NB I

Rend, fegyelem és alázat a Fradinál

Lipcsei Péter edző az NB III-ban indítaná a zöld-fehérek U21-es bajnokcsapatát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

José Mourinho valószínűleg bajnok lesz, egyik tanítványa pedig már bajnok lett: bár az alapszakaszban csak hetedik volt, de a rájátszásban rakétaként lőtt ki a Ferencváros U21-es csapata, amely három fordulóval a vége előtt már megnyerte az aranyérmet, 12 év után ismét dicsőséget szerezve a zöld-fehér utánpótlásnak. A Digi Sport televízió reggeli műsorában a csapat vezetőedzője, Lipcsei Péter értékelte a szezont.

– Januárban kifakadt, és az akaraterőt hiányolta a játékosokból. Mi történt? Hogy sikerült ezt a fordulatot elérni?
– Ennek a sikernek több összetevője volt. Történt egy fegyelmezetlenség október környékén. Volt még hátra három forduló, én pedig az egyik meghatározó játékost kiraktam a csapatból. Nálam a rend, a fegyelem és az alázat nagyon fontos, ebben az úriemberben ezek nem voltak meg. Kezdőjátékosom volt, de visszaraktam őt az U18-ba. Utána még volt két mérkőzésünk ősszel, Pécsen nyertünk három-nullra, és győztünk a Honvéd ellen is egy-nullra, így bekerültünk a rájátszásba. Az úriember látta, hogy nélküle is működik ez a szerkezet. Januárban ugyanúgy beállt a sorba, most megint kezdőjátékos, és semmi gond nincs vele – kezdte Lipcsei Péter.

– Sokszor az is gondot jelent, hogy egy edző megteheti-e ezt. Nagyon fontos, hogy az edző ebben teljesen szabad kezet kapjon, igaz?
– Abszolút. Nálam aki jól teljesít, az fog játszani. Tizenhat játékosom volt, plusz két kapus, ebből kellett válogatnom. Úgy gondolom, most tavasszal nagyon jól dolgoztak a srácok. Decemberben két játékosom is profi szerződést kapott, Haris Attila és Popov Patrik. Előtte nyáron pedig Csilus Ádám is. Úgy gondolom, egy picit ez is motiválta a játékosokat, hogy nekik sikerült, látták, hogy érdemes hajtani. Utána januárban volt egy nagyon jó, kemény felkészülésünk, majd edzőmérkőzést játszottunk nyolc NB III-as csapat ellen, aztán jött az első bajnoki, ahol nagyon jól szerepelt a csapat.

– A tél elején az mondta, hiányolja az akaraterőt a játékosokból. Hogy sikerült ezt a fajta hozzáállást megváltoztatnia?
– Ez csapatmunka volt, hiszen az első kerettel együtt dolgoztunk, beleértve az erőnléti edzőket és az én kollégáimat is. Jött ez az új katapultrendszer, amivel a játékosokat minden egyes mérkőzésen mérik, ezáltal lehet látni feketén-fehéren, hogy mennyit fut, mennyit sprintel, és amikor vége a meccsnek, ezt elemzik, én megkapom e-mailben, a srácok pedig hétfőn, az edzésen szembesítve vannak ezzel. Minket be lehet csapni, de úgy gondolom ezeket a rendszereket már nem. Volt egy ominózus eset még ősszel, amikor egy játékosom négyezer-ötszáz métert tett meg, most pedig már kilenc-tízezer métert fut. Ez csak az akaratról szól, másról nem.

– Akkor ezeknek a technikai eszközöknek a használata nagy segítség lehet?
– Igen, mindenképpen. Tudjuk mérni a teljesítményt, és minden mérkőzésről megvannak az adatok. Természetesen ott van a másik motiváció is, hogy az első csapat most nagyon szárnyal, bármelyik pillanatban be lehet kerülni.

– Ezek a gyerekek már érzik, mit jelent a Fradi játékosának lenni?
– Nagyon remélem. Bár van még három mérkőzésünk, azt gondolom, azt sem szabad félvállról venni. Lesz egy Ligakupa-elődöntője még az első csapatnak, ahol szerintem számítanak a játékosaimra, de nekünk is van még három fordulónk, amit szeretnénk behúzni.

– Szakmai értelemben hogyan tartják a kapcsolatot, mi az együttműködés módszere Thomas Doll-lal?
– Ő nem mondja meg nekünk, mit csináljunk, de mi majdnem minden edzésen kint vagyunk a kollégámmal, Dejan Milovanoviccsal és a két erőnléti edzővel, Tímár Ádámmal és Bali Péterrel konzultálva mindig megbeszéljük, mit kell csinálni. De inkább a felkészülés volt keményebb, az hasonló volt az első csapatéhoz.

– Úgy érzi, sokat sikerült fejleszteniük a játékosok erőállapotán?
– Igen, ezt megtanultam az előző edzőimtől, és mondtam a játékosaimnak is, hogy én csak ebben hiszek. Azt szoktam nekik mondani, hogy amikor majd az aranyérmet a nyakukba akasztják, akkor megtudják, miért kellett ilyen keményen dolgozni.

– Thomas Doll most milyen játékstílusban szerepelteti a Ferencvárost? Önnek is ugyanezt kell játszatnia, vagy ebben teljesen szabad kezet kap?
– Teljesen szabad kezet kaptam, de ugyanazt a játékrendszert alkalmazzuk, mint az első csapat. Mindig felhívom a játékosaim figyelmét, hogy olyanoktól vegyenek példát, mint Gera Zoltán, Gyömbér Gábor, vagy Hajnal Tamás, akik minden edzés előtt harminc-negyven perccel kijönnek, a konditeremben vannak, úgy, hogy senki nem mondja ezt nekik. Ők ezt látják, hiszen egy folyosón öltözünk velük, és szerintem mindenképp példamutató ez a három játékos, mind a pályán, mind a pályán kívül.

– Akkor nagyon látványos és hatalmas fejlődés volt a tavasz számukra…
– Igen, mi is meglepődtünk, de azért tudtuk, milyen munkát végeztünk. Arra nem számítottam, hogy tizenegy mérkőzésből tízet megnyer a csapat. Arra számítottam, hogy ott leszünk az első háromban, de hogy bajnokságot is nyerhetünk, azt nem gondoltam volna. Nagyon örülünk neki.

– Akkor az ön kedve is sokkal jobb? Ezt a pozíciót vonzónak érzi?
– Abszolút boldog vagyok, és a legfontosabb az, hogy nyugodtan lehet dolgozni, ehhez minden körülmény adott. Jelen pillanatban a munka nagyon jól megy.

– Mit gondol, milyen versenyeztetési rendszerben volna érdemes folytatni?
– Nem tudjuk még, mi lesz ezzel a korosztállyal. Az U21-es korosztály megszűnik, marad a 19, és a 17. Én azt mondom, ezeknek a játékosoknak most már kell a felnőtt futball, ha én dönthetnék, azt mondanám, ezt a korosztályt az NB III-ban kéne indítani. Vannak játékosok, akiknek még sok lehet az NB II, de a felnőtt futball nagyon kéne nekik. Jövőre a kilencvenhetesek lesznek U19-ben, nálam vannak kilencvenhatosok, és három kilencvenötös. Ha már megnyertem a bajnokságot, akkor tíz játékossal mi lesz? Ez nehéz kérdés, de remélem hogy majd az MLSZ eldönti néhány héten belül.

– A Fradi utánpótlásban régóta kellett várni erre a sikerre. Ez mekkora lökést ad? Meddig tervez ezen a kispadon?
– Nagyon jól érzem magam, jó itt dolgozni, minden feltétel adott, úgyhogy majd meglátjuk, mit hoz majd az élet.

– Mit gondol, ebből a bajnokcsapatból hányan fognak tartósan megmaradni a Ferencvárosban?
– Nagyon remélem, hogy minél többen, és az is örömmel tölt el, hogy négy játékosom benne van a harmincötös keretben az U20-as világbajnokságra. Remélem, minél többen fognak majd a Ferencváros első csapatában is játszani.

Olvasói sztorik