NB I

A Fradi-kapus feltűnt a svájciaknak

A nemzetközi sporttudományi központ listáján Jova Levente személyében találtunk egy magyart is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A svájci Neuchatelben székelő sporttudományi központ, a CIES legfrissebb kutatásábanazt vizsgálta, kik azok a 23 éven aluli futballisták, akik ilyen fiatalon meghatározó egyéniségei a helyi futballbajnokságoknak. A listán egy magyar is van, Jova Levente – írja az index.hu.

Ezúttal nem csak a legjobb öt – angol, francia, német, olasz, spanyol – liga statisztikáit vizsgálták, hanem 26 másik európai bajnokságét is, két kategóriában. Hét közepes erősségű ligát, valamint – a svájciak elnevezése szerint – 19 ugródeszkának nevezett bajnokságot, közte a magyar NB I-et is.

A tanulmány név szerint is foglalkozik az 1992. január 1. és 1995. január 1. között született játékosokkal – azokkal, akikért még egy ingyenes átigazolásnál is nevelési költséget kell fizetni. A futballistákat játéktapasztalat alapján rakták erősorrendbe.

A 23 éven aluliak között az összes rangsor egyetlen magyarja, Jova Levente az ötödik a kapusoknál. A Fradi játékosa a korábban lejátszott 73 tétmeccs alapján került be a legjobbak közé. Úgy sikerült az öt között maradnia, hogy erőpontjait a korábbi évek során szedte össze, ebben a szezonban ugyanis mindössze két Magyar Kupa-meccse van (a Ligakupát nem sorolták ide az elemzők).

Ebben a korosztályban Thibaut Courtois, a Chelsea kapusa az abszolút első, Mario Götzét és David Alabát előzi. Megfigyelhető, hogy ezek a játékosok már a csapatuk meghatározó egyéniségei. Ilyen a középső kategóriában Bruno Martins Indi (Porto), Georgij Milanov (CSZKA Moszkva), vagy a harmadikban Martin Hinteregger (Salzburg), Adam Matthews (Celtic), vagy Ladislav Krejci (Sparta).

Mi az a CIES?

A CIES rendszeresen közöl olyan kutatásokat, amelyekben az európai futball trendjeit kutatják. 1995-ben alapították, gyakorlatilag ez a svájci Testnevelési Egyetem, szervezetektől független, a FIFA és a FIBA a két legnagyobb partnere – írja az Index.

Olvasói sztorik