NB I

Polekszics dühös a szurkolókra

A PMFC kapusa szerint a nézőtéri balhé miatt Montenegró számára véget ért a selejtezősorozat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt fordulóban az Európa-bajnoki selejtezők aktuális botránya Podgoricában történt, ahol a mérkőzés elején petárda találta el az orosz Akinfejev kapust, majd a 66. percben félbeszakadt a meccs. A montenegróiak hálóőre, a Pécsi MFC-ben szereplő Vukasin Polekszics 0-0-s állásnál büntetőt hárított, majd elszabadult a pokol a stadionban. A 31-szeres válogatott kapus a DigiSport televízió reggeli műsorában elevenítette fel a történteket.

– A montenegrói ultrák fanatikusak, de tapasztalt már tőlük ennyire szélsőséges viselkedést?
– Nagyjából minden hazai meccsünkön történt valami. Olyan még nem volt, mint most, hogy félbeszakadt a mérkőzés, de mindig van valamilyen káosz. Nagyon fanatikusak a szurkolók, de ez túl sok volt – kezdte Vukasin Polekszics.

– Lehetett arra számítani, hogy ez egy balhés meccs lesz?
– Hasonlóra lehetett számítani, de ezt senki nem gondolta. Mi, játékosok egy komoly rangadóra készültünk, hiszen az orosz csapat az egyik legjobb Európában. Majdnem sikerült bravúr elérni, de néhány ember hülyesége miatt büntetést fogunk kapni.

– Az orosz kapust már a második percben eltalálta egy petárda, és meg is állt a mérkőzés. Akkor már beszéltek arról, hogy ez a meccs esetleg nem folytatódik?
– Már akkor az emberek kilencven százaléka azt mondta, hogy szerinte nem lesz folytatás, de azért reméltük, hogy folytatni tudjuk. Az oroszok nem akarták folytatni, Fabio Capello sem, de kaptak egy hívást az UEFA-tól, hogy muszáj folytatni a játékot. Mi örültünk, az oroszok nem annyira, de sajnos a második félidőben már beszüntették a meccset.

– Duplán bosszantó lehet, hiszen a mérkőzés lefújása előtt egy perccel kivédte Sirokov büntetőjét. Szerencséje volt, vagy megérezte, hova jön a lövés?
– Kicsit üresebben hagytam neki az egyik oldalt, és gondolom, azt hitte, hogy oda fogok vetődni. Szerencsére azonban túljártam az eszén, és eltaláltam az irányt. Sikerült a trükk, és megfogtam a lövést.

– Mennyire dühös a szurkolókra?
– Addig az oroszoknak volt három-négy zicceruk, plusz a büntető, és ilyenkor benne van a fociban, hogy a másik csapat szerez gólt. A tizenegyes után felpörgött a csapat, és benne volt, hogy megverjük az oroszokat. Így viszont biztosan három-nullra kikapunk, és az is lehet, hogy pontlevonás, valamint zárt kapus meccs is jön. Számunkra sajnos így vége a selejtezőnek.

– Mit szóltak a játékostársak, például a Roma és Juventus korábbi támadója, Mirko Vucinic?
– Neki és még néhány rutinos játékosnak a legnehezebb, mert nekünk szinte az utolsó lehetőségünk volt kijutni egy Európa-bajnokságra. Nekünk, idősebbeknek nagyon rosszul esett ez, és emiatt nagyon ideges voltam.

– Montenegróban egyébként milyenek a nézőtéri biztonsági intézkedések?
– Megmondom őszintén, hogy nagyon rosszak. Ismerek szurkolókat, akik mondták, hogy voltak olyanok, akiknek meg sem nézték a jegyét, csak úgy bementek, és bármit be tudtak vinni. Remélem, ráébrednek, hogy ez így nem mehet tovább. A történtek ellenére nem fogunk leülni és sírni. Bárhogy dönt az UEFA, mi ugyanúgy fogunk tovább küzdeni.

– Ennek fényében mit szól a magyar szigorhoz a stadionokat illetően? Támogatja a szurkolói kártyát?
– Nálunk is volt szurkolói kártya, de nem történt semmi. Nagyon nehéz szurkolók nélkül játszani. Szokott lenni a kapu mögött ötszáz-ezer ember, akik énekelnek egész meccsen. Aki azonban szereti a klubot, az úgyis kijön a mérkőzésre. Remélem, hogy előbb-utóbb az MLSZ részéről is lesz valamilyen megegyezés.

– Robert Jarni vezetőedzővel nagy bennmaradási hajrába kezdtek Pécsett. Mit gondol, sikerül kiharcolni az élvonalbeli tagságot?
– A csapat a télen megerősödött, és négy forduló alatt hét pontot szereztünk, ami jó. Nem szabad azonban megállni, hiszen még mindig veszélyben vagyunk. Ugyanígy fogunk küzdeni tovább, nem szeretnék kiesni az NB I-ből.

– Korábban voltak anyagi gondok a klubnál. Most minden rendben a fizetésekkel?
– Mindent időben megkapunk, és nincs most semmi probléma.

– Meddig tervez a PMFC-nél? Hogy látja a jövőjét Magyarországon?
– Még hároméves szerződésem van a Pécsnél. Most elsősorban a bennmaradásra koncentrálok, de azt mindenki tudja, hogy a futballban semmi sem biztos. Ki tudja, lehet, hogy jön nyáron valamilyen komoly ajánlat, és távoznom kell. Harminckét éves vagyok, ami szerintem a legjobb kor egy kapusnak. Szűcs Lajos negyvenegy évesen még véd, és remélem, hogy én is sokáig fogok. Lehet, hogy jön valami komoly ajánlat, aztán meglátjuk. A legfontosabb azonban most, hogy bennmaradjunk a Péccsel.

Olvasói sztorik