NB I

105 éves a Diósgyőri VTK

Pénteken ünnepli születésnapját a klub.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken lett 105 éves a diósgyőri labdarúgás, ugyanis 1910. február 6-án alakult meg Miskolcon a Vasgyár munkástermében a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre – írja a klub honlapja.

Az 1910. február 6-án alapított piros-fehér alakulat első elnöke Vanger Vilmos, alelnöke pedig Ihring Antal volt. Az új egyesület első hivatalos mérkőzését a már rutinosnak számító Miskolci SE ellen vívta 1910. május elsején.

A klub a kezdeti években a kerületi bajnokságokban szerepelt, majd három évtized múlva az 1940–1941-es bajnokságban játszott először a magyar élvonalban. Az első mérkőzést 1940. augusztus 25-én a Csepel ellen vívta: DiMÁVAG – WMFC Csepel 3-4.

A klub legszebb időszaka az 1970-es években jött el. A DVTK kétszer megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban bronzérmes helyen zárt, kilépett a nemzetközi porondra, a különböző válogatottakban pedig sorra mutatkoztak be a vasgyáriak. Diósgyőrt úgy emlegették, mint a magyar labdarúgás fővárosát.

A sikerkort hullámzó időszak váltotta, hét év NB II-es szereplés után többször is feljutott a csapat, és olyan részsikereket ért el, mint 1998 őszén egy harmadik hely, vagy éppen a kétezres években hat év folyamatos NB I-es tagság. Közben megszűnt, majd újra feltámadt a profi futball Diósgyőrben.

Négy éve NB II-es aranyérmet ünnepelhetett a diósgyőri közönség, a 2013–2014-es bajnokságban pedig az utóbbi 34 év legjobb eredményét elérve az NB I 5. helyen zárt a DVTK. Tavaly játszott két kupadöntőt, melyből az egyiket, a Ligakupát meg is nyerte. Egyedüli magyar csapatként három kört ment az Európa Liga idei kiírásában.

A miskolci Vasgyári temetőben pénteken reggel kilenc órakor Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője, Tamás Gábor, a DVTK SE elnöke és Fuhrmann Géza, a DVTK utánpótlás szervezési igazgatója egy csokor virág és egy egyperces néma főhajtás kíséretében emlékeztek az 1963-ban elhunyt klubalapítóra, így fejezve ki hálájukat az elmúlt 105 év sikereiért.

Olvasói sztorik