NB I

Élmezőnyben az MTK akadémiája

Egy nemzetközi kutatás az európai TOP100-ba rangsorolta a szombathelyi és felcsúti utánpótlást is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A svájci független sportkutató intézet, a CIES legfrissebb kutatómunkájábanazt vizsgálta, melyek azok az európai klubok, amelyek a legtöbb futballistát adták Európa 31 legszínvonalasabb első osztályú bajnokságába. A szervezet a 15 és 21 közötti játékosok átigazolását vizsgálta azzal a feltétellel, hogy az adott futballista legalább három szezont teljesítsen ezekben a bajnokságokban.

Az eredmények alapján az Ajax a legnagyobb nevelő. A holland klub a tavalyi év összes átigazolási időszak végéig, azaz 2014. október 1-ig 77 játékost adott kontinensünk 31 ligájába. Kiemelkedő ez a szám, hiszen a második szerb Partizan Beograd 74-gyel, míg a harmadik Barcelona csak 57-tel követi. Érdekessége a százas listának, hogy a legjobb tízbe két horvát (Dinamo Zagreb, Hajduk Split), két szerb (Partizan, Crvena Zvezda) és egy cseh (Sparta Praha) is befért.

Három magyar is szerepel az élmezőnyben: az MTK 40 játékosával a francia Lyonnal és a holland Heerenveennel együtt holtversenyben a 15-17. helyen áll. A legjobb százban ott van még a Haladás és a Videoton is, 23-23 futballistával. A Videoton esetében nyilvánvalóan a felcsúti Puskás Akadémiára gondoltak a kutatók.

A legismertebb klubok közül a Real Madrid a 7., a Manchester United 18., a Paris SG a 23. Jól mutatja, hogy a Bayern inkább vásárol fiatal tehetségeket, így a bajor klub csak a 32. helyen áll. A legjobb százban a franciák képviselik magukat a legtöbb, 15 klubbal. Ez pont héttel több, mint a második helyen álló spanyol és holland klubok (7-7). Érdekessége a listának, hogy a legjobb százban nincs ciprusi, román és norvég csapat, amelyek kevesebb, mint húsz fiatal játékost adtak tovább – írja a sportgeza.hu.

Olvasói sztorik