NB I

Miriuta a szurkolókat sajnálja

A Győr 55 év után nem lesz tagja az élvonalnak, az 1960-1961-es idény óta szerepel folyamatosan az első osztályban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Megírtuk: a következő idényben nem tud elindulni az első osztályban a Győri ETO labdarúgócsapata. A klub honlapján pénteken megjelent rövid közlemény szerint az egyesület nem tudta teljesíteni a licenc-követelményeknél a Magyar Labdarúgó Szövetség által előírt hiánypótlást.

– Nehéz mit mondani ma, hiszen eddig is sejteni lehetett, hogy ez a sors vár ránk, de azért sokáig hittük, hogy majd csak lesz valami megoldás – idézte a klub honlapja Miriuta Lászlót, az együttes vezetőedzőjét. – Leginkább a szurkolóinkat sajnálom, hiszen amíg egy futballista vagy egy edző élete során több helyen is megfordul, de igazán szurkolni mindenki csak egy klubnak tud, és tudom, hogy sokaknak mit jelentett az ETO. Négy meccsünk van, ezt szeretnénk becsülettel lejátszani, így a Haladás ellen is győzni szeretnénk. Igaz, a három pontnak már nem fogunk tudni úgy örülni, mint eddig.

Egyelőre még az is kérdés, hogy melyik osztályban folytathatja az együttes. Egy korábbi elképzelés alapján, amennyiben a klubnak sikerülne törlesztenie köztartozásait, akkor megmenekülhetne az egyesület utánpótlás-szekciója. Így az NB III-ban megkapaszkodhatna a csapat, és nem kellene szélnek ereszteni azt a mintegy 400 fiatalt, aki a győri klubban futballozik.

A Győr azután került komoly bajba, hogy az egyesületet tulajdonló Quaestor Csoport egyik cége március 9-én öncsődöt jelentett. A Győri ETO FC Kft. március 13-án csődvédelmet kért. Az események hatására a csapat főszponzora, az Audi Hungaria Motor Kft. azonnali hatállyal felbontotta a klubbal kötött együttműködési megállapodását. Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát előzetes letartóztatásba helyezték, a nyomozó hatóság megkezdte a vagyonvisszaszerzési eljárást, ennek részeként a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta biztosítási intézkedésként.

55 év után búcsú az élvonaltól

A Győri ETO az egyik legnagyobb múlttal rendelkező klubként távozik az NB I-ből. Az 1904-ben alapított egyesület 1960 óta folyamatosan tagja volt az élvonalnak, és négy alkalommal ünnepelhetett bajnoki címet. Az 1964/65-ös idényben a Bajnokcsapatok Európa Kupájában az elődöntőig menetelt a gárda, ott azonban a legendás Eusebio vezette Benfica 5-0-s összesítéssel jobbnak bizonyult.

A klub legsikeresebb időszakát Verebes József irányításával élte, 1982-ben és 1983-ban is bajnoki címet szerzett, előbbi idényben 102 gólt lőtt a csapat, ami rekord. Ezekben az időkben több mint húszezren látogattak ki egy-egy mérkőzésre Győrben. A kiváló gárda szereplése a nemzetközi porondon ugyanakkor elmaradt a várakozásoktól: először a Standard Liege, majd a követező évben a Dinamo Minszk foszlatta szét a győri álmokat.

A mindeddig utolsó bajnoki címre 2013-ig kellett várnia a győri drukkereknek: a zöld-fehérek Pintér Attila irányításával végeztek az élen. A legutóbbi idényben a Debrecen mögött ezüstérmesként végzett az együttes. A klub négy bajnoki címe mellett összesen háromszor volt ezüstérmes, hatszor harmadik, míg a Magyar Kupában négyszer diadalmaskodott.

Olvasói sztorik