NB I

Rég nem látott ponterős évet zár a Fradi

Legutóbb 2003-ban gyűjtött meccsenként átlagban legalább két pontot a csapat az élvonalban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az már korábban eldőlt, hogy a Ferencváros ezüstérmesként zárja az élvonal 2014–2015-ös szezonját. Thomas Doll együttese az utolsó fordulóban a bajnok Videotont látja vendégül, ám a találkozónak különösebb tétje nincs, ugyanis a két együttes közti tízpontos különbség miatt a helyezések már nem változhatnak.

A Fradinak azonban van miért hajtania: egyrészt újabb pofont adhat a bajnoki címe után igencsak kiengedő Videotonnak, másrészt egy sikerrel az elmúlt 15 év legponterősebb élvonalbeli szereplését könyvelhetné el.

Mint ismert, az FTC 2001 óta csak két bajnoki címet ünnepelhetett az NB I-ben: egyet az említett évben, a legutóbbit pedig 2004-ben. A kétezres évek eleje hozott utoljára a mostanihoz hasonló pontgazdag idényeket a Fradinál: 2001-ben a bajnoki címhez a pályán elért eredmény alapján 65 pontra volt szükség – az akkori kétcsoportos lebonyolítás miatt négy jutalompontot is jóváírtak a második szakaszban –, 2002-ben az ezüstérmet 69 ponttal ünnepelte a csapat, míg 2003-ban szintén a második helyhez 66 egységet kellett begyűjteni.

Az azóta eltelt 12 szezonban nem sikerült átlépni a hatvanpontos határt, idén viszont már 61-nél jár a csapat, így biztos, hogy az elmúlt 12 esztendő legeredményesebb évét produkálja az idei Fradi.

Ha a meccsenkénti pontátlagot nézzük, akkor a csapat jelenleg 2.10-os mutatóval áll, ha győzelemmel zárja az idényt, akkor ez 2.13 pont/meccsre változik. A már említett 2003-as idény volt hasonlóan ponterős: az akkor szerzett 66 pont a 32 bajnokin 2.06-os átlagot jelentett, ezt múlhatja felül az idei csapat. (2002-ben a 69 pont 38 meccsen jött össze, ami csak 1.82-os átlagnak felel meg.)

Ennél erősebb szezont egyébként 1997-ben produkált legutóbb a Ferencváros, igaz, akkor csak bronzérmet szerzett, de a 34 találkozón begyűjtött 74 pont így is kiváló teljesítménynek számít, az a pontátlag (2.18/meccs) idén nem is dőlhet meg.

Olvasói sztorik