutni.

Ebben a tekintetben nincs könnyű helyzetben a szakvezetés, hiszen a mezőny létszámcsökkentésével sokan váltak szabaddá, de bérigényekkel kapcsolatban nem egyszerű a konszenzus – írja a klub honlapja.

– Való igaz, hogy a légiósok mennyiségi korlátozása kapcsán bevezetett új MLSZ-szabály hatására rendkívüli módon megnőtt a hazai labdarúgók ára. Mindez tovább nehezíti a helyzetünket, hiszen, nyakunkon a bajnokság, az idő sürget, készíteni kellene a játékosokat, de nincsenek új igazolásaink, mert a tárgyalások ennek hatására lelassultak – erősítette meg Zoran Szpisljak vezetőedző.

A hétfői próbajátékosok között magyar, bolgár, román, ukrán, francia és elefántcsontparti labdarúgók is szerepeltek. Oláh László az U20-as válogatottal a közelmúltban megjárta az új-zélandi világbajnokságot. A középpályás jelenleg a Vasas Kubala Akadémia labdarúgója, de békéscsabai nevelés, ami mindenképpen előnyt jelenthet számára.

Vele ellentétben NB I-es múlttal rendelkezik a 27 éves Póti Krisztián. A jobbhátvéd Kecskeméten és Nyíregyházán szerepelt a legmagasabb osztályban, a tavaszt Szigetszentmiklóson töltötte.

A klubhonlap őszintén fogalmaz: a külföldi jelölteket illetően vegyes a kép, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Egyesek a zavarosban próbálnak halászni, mások viszont igyekeznek minél többet megmutatni magukból. A francia harmadik ligában megforduló Cissoko, vagy az állítólag az ukrán élvonalban szereplő, Tarasz keresztnévre hallgató labdarúgóról vajmi keveset tudunk.

A Romániából érkező két játékosról azonban annál többet: az elefántcsontparti nemzetiségű, 29 éves Abdoulaye Diarra a román harmadik ligából visszakapaszkodó UTA Aradnál töltötte az előző évet. Posztját tekintve bal oldali középpályás, esetleg védő.

A 23 éves jobbszélső, Ionut Nastasie az első osztályú FC Viitorul Constanta játékosa volt legutóbb. Fiatal kora ellenére megfordult a Steauában és a kolozsvári Universitatea csapatban is. A fővárosi klubtól került 2013-ban a tengerparti üdülővárosba, igaz, tavaly szeptember óta ott nem szerepelt, mert Gheorghe Hagi edző nem tartott rá igényt.

Bulgáriából próbálja megvetni a lábát a Viharsarokban a 27 éves Georgi Korudzsijev. Az irányító középpályás igazi vándornak számít, korábban megfordult már egyek mellett Moldovában, Romániában az FC Bihor csapatában, és Magyarországon is, ahol 2006-ban Sopronban játszott. Az elmúlt idényben a bolgár sereghajtó PFC Haszkovo szolgálataiban állt, amelynek színeiben kilenc meccsen egy gólt és egy gólpasszt jegyzett.

Ha már a külföldieknél tartunk: a múlt héten tesztelt játékosok közül a Szabadkán játszó montenegrói Szlavko Damjanovicsot, illetve a nagyváradi kapust, Calin Florin Fildant visszavárják, társaiktól viszont elköszöntek.

Közben délelőtt bővült az Előre – addig négytagú – fix állománya. Az élő szerződéssel rendelkező Viczián, Szilágyi, Borbély és Balázs Richárd mellé Koszó és Mursits is csatlakozott, miután eredménnyel zárult a hosszabbításra vonatkozó tárgyalás velük. Délután pedig Fehér Zsolttal és Spitzmüllerrel gyarapodhat a névsor, ha minden igaz, de jönnek szépen sorban a többiek is, ahogy győzi idővel a szakmai stáb.

Időközben kinevezték az NB III-as csapat szakmai igazgatóját is, Boér Gábor személyében.