NB I

Az ellenszenves sastól az eltiltott méhecskéig

Nemrég mutatták be az új Fradi-sast; valószínűleg nem repül olyan jól, mint a Lazio madara.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön a sajtó nyilvánossága előtt mutatták be a Ferencváros megújult kabalafiguráját, az új Fradi-sast. A modernebb külsőbe bújtatott madár szórakoztatja ezentúl a Groupama Aréna közönségét, bár az internetes szurkolói reakciókból kiindulva lehet, hogy kell még egy kis idő, mire a nézők megszokják az új látványosságot.

A szurkolók meccsre járó, illetve nem járó csoportjainak többsége egyértelműen ellenszenvét fejezte ki az új figurával szemben. Egyes vélemények szerint a régi sast nem kellett volna lecserélni, mások pedig azt kifogásolták, hogy bár egy modern figurát ígértek, az eredmény nem felel meg ennek.

A hazai mezőnyben messze a legnagyobb visszhangot váltotta ki a Fradi-sas, pedig nem ez az egyetlen kabalafigura az élvonalban.

Talán sokan ismerik Gedeont, a gúnárt, amely az MTK csapatának meccsein bukkan fel a pálya mellett. 2012 őszén mutatták be a nagyérdeműnek, azóta nem egy örökrangadót végigizgult már régi sas barátjával.

Mintegy egy évvel később a Videotonnál is „leigazoltak” egy kabalaállatot, egy róka személyében. A Kecskemét elleni bajnokin debütáló Stopli szintén állandó résztvevőjévé vált a hazai meccseknek.

Diósgyőrben tavaly év végén döntöttek úgy a vezetők, hogy egy újabb látványelemmel dobják fel a hazai találkozókat. A döntésbe a szurkolókat is bevonták, szavazás alapján választották ki a jelöltek közül a legalkalmasabbat. Volt köztük tigris, főnix, ördög és oroszlán is, de a befutó „a fanatizmust és harci szellemet szimbolizáló, a diósgyőri hagyományokat tiszteletben tartó” lovag lett.

Néhány évvel ezelőtt Szombathelyen is felbukkant egy régről már jól ismert kabalaállat, egy buldog. A Hali két lábon járó négylábúja azonban csak egy ideig volt a csapat szolgálatában, az elmúlt időszakban ismét nyoma veszett a stadionból.

Külföldön az élő állat a divat

Az olasz Lazio csapatánál nagy tiszteletnek örvend Olimpia, a sas, akit minden hazai meccs előtt körberöptetnek a stadionban, és egy-egy győzelem után is produkálja magát a szurkolóknak. Természetesen ahány csodálója van a gyönyörű állatnak, annyi ellenvélemény is érkezik: az állatvédők jó ideje hevesen támadják a klubot, ugyanis szerintük nem kellene az állatot olyan közegnek kitenni, mint a torkaszakadtából szurkoló Lazio-fanatikusok.

A német 1. FC Köln csapatát sem véletlenül hívják kecskéseknek. Az együttes kabalája, Hennes minden hazai találkozót a helyszínen néz végig. A kecske igazi jelképe a klubnak: csakúgy, mint a Lazio madara, ő is szerepel az egyesület címerében. Hogy mekkora tiszteletnek örvend, azt jól mutatja, hogy amikor legutóbb a csapat játékosa, Anthony Ujah gólját követően szarvánál fogva ragadta meg az állatot, a szurkolók szinte azonnal a gólszerzőjük ellen fordultak. Ujah később hivatalosan is bocsánatot kért túlzott gólöröméért.

A Burnley kabalafigurája is komoly hírnévre tett szert néhány évvel ezelőtt. Ugyan az angol együttesnél nem élő állat szórakoztatja a közönséget, Bertie méh esete mégis bejárta a világsajtót. Történt ugyanis, hogy a Queens Park Rangers elleni bajnokin szemüveget mutatott a partjelző háta mögött. A közönség persze jót derült ezen, de a hangos reakció le is buktatta a sárga-fekete csíkos zümit, akit a játékvezető emiatt kiállított – nem vicc, a szövetség helyben hagyta a piros lapért járó egymeccses eltiltást!

Olvasói sztorik