NB I

Fradi: megint 48 óra

Kétnapnyi időszakon belül két tétmeccset kell játszania a Ferencvárosnak, ez pedig ellenkezik a szabály szellemével.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Megint 48 óra… De nem a Nick Nolte és Eddie Murphy-féle amerikai akció-vígjáték, 1990-ből. Ez a magyar változat, és a jelenben, 2015 májusában játszódik, a főszereplője pedig a Ferencváros labdarúgócsapata.

A történet röviden összefoglalva a következő: a Fradi legutóbbi bajnoki meccse vasárnap 16:30-kor kezdődött (1-1 a Debrecen ellen), a következő tétmérkőzésén pedig kedden 17:00-kor indul útjára a labda (Ligakupa-elődöntő, első mérkőzés, ellenfél: Bp. Honvéd).

Akárhogy is számolgatjuk, ez bizony ellentmond az úgynevezett 48 órás szabály elveinek, vagyis annak, hogy egy csapat mérkőzései között minimum kétnapnyi időnek kell eltelnie. Ez alapján a kupaelődöntőt legkorábban 18:15-kor lehetne elkezdeni.

Az FTC példája egyébként nem egyedülálló. A Ligakupa előző körében a másodosztályú Szigetszentmiklósnak kellett 48 órán belül kétszer pályára lépnie, mert a balmazújvárosi bajnoki meccse vasárnap, a kupavisszavágója pedig kedden volt. Utóbbi éppen a Fradi ellen, de ez most mellékes.

A nemzetközi porondon és más országokban is érvényes szabály nem véletlenül született: a megfelelő regenerációs idő biztosításával a játékosokat igyekszik védeni a túlterheléstől. Persze, tudjuk jól, hogy a Fradi legutóbbi és legközelebbi kezdőcsapata bizonyára mind a 11 poszton eltérő lesz – hiszen a zöld-fehérek számára a bajnoki ezüstérem és a Magyar Kupa-arany érthetően sokkal fontosabb, mint a Ligakupa –, de a szigetszentmiklósiak például nem tudták ugyanezt kivitelezni, mert az ő keretük nem annyira bő.

Számos további példát sorolhatnánk, amikor egy-egy klubcsapatnak 48 órán belül kétszer is pályára kellett lépnie, hiszen az élvonal minden fordulójában vannak vasárnapi meccsek, a Ligakupában pedig mindig rendeznek keddi találkozókat, és már a csoportkör időszakában is tapasztalható volt, hogy még véletlenül sem ügyelnek a kezdési időpontok ideális összehangolására.

És ha már a szabályra hivatkozunk, utánanéztünk, hol találjuk pontosan ezt a rendelkezést az MLSZ dokumentumtárában. Érdekesség, hogy a Labdarúgás Versenyszabályzata című anyagban nem bukkantunk a nyomára, a Reklám és Marketing Kézikönyv negyedik oldala viszont említést tesz róla…

Akkor pedig nem ártana betartani és betartatni.

Olvasói sztorik