Hírek

Hivatali visszaélés a bundaügyben?

Rangadó
Rangadó

2015. 02. 06. 11:51

A nyomozók megpróbálták rávenni a gyanúsítottakat, hogy váltsák le a védőügyvédjüket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Péntek délelőtt Horváth Gábor koronatanú meghallgatásával folytatódott a nemzetközi bundaügy tárgyalássorozata a Fővárosi Törvényszéken. A Siófok, a Diósgyőr és a REAC egykori játékosa – aki a hazai bundaügyben vádlottként érintett – a védőügyvédek közül először Zamecsnik Péter kérdéseire válaszolt.

Elmondta, hogy Tan Seet Eng elsőrendű vádlottat nem ismeri, és nincs róla tudomása, hogy bármikor adott-e utasítást a jelenlegi ügy vádlottjainak. A bűnszervezetnek nem volt tagja, annak külföldi szereplői közül csak Admir Szuljicsot ismeri, vele Zágrábban találkozott, ahol Szuljics megpróbálta megvesztegetni, de ő elutasította. Nem volt tanúja, hogy Kenesei Zoltán, Lázár Mátyás és Schultz László mennyivel, hol és milyen meccsekre fogadott, és nincs is ezekről tudomása.

A tanú ismét megerősítette, hogy Wilson Ray Perumal megkérdezte az egyik finnországi meccs előtt, hogy nem befolyásolná-e az eredményt, de Kenesei és a többi magyar vádlott részéről ilyesmit soha nem tapasztalt. A vádiratban szereplő Lecce–Lazio meccs időpontjában nem tartózkodott Olaszországban, és nincs róla tudomása, hogy a vádlottak közreműködtek a bajnoki találkozó megbundázásában. Amit erről a mérkőzésről az ügyészségnek mondott, mindössze kitaláció.

– Ebben a társaságban soha nem tudtam, mikor mondanak igazat. Sokszor be lettem csapva, sokszor csak viccelődtek velem – utalt Keneseire, Lázárra és társaira a tanú.

Ismét elmondta, hogy arra a bizonyos Serie A-s meccsre négyezer euróval fogadtak, nyertek, de számára sosem fizették ki az összeget.

Lőrincz Márton kérdésére Horváth elmondta, hogy Borgulya Istvánnal kevés alkalommal találkoztak, olyasmit sosem tapasztalt, hogy a vádlott nagy összegű készpénzt adott vagy vett át, illetve ilyesmiről beszélt volna. Az ő jelenlétében mérkőzésekre nem fogadott és utasítást sem adott senkinek.

A vádlottak kérdései következtek. A tanú elmondta, Kenesei Zoltán arról érdeklődött tőle Finnországban, hogy néz ki Roger (vagyis Perumal), mivel korábban nem ismerte. Rónaszéki Zsuzsanna a nyomozati szakaszban készült ügyészségi jegyzőkönyvek fonákságaira hívta fel a figyelmet, illetve rávilágított, hogy a Perumal- és a Horváth-féle vallomásokban is több olyan emberrel kapcsolatban szerepelnek súlyos, terhelő megjegyzések, akiket még tanúként sem hallgatott meg az ügyészség.

– Tudjuk, hogy ezek az emberek milyen kötődésű helyeken dolgoztak akkoriban… – jegyezte meg Rónaszéki. Erre reagálva Kenesei ismét szót kért, és észrevételezte, hogy Horváth bundaábrája nagyjából ötven nevet tartalmaz, de közülük rengeteget figyelmen kívül hagytak a nyomozók.

Az MTK–Békéscsaba U19-es meccsel kapcsolatban feltett kérdésekre a tanú nagyon óvatosan válaszolt, mert ennek a megbundázásában saját bevallása szerint ő is benne volt, de nem akarta magát bűncselekménnyel vádolni. Állítása szerint Dányi Márk benne volt a csalásban, Budás Gergőt viszont nem ismeri fel. Kenesei Zoltán és a többi vádlott – Dányin kívül – nem volt érintett ebben a manipulációban.

Az ügyész kérdései következtek az utánpótlás-mérkőzéssel kapcsolatban, majd a tanú egy idő után engedélyt kért, hogy leüljön, mert állítólag görcsölt a vádlija. Ismét elmondta, hogy Keneseivel vagy Lázárral soha nem beszélt konkrét meccsmanipulációról, és a vallomása előtt sem egyeztetett velük.

Zamecsnik Péter észrevételezte, hogy az ügyész a bíró figyelmeztetése ellenére folyamatosan olyan kérdéseket tett fel Horváthnak, amire válaszként saját magát bűncselekménnyel kellett volna vádolnia.

Schultz László elmesélte, hogy amikor hazahozták Peruból és 72 órára őrizetbe került, a nyomozók azt mondták neki: ha Kenesei Zoltánra nézve terhelő vallomást tesz, akkor gyorsan lezárul számára az egész ügy, ha viszont nem, akkor elég sokáig el fog húzódni… Végül utóbbi valósult meg.

Zamecsnik Péter elmesélte: a gyanúsítottakat arra próbálták rábírni a vádhatóság emberei a nyomozati szakaszban, hogy váljanak meg a védőügyvédeiktől, mert a védekezési stílusuk, taktikájuk nem tetszett nekik. Ezt hivatali visszaélésnek tartja, amire figyelmeztette is a nyomozókat annak idején, és utána már ilyesmi nem történt. Kenesei Zoltán mellé egy beépített rendőrt raktak a fogdába, aki szintén azt magyarázta neki, hogy ügyvédet kellene váltania. Lázár Mátyás arról számolt be, hogy az egyik nyomozó közölte vele: ha Zamecsnik mellett marad, sokáig be lesz zárva… Schultz László hasonló történetet mesélt.

Cs. Jánost arról győzködték, hogy terhelje Keneseit és Lázárt, akkor már este hazamehet. M. Tamás családját hívogatták telefonon, hogy vegyék rá a gyanúsítottat a vallomástételre, mondjon bármit, majd ők alátámasztják.

Ezt követően a bíró felolvasta Horváth Gábor korábbi vallomásait. Ebben elhangzott, hogy hónapokig nem kapott fizetést, de gyakran járt szórakozni, és ilyenkor kokaint fogyasztott.

– Amikor részeg vagyok, mindenkit felhívok, és beszélek minden hülyeséget – mondta annak idején Horváth, aki ezúttal is azzal hárította el a korábbi és a mostani vallomásai közti különbségek okait firtató kérdéseket, hogy akkoriban nagyon rosszul érezte magát a fogdában és a kihallgatásokon.

Frissítés 1:

Horváth már hétfőn is elmondta, hogy megfelelt a finn próbajátékon, de végül nem kapott szerződést, mert megszűnt a Tampere United. Éppen ezért a menedzsereként tevékenykedő Keneseitől néhány alkalommal kapott 2500-3000 eurót a nyári átigazolási időszak kezdetéig. Mindeközben a diósgyőri fizetése papíron 500 ezer forint volt, ezért a bíró megkérdezte: jobban járt azzal, hogy nem futballozott? Az unalmas percek egyhangúságát Nyilas Levente egy poénnal törte meg, amikor hozzátette: „lehet, hogy néhány embernek tényleg jobb, ha maga nem focizik…”

Ezután egy szóvicc következett a bírótól, miszerint a kenőpénz ebben az esetben csak azért kenőpénz, mert a Kenő becenévre hallgató Kenesei Zoltántól kapta…

Ismét Zamecsnik Péter szólalt fel, aki a vissza-visszatérő védői téma kapcsán elmondta: be fog szerezni egy okiratot, ami bizonyítja, a nyomozóhatóság rendőr tagjai miként fenyegették meg az egyik ügyvédet!

Aki a félórás ebédszünetben nem igyekezett, annak a büfében semmi nem jutott, mert közintézményről és péntekről lévén szó, délután 1 óra előtt bezárt…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Mario Mandzukic of Croatia during the 2018 FIFA World Cup Russia Final match between France and Croatia at the Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia(Photo by VI Images via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.