NB I

Kutasi volt a bundafőnök?

Többen is az elhunyt klubigazgató szerepéről beszéltek a pénteki REAC-os tárgyaláson.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Péntek délelőtt folytatódott az ún. REAC-os bundaügy tárgyalássorozata a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületében. Ezúttal Cseri Gergő, Erős Károly, Kapcsos Vince, Pomper Tibor és Horváth Gábor vádlotti vallomásának meghallgatására került sor.

Cseri Gergő

Cseri Gergő nem kívánt felszólalni, ezért a bíró felolvasta az írásbeli vallomását. Elárulta, hogy csak akkor kapták meg a jogos prémiumukat Rákospalotán, ha a következő szezonra is aláírták a szerződésüket, ezzel kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Kutasi Róbert klubigazgató önállóan, ellentmondást nem tűrően vezette az egyesületet, sokszor beleszólt az összeállításba és a taktikába, nem ritkán egy órával az adott meccs kezdése előtt. Aki nem az ő elképzelései szerint cselekedett, azt a tartalékok közé száműzte, vagy egyszerűen elküldte a klubtól.

A Honvéd–REAC (5-0) Ligakupa-meccs előtt kiküldte a fiatalokat az öltözőből, az idősebb játékosokat pedig arra utasította, hogy veszítsék el a találkozót, ezért mindenki 100 ezer forintot fog kapni. Felszólított mindenkit, hogy aki ezzel nem ért egyet, az menjen ki, de mindenki maradt. Az elvesztett mérkőzés másnapján megkapták a pénzt. Cseri szerint az utasítás felesleges volt, mert a Honvéd egyébként is sokkal jobb csapat volt. Hozzátette: nem tudta, hogy ezzel megszegi a munkaszerződését.

A Zalaegerszeg–REAC (3-1) Ligakupa-meccsel, illetve a Zalaegerszeg–REAC (3-3), a REAC–MTK (0-4), és a Diósgyőr–REAC (2-1) bajnoki találkozóval kapcsolatban tagadta a vádakat, és hangsúlyozta, hogy akik megvádolták, azok rendszerint ellentmondásosan nyilatkoztak. A Cseri Gergő írásbeli vallomásában foglaltakra Aczél Zoltán nem kívánt reagálni.

Erős Károly

Erős Károly is írásban tett vallomást, de előbb a nyomozati szakaszban elmondottakat idézte fel a bíró. Annak idején elhangzott, hogy ő is kapott 100 ezer forintot a Honvéd–REAC (5-0) meccs után, de ezt – állítása szerint – a korábbi továbbjutásért adták neki, és mindenkinek járt, nem csak annak, akik játszott a kispestiek ellen. A találkozó manipulálásáról nem volt tudomása. Bevallotta, hogy később, egy másik mérkőzés után kapott 100 ezret Sallai Balázstól, de abban a bundázásban sem volt benne, nem tudott róla, és a pályán minden meccsen a lehető legjobb teljesítményt nyújtotta. Meggondolatlan volt, amikor átvette a pénzt, és rá sem kérdezett, miért kapja. Szerinte Sallai Balázs és Horváth Gábor bosszúból keverték bele az egész ügybe. Felidézte, hogy fizetésnapon Marika néni hozta át Forgács József gyárából a pénzt borítékban. Minden döntési joggal Kutasi Róbert rendelkezett – de olykor egyeztetett Forgáccsal –, a fiatalokat rendszeresen nyírta, azt mondta, el kell taposni őket.

Később jelezte, hogy szeretne együttműködni a nyomozókkal, és beismerő vallomást tett. Elismerte, hogy Sallai vagy Kutasi a Honvéd–REAC találkozó előtt megkereste, és említette neki a bundázást, de nem volt szükségük különös erőfeszítésre a vereséghez, mert a kispestiek jobbak voltak náluk. Ő úgy emlékezett, hogy rögtön a meccs után megkapták a manipulációért járó pénzt, Rákospalotán. A Zalaegerszeg–REAC (3-3) mérkőzés előtt Sallai Balázs említette neki a csalást, amit ő szintén elfogadott, de az eredmény nem a kívánalmaknak megfelelően alakult, ezért ezúttal nem kaptak pénzt. Később a Kaposvár elleni vereségért is kapott 100 ezer forintot Sallaitól, illetve beszámolt a Kecskemét–REAC (5-3) bajnoki mérkőzés manipulálásáért.

Kutasi a REAC–Siófok (3-1) meccs előtt közölte, hogy ha nem győznek, abban a hónapban nem kapnak fizetést, de Sallai a kezdés előtt azt mondta Erős Károlynak: „Nyugi, nem kell izgulni, el van intézve, hogy a Siófok veszíteni fog”.

A most benyújtott írásbeli vallomásában elmondta, hogy soha nem írt alá munkaszerződést a REAC-nál, tehát a megállapodása hamisított, nem az ő aláírása szerepel rajta, vagyis nem is tudta megszegni. Kutasi Róbert annak idején kijelentette, hogy a Honvéd elleni, idegenbeli döntetlenért csak akkor kapják meg a prémiumot, ha elveszítik a kispestiek elleni Ligakupa-mérkőzést.

Az ügyész felidézte, hogy igazságügyi írásszakértői vélemény Erős Károly aláírásával kapcsolatban a védőügyvédi javaslat ellenére nem készült, de a munkaviszony akkor is létrejött, ha nem ő írta a megállapodást, hiszen a játékos munkába lépett azzal, hogy szerepelt a meccseken. Dányi Szilárd hangsúlyozta, hogy védence azt a bizonyos szerződést nem írta alá, ezért meg sem szeghette.

Frissítve, 11.40-kor:

Kapcsos Vince

Kapcsos Vince is írásban nyújtotta be a vallomását, de kérdésekre nem válaszolt. Először az ő esetében is a korábban elmondottakat idézte fel a bíró. A szerződéses viszony rendkívül kusza volt, saját példányt például nem is kapott. Rákospalotai karrierje végén fél évig pénz nélkül maradt, ez volt számára az utolsó lökés. Ő is ugyanazt mondta a Honvéd–REAC Ligakupa-mérkőzésről, amit korábban Cseri Gergő. Kutasi azt javasolta nekik: ha valaki kérdezi, miért kapnak pénzt egy vesztes meccs után, mondják, hogy az az 1-1-es bajnoki találkozó prémiuma.

Több meccs eredményének befolyásolását bevallotta, egy esetben Lázár Mátyás ajánlotta nekik a bundapénzt. Az is elhangzott, hogy a manipulált MTK–REAC mérkőzés előtt Urbán Gábor és Koltai Tamás is részt vett a megbeszélésen – a vádlottak ekkor egymás között zúgolódva hiányolták az említett két játékost a soraikból…

Ezután jött a mostani vallomásának felolvasása. Felidézte, hogy már az első fizetésnapon szembesítették, hogy a pénzügyekkel nem lesz minden rendben a REAC-nál, a néhai Kutasi Róbert további stiklijeiről írt a rákospalotai klub első válogatott játékosa, akit Lothar Matthäus küldött pályára csereként, tíz percre az Antigua és Barbuda elleni edzőmeccsen. Több év keserűsége eredményezte azt Kapcsosnál, hogy igent mondott az első bundaajánlatra, amely éppen a klubigazgatótól érkezett. Annak idején azért nem leplezte le a sportvezetőt, mert tartott tőle, hogy megvetéssel kell szembesülnie a sportágban. A klubja, és annak vezetője által átvágott, emiatt hitehagyott, csalódott, a pénztelenség miatt pedig elkeseredett emberként jellemezte korabeli önmagát.

Korábbi vallomásához képest most kijelentette, hogy a Lázár Mátyással való találkozásának nem volt köze a manipulációhoz. Aczél Zoltán ezúttal sem kívánt hozzászólni a vallomáshoz, Torma Gábor és Somorjai Tamás pedig tagadta, hogy bent lettek volna az öltözőben a Honvéd meccs előtt.

A bíró kérdésére Aczél Zoltán elmondta, nem tudott róla, hogy ilyen rossz körülmények közé voltak kényszerítve a játékosok Kutasi részéről, ezekkel csak most szembesült. Hangsúlyozta: korábbi játékosai vallomásaiban – ebben a témakörben – nem hallotta a nevét, ő annak idején nem adott utasítást, nem fenyegetett senkit, és nem tudott ilyenfajta problémákról. Az elkeseredett, csalódott játékosok nem panaszkodtak neki, nem látta annyira vészesnek a helyzetet, nem érzett temetői hangulatot, annál is inkább, hiszen két évig bennmaradtak az élvonalban. Kutasi az ő edzői időszakában biztosan nem szólt bele a szakmai dolgokba, csak egyszer. Akkor papírra leírt egy általa elképzelt kezdőcsapatot, amire Aczél mondta, hogy jó elképzelés, de keressen magának új edzőt.

Pomper Tibor

A bíró megemlítette, hogy egy 2011 novemberében elkövetett rongálás vétsége miatt zajlott eljárás Pomper ellen. A nyomozati szakaszban két meccsel kapcsolatban beismerte a bundázást, és elmondta, hogy a REAC-nál a labda puha volt, az öltöző pedig koszos, ráadásul a többi klubhoz képest kevesebb volt a fizetést, a prémiumról nem is beszélve. Arra nem emlékszik, hogy Kenesei Zoltánnal és Lázár Mátyással valaha mérkőzések befolyásolásáról beszélt volna.

A bíró szünetet rendelt el, folytatás 13:15-kor.

Frissítve, 14.00-kor:

Horváth Gábor

Horváth Gábor jelezte, hogy nem akar vallomást tenni és kérdésekre sem válaszol, csupán egy korábbi állítását szeretné korrigálni. Torma Gáborról azt mondta korábban részese volt a Honvéd–REAC meccs fogadási csalásának, de később rájött, hogy egykori csapattársa nem is szerepelt azon a bizonyos mérkőzésen, ezért ezt most visszavonta. Megtudhattuk még tőle, hogy libanoni a felesége, illetve kéri, hogy a távollétében folytatódjon az eljárás, mert itthon nem talál munkát, ezért külföldön próbálkozna.

A nyomozati szakaszban Horváth azt mondta, hogy Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás társaságában annak idején – körülbelül öt évvel ezelőtt – rendszeresen fogyasztottak kábítószert. A bundázásba őt is Sallai Balázs szervezte be.

Olvasói sztorik