NB I

A politika kibabrált a paksiakkal

Nem könnyű lenyelniük, hogy az MVM-et egy stabil középcsapattól átvezényelték a kiesőjelölthöz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Stabil, kiesési gondok nélküli középcsapat az élvonalban a Paksi FC, amely jelenleg a hatodik helyen áll. Télen elvesztették névadó főszponzorukat és válogatott játékosukat, de változatlanul a száz százalékig magyar keretben hisznek. Nyáron talán elkezdhetik felújítani a stadionjukat – minderről a DigiSport televízió reggeli műsorában beszélt Csertői Aurél vezetőedző és Haraszti Zsolt ügyvezető.

– Nem indult jól a tavasz, először döntetlen kilenc mezőnyjátékossal szemben, majd vereség. Mi volt a hiba?
Csertői Aurél: – Nem volt meg bennünk az a tűz, amit elvártam, illetve voltak olyan egyéni hibák is, amelyek befolyásolták a mérkőzést. Ragyogó felkészülésen vagyunk túl, és szerettünk volna előbbre lépni. A két meccs alatt realizálódott, hogy ez sokkal nehezebb lesz, de még mindig az a cél, hogy feljebb jussunk a tabellán. Most több bravúrra lesz szükségünk ehhez. Az első mérkőzésen egy nagyon masszívan védekező ellenféllel egy-egyet játszottunk, uraltuk a játékot, de a gólhelyzeteket nem tudtuk értékesíteni. Ezután a második helyen lévő MTK-val mérkőztünk meg, játékban hasonló szintet mutattunk, viszont három kapura lövésből három gólt kaptunk. Valahogy ki kell másznunk ebből a szerencsétlen helyzetből, egy kicsit többet kell tennünk azért, hogy átlendüljünk ezen a holtponton.

– Különös edzői feladat, hogy ilyen körülmények között is a legjobbat kell kihozni a csapatból. Ehhez képest a tabellán most sem áll rossz helyen a Paks…
– Igaz, de a tabella nem ugyanaz, mint amit a pályán szeretnénk látni. Az őszi szezont nem kell megmagyaráznunk, az parádésra sikerült. De nem lehetünk soha elégedettek azzal, amit mutatunk, mert tudjuk, hogy ennél több van bennünk. Amit ősszel bemutattunk, azt szeretnénk tavasszal is. Remélem, hogy ez sikerülni is fog, és gyorsan jön majd az első győzelem, ami átlendíti a csapatot ezen a negatív szereplésen. Reálisan nézzük a tabellát, a játékosállományunkat és az ellenfeleinket, azért még így is egy nagyon jó helyezés ez a hatodik, és a huszonnyolc pont is elég jó.

– Ha biztonságban van egy csapat, és nagy kilengés már nem lehetséges a tabellán, akkor célszerű építkezni?
– Nagyon nem kell építeni a csapatot, de vannak új játékosok, akiket szeretnénk beépíteni. Ezt mindig az fogja eldönteni, hogy milyen formában vannak, és kik játszanak jól. Nem teszünk különbséget, akik jól teljesítenek, azok fognak játszani a csapatban. De valóban adódik a kérdés, hogy ha nem tudjuk megcélozni a bravúrkategóriát, az érmes helyet, akkor nyerünk fél évet arra, hogy egy hosszabb távú célra tudjuk építeni a csapatot.

– Sok olyan csapat van az NB I-ben, amelynek kezdőjében alig szerepelnek magyarok. Mit gondol erről?
– A magyar futballt mi nem tudjuk megreformálni. Persze vannak törekvéseink, amiket először a saját házunk táján kezdünk meg. Vannak nagyon értékes magyar futballisták, de vannak hiányposztok, ahol szükség lehet jó külföldi játékosra. Nemzetközi szinten valóban elfogadott, hogy külföldi játékost igazolnak, és én teljesen megértem őket, de valamiféle szintet fel kell állítani, hogy jó játékosok jöjjenek Magyarországra, sőt én a számukat is korlátoznám. Úgy gondolom, a magyar foci akkor léphet előbbre, ha magyar játékosok szerepelnek. Ha magyar fiatalok nem játszanak, akkor ki fog majd szerepelni a válogatottban?

– Mivel lenne elégedett tavasszal?
– Azt vallom, hogy Magyarországon az edzőket az alapján mérik, hogy a csapata hol szerepel, ezért fontos a helyezés. De ha a játékosokból önmagukhoz képest a száz százalékot tudom kihozni, akkor már elégedett vagyok, ezt pontban és helyezésben sem tudom meghatározni. Reálisan felmérve a játékosok tudását, jó erős középcsapat vagyunk, illetve az élmezőny aljához tartozunk.

– Mi a vezetés véleménye, a téli átigazolásokkal gyengült, erősödött, vagy stagnál a csapat?
Haraszti Zsolt: – Szerintem stagnál, hiszen az őszihez hasonló játékoskeretet tudtunk összerakni. Természetesen Fiola Attila távozása komoly érvágás volt, már csak azért is, mert saját nevelésű játékosunk.

– Miért nem sikerült őt megtartaniuk? Felcsúton jobb körülményeket tudnak biztosítani számára?
– Abszolút, hiszen lényegesen komolyabb gazdasági háttérrel rendelkezik a Felcsút, mint a Paks. Ha a főszponzorunk maradt volna, akkor sem tudjuk megtartani. Magyarországon már rengeteg klub elég komoly gazdasági háttérrel rendelkezik, és komolyabb fizetést tud kínálni, mint mi. Attila is a gazdasági dolgok miatt döntött így.

– A klubvezetésnek mi okoz majd fejtörést, ha a csapat szeretne előrelépni? Építeni a klubot és egy biztos anyagi hátteret létrehozni? Ilyen szempontból milyen perspektívák állnak most a Paks előtt?
– Nem gondoltuk volna, hogy főszponzor nélkül fogunk nekivágni ennek az időszaknak. Ennek a háttere politikai megfontolású volt, de ezt nekünk el kell fogadnunk. Kilenc évig támogattak minket, ezért nagyon hálásak lehetünk, de ennek ellenére nem könnyű lenyelni azt, hogy egy stabil hatodik helyezett csapattól egy kiesőjelölthöz mentek át. Azt gondolom, a Paksnak van jövője, hiszen amikor másodikok lettünk az NB I-ben és megnyertük a Ligakupát, akkor is kiesőjelöltnek tituláltak minket. Úgy gondolom, az országban teljesen elfogadott dolog, hogy a Paks magyarokból áll össze.

– Fontos koncepció, hogy ez a jövőben is megmaradjon?
– Abszolút. Azt gondolom, ezért vagyunk különlegesek az NB I-ben. Rengetegszer mondják, hogy magyar játékosokkal nem lehet komoly eredményeket elérni, én azt gondolom, ez nincs így. Csak olyan szakembereket szeretnénk alkalmazni a klubnál, akik ugyanígy gondolkodnak, mint mi. Most olyan játékoskeretünk van, ami szerintem jól összerakva mindig veszélyt fog jelenteni az elsőknek.

– Ha a csapat jövőjéről gondolkodnak, akkor van olyan játékos, akit mindenképpen meg szeretnének tartani? Van erre valamiféle tervük?
– A tervünk az, hogy hosszútávon kötjük a klubhoz ezeket a játékosokat, de ha olyan ajánlat érkezik értük, akkor nekünk el kell őket engednünk. A lényeg inkább az, hogy ezek a játékosok csak olyan csapatba távozzanak, ami számukra előrelépést jelent. A klubot inkább üzleti alapon kell működtetni, nem pedig politikai megfontolásokból.

– A stadionrekonstrukció elindulhat nyáron?
– Nem biztos, hogy nyáron el fog indulni. Nyolcszázmillió forintot kaptunk, de még folynak ez egyeztetések, engedélyek, ezektől függ majd.

Olvasói sztorik