NB I

Másfélszeres fizetést kérnek az NB I-esek

Alaposan felkavarta az átigazolási piacot, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség 12-re csökkentette az élvonal létszámát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Alaposan felkavarta az átigazolási piacot, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség 12-re csökkentette az élvonal létszámát, valamint az is, hogy jobban díjazza, ha minél több magyar és hazai fiatal játszik a csapatokban. A focisták igyekeznek ezt kihasználni: fizetésük rohamosan emelkedik – írja a blikk.hu.

Az MLSZ azokat a klubokat premizálja, amelyekben a külföldi játékosok száma nem haladja meg a hét főt a keretben, a pályán pedig a hármat. A hazai nevelésű, húsz év alatti focisták közül is minimum kettőnek a kezdőcsapatban kell lennie. Azok a gárdák pedig, amelyek a nemzetközi kupákban szerepelnek, legfeljebb tíz nem hazai nevelésű futballistát foglalkoztathatnak, egyszerre a pályára pedig ötöt küldhetnek, ebben az esetben részesülhetnek a szerencsejátékból befolyó új, klubonként 300-400 milliós bevételi forrásból. Így aztán nagyobb lett a kereslet a minőségi magyar játékosok iránt.

– Az akadémiánkon sok a fiatal tehetség, így nem vagyunk rákényszerülve, hogy máshonnan hozzunk 20 év alatti focistákat – jegyezte meg Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója. – Az egyértelmű, hogy a létszámcsökkentéssel és a légiósstoppal nehézzé vált a meghatározó magyar játékosok átigazolása, mert nagy a kereslet irántuk.

A szakértők szerint másfélszeresére is emelkedhet a legjobb magyar labdarúgók fizetése és ára.

– Egyénfüggő a helyzet, de a meghatározó játékosok bére akár 50 százalékkal is emelkedhet egy-egy átigazolásnál – vélekedett Szabados Gábor sportközgazdász. Ezt alátámasztotta a megkérdezett menedzser is.

– A kluboknak muszáj igazolni, hogy a legjobb tíz között végezzenek, és így ne essenek ki. Ehhez erős játékosállományra van szükség – jegyezte meg Kövesdi Viktor, a CMG menedzseriroda társtulajdonosa. – Egy biztos, a magyar játékosok előnyösebb helyzetben vannak a szabályváltozások miatt a hazai piacon. Az is érdekes, hogy az 1995-ös születésű fiataloknak is jobbak a lehetőségeik az idősebb évfolyamokénál a korhatárnak köszönhetően.

Az egyik vidéki egyesület neve elhallgatását kérő alkalmazottja szerint mivel a csapatok többsége kapkod a magyar játékosok iránt, így előfordulhat, hogy az eddig havi 620 ezer forintot kereső focisták például már 1,5 millió forintot kérnek majd a kluboktól.

Olvasói sztorik